Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το Erasmus!! , Του Δημήτρη Τσάκωνα



Τα 25 του χρόνια «κλείνει» το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus για τις ανταλλαγές και τη μετακίνηση φοιτητών και εκπαιδευτικού προσωπικού μεταξύ πανεπιστημίων όλης της Ευρώπης και ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το γραφείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ετοιμάζεται να το γιορτάσει πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων, και ειδική ημερίδα την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την κεντρική εκδήλωση της Ελλάδας για τη συμπλήρωση των 25 χρόνων του προγράμματος και ο δήμος το βλέπει ως «πείραμα» των δυνατοτήτων του για το 2014 που η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Ωστόσο, η κρίση δεν άφησε ανέγγιχτο ακόμη και το Erasmus. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το πρόγραμμα περιμένουν το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των «27».
Μάλιστα με αφορμή την καθυστέρηση αυτή, 100 προσωπικότητες από όλες τις χώρες της Ευρώπης κινητοποιήθηκαν για τη σωτηρία του προγράμματος Erasmus από το οποίο χρηματοδοτούνται υποτροφίες φοιτητών σε άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή είναι ο φιλόσοφος Μισέλ Σερ, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Γαλλίας Λιλιάν Τουράμ, ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο συγγραφέας Χαβιέ Μαρίας, ο Γερμανός ηθοποιός Ντάνιελ Μπριλ, ο Βρετανός σεναριογράφος Ντέιβιντ Χέιρ, η Βελγίδα τραγουδίστρια Άξελ Ρεντ και η νεαρή

νεαρή Λιθουανή Ρούτα Μεϊλουτίτε, ολυμπιονίκης στην κολύμβηση.
Πάντως, για να μην πανικοβάλλονται οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές, στη Θεσσαλονίκη, τόσο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όσο και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι χρηματοδοτήσεις των ανταλλαγών μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013 έχουν εξασφαλιστεί. Μάλιστα, τα δύο τελευταία χρόνια, η ζήτηση για μετακίνηση φοιτητών που επιθυμούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο εξωτερικό, αυξήθηκε κατακόρυφα.

Συγκεριμένα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από το 1987 – οπότε άρχισε να λειτουργεί το Erasmus – έως και σήμερα μετακινήθηκαν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης περίπου 11.000 φοιτητές, με τον μέσο όρο ανά χρόνο να φτάνει τους 400-500, ενώ περίπου 7.500 Ευρωπαίοι φοιτητές πέρασαν από σχολές και τμήματα του πανεπιστημίου. Αντίστοιχα, 3.500 μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ μετακινήθηκαν για να διδάξουν σε συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και άλλοι τόσοι από την Ευρώπη εισήλθαν στο ΑΠΘ. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι εξερχόμενοι φοιτητές φέτος φτάνουν τους 126 και οι εισερχόμενοι τους 60, ενώ το ίδρυμα διαθέτει περί τις 150 διμερείς συνεργασίες με ευρωπαϊκά ΑΕΙ και προσφέρει αγγλόφωνα μαθήματα, τα οποία επιλέγουν όχι μόνο οι ξένοι φοιτητές, αλλά και οι Έλληνες που θέλουν να προετοιμαστούν για το εξωτερικό.
Και θα μου πείτε: που είναι το περίεργο; Πουθενά. Όταν οι νέοι βλέπουν ότι στην ίδια τους τη χώρα δεν έχουν μέλλον και δεν υπάρχει ελπίδα ούτε για το αύριο τους, τι πιο λογικό από το να αναζητήσουν αλλού τις ευκαιρίες που στερούνται στην Ελλάδα; Και πέραν της κρίσης, το Erasmus είναι «once in a lifetime» εμπειρία για κάθε φοιτητή. Νέα χώρα, νέο πανεπιστήμιο, νέοι άνθρωποι, νέες προκλήσεις, νέες ευκαιρίες. Και να μην ξεχνάμε και τα Erasmus parties που όλοι έχουν να διηγηθούν από κάτι! Οπότε… όσοι το σκέφτεστε ετοιμάστε βαλίτσες και απολαύστε το – όσο υπάρχει ακόμη!
 Πηγή δημοσίευσης : www.maga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου