Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 , Αφιέρωμα: Διομήδης Κομνηνός , Ο μαθητής που έπεσε νεκρός για την πατρίδα και τη δημοκρατία...



Ο Διομήδης Κομνηνός είναι ο μαθητής που αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο αγώνα και θυσίας για την πατρίδα και τη δημοκρατία πέφτοντας νεκρός από σφαίρες ανδρών του παρακράτους της Χούντας στα γεγονότα του Πολυτεχνείου....Ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης ας θυμηθούμε ορισμένα πράγματα γι’αυτόν.....

Ο Διομήδης ήταν ένας λαμπρός και πολλά υποσχόμενος νέος και  διέμενε στην οδό Λευκάδος 7. Προς τιμήν του το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης ονομάστηκε "9ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης Διομήδης Κομνηνός". Είχε περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις του Πολυτεχνείου με ψηλούς βαθμούς μόλις πριν του θανάτου του.
Τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1973, αστυνομικές δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες με εκατοντάδες διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί εντός και εκτός του προαυλίου του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων. Ο Κομνηνός ήταν μαθητής λυκείου μέσα στο Πολυτεχνείο, ενώ αργότερα ενώθηκε με άλλους μαθητές και φοιτητές στη γωνία 3ης Σεπτεμβρίου, Μάρνη και Αβέρωφ, μεταφέροντας τραυματίες. Τραυματίστηκε και ο ίδιος θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έριξαν, σκοπεύοντάς τον από απόσταση 10 μέτρων άνδρες της φρουράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές και τον γιατρό Αντώνη Κοντόπουλο στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΕΕΣκαι από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (μετέπειτα Γενικό Κρατικό).
Η σκισμένη του μπλούζα βρίσκεται σε έκθεμα θυμάτων του Πολυτεχνείου και χρησιμοποιήθηκε από τη χήρα του Σαλβαδόρ Αλιέντε, Χορτένσια, για να σκουπίσει τα δάκρυά της.
Ο ποιητής Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής έγραψε ένα ποίημα προς τιμήν του.Επίσης και η Λένα Παππά, το γνωστό ποίημα "Στους σκοτωμένους σπουδαστές του Νοεμβρίου", το οποίο άλλωστε, μέχρι πρόσφατα, ήταν ανθολογημένο σε σχολικά εγχειρίδια.

Ποίημα
Στο Διομήδη Κομνηνό





Βεβαίως
είχε βεβαρυμένο παρελθόν ο Διομήδης

Πέντε χρονών στους ώμους του πατέρα του
φώναζε για λευτεριά στην Κύπρο
δέκα χρονών ξυπόλυτος
με μια φέτα ψωμί στην τσέπη
βάδιζε στην πορεία της ειρήνης
στα δώδεκα ζητούσε δημοκρατία

Στα δέκα επτά
μ'ένα πλακάτ στο χέρι
ψωμί- παιδεία-ελευθερία.
 Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής




3 σχόλια:

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΜΗΔΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΩΣ Ο ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝ ΥΠΗΚΟΟΣ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΜΕΣ (ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ) ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΜΟΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ BLOG.
    Η ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΧΑΡΙΣ ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ,ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΚΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
    Ο,ΤΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ,
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΜΗΔΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΩΣ Ο ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝ ΥΠΗΚΟΟΣ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΜΕΣ (ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ) ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΜΟΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ BLOG.
    Η ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΧΑΡΙΣ ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ,ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΚΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
    Ο,ΤΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ,
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας να διαβάσετε το αφιέρωμα.Με τιμά ιδιαιτέρως να με διαβάζουν οι συγγενείς του Διομήδη,ενός αγωνιστή της Δημοκρατίας,ενός ήρωα τις λευτεριάς.Σας ευχαριστώ θερμά για την επισήμανση και σας ζητώ συγγνώμη για το λάθος.Μόλις διορθώθηκε.Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή