Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Κραυγή αγωνίας από τους ασθενείς με κυστική ίνωση



Κραυγή αγωνίας από τους ασθενείς με κυστική ίνωση. Η έλλειψη υποδομών και εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στη χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν περισσότερα από δέκα χρόνια ζωής σε σύγκριση με τους ασθενείς σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.




Πανελλαδικά υπάρχει μόλις ένας εξειδικευμένος πνευμονολόγος ενηλίκων, ο οποίος εργάζεται στη μοναδική αναγνωρισμένη από το κράτος Μονάδα Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο Αθηνών. 
Την ίδια στιγμή, στη Βόρεια Ελλάδα η ίδρυση αντίστοιχης μονάδας σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης εκκρεμεί εδώ και δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα.

Τις καταγγελίες αυτές έκανε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος του συλλόγου ασθενών με κυστική ίνωση, Αγγελική Πρεφτίτση. Όπως εξήγησε, αρχικά η μονάδα επρόκειτο να λειτουργήσει στο «Παπαγεωργίου», αλλά το σχέδιο ναυάγησε. Πλέον, οι ελπίδες στρέφονται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», το οποίο, με τη στήριξη του διοικητή του και της αρμόδιας 3ης ΥΠΕ, προωθεί τη δημιουργία μονάδας κυστικής ίνωσης. Ωστόσο, αναγκαία προϋπόθεση είναι η ένταξή της στον νέο οργανισμό του νοσοκομείου και η στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό. 
Οι ασθενείς με κυστική ίνωση στη χώρα μας φθάνουν τους 800, εκ των οποίων οι 150 στη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, η Ελλάδα επιβαρύνεται με πάνω από 2.000.000 ευρώ ετησίως για τα φάρμακα και τη νοσηλεία των περισσότερων από 50 νέων ασθενών με κυστική ίνωση που γεννιούνται κάθε χρόνο, παρά τη δυνατότητα πρόληψης του νοσήματος με προγεννητικό έλεγχο. Στην Ελλάδα σήμερα ο προγεννητικός έλεγχος δεν είναι υποχρεωτικός, με αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα να γεννιέται ένα παιδί που πάσχει από κυστική ίνωση.
Πηγή δημοσίευσης : www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου