Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Oικονομική στήριξη 44 δις Ευρώ στην Ελλάδα-Διαψεύστηκαν οι κασσάνδρες ...



Ανάσα ανακούφισης έπειτα από μήνες αγωνίας φέρνει η απόφαση του Eurogroup, τα ξημερώματα σήμερα, ύστερα από άλλη μια μαραθώνια συνεδρίαση, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης - μαμούθ των 43,7 δισ. ευρώ και απομακρύνει το φάσμα της χρεοκοπίας της χώρας και της εξόδου από το ευρώ. Ωστόσο η αγωνία δεν τελείωσε χθες, καθώς η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από μια σειρά προϋποθέσεων. Η επίσημη απόφαση εκταμίευσης θα ληφθεί από την ευρωζώνη στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ για την εκταμίευση του ποσού που αναλογεί στο ΔΝΤ, τίθεται ως όρος η επιτυχής ολοκλήρωση της επαναγοράς χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες.



Αλλες προϋποθέσεις για την εφαρμογή των χθεσινών θετικών αποφάσεων για τη χώρα αφορούν την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων εκ μέρους της. Μάλιστα, η παρακολούθηση από την τρόικα θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη της μνημονιακής περιόδου το 2014.
Το ποσό θα εκταμιευθεί σε δόσεις. Η πρώτη ύψους 34,4 δισ. ευρώ θα δοθεί αμέσως μετά τις 13 Δεκεμβρίου και θα υπάρξουν άλλες τρεις που θα δοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2013, ανάλογα με την πρόοδο εφαρμογής του Μνημονίου . Πρώτη προϋπόθεση για τη δόση του Ιανουαρίου είναι να ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.  
«Ολα πήγαν καλά , αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα για όλους τους Ελληνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις 3 π.μ., αναχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις ανακοινώσεις.
Η συμφωνία επετεύχθη στη βάση ενός έμμεσου κουρέματος του δημόσιου χρέους της τάξης των 40 δισ. ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως μέσω:
- Της μείωσης των επιτοκίων των δανείων.
- Της επαναγοράς χρέους ιδιωτών.
- Της επιστροφής κερδών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
- Θα υπάρξει επίσης επιμήκυνση του χρόνου ωρίμασης των ομολόγων κατά 15 χρόνια και αναστολή πληρωμής τόκων κατά 10 χρόνια.
Από την επιβάρυνση θα εξαιρεθούν τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης που ακολουθούν επίσης μνημονιακά προγράμματα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη μείωση των επιτοκίων, θα αφορά τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου και θα φτάσει το 1%. Ετσι, ενώ σήμερα τα επιτόκια είναι όσο το τρίμηνο διατραπεζικό επιτόκιο (Euribor) των τριών μηνών, συν 1,5%, περίπου 1,7%, θα περιοριστεί στο 0,70% συνολικά.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση, όλες οι ευνοϊκές αυτές παρεμβάσεις θα εφαρμόζονται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της βάσει του Μνημονίου και μάλιστα όχι μόνο για τη μνημονιακή περίοδο, αλλά και μετά, κατά την περίοδο παρακολούθησης. 
Πηγή δημοσίευσης : www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου