Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Συνέδριο για τους πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης



Στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (1912-2012), ο δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του δήμου Καλαμαριάς διοργανώνουν συνέδριο με θέμα «Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα των προσφύγων. Οι πρόσφυγες στην πόλη από το 1912 μέχρι σήμερα», στις 23-25 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Θα συμμετάσχουν 57 επιστήμονες από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Τουρκία, Σερβία), διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ιστορικοί, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, φιλόλογοι, λαογράφοι, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, οικονομολόγοι και νομικοί. Μέσα από το συνέδριο, μεταξύ άλλων, στόχος είναι να αναδειχτεί το γεγονός ότι στη διάρκεια του 20ού αιώνα η Θεσσαλονίκη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και άλλων παραμέτρων, υποδέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως ελληνικής καταγωγής και συνείδησης. Οι προσφυγικοί πληθυσμοί από τη Μικρά Ασία και τα Βαλκάνια αποτελούν μία από τις βασικές συνισταμένες της ταυτότητάς της ως πόλης του ελληνικού κράτους.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της διοργάνωσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Twice a Stranger» (συμπαραγωγή της ΝΕΤ και της ANEMON Productions) και έκθεση φωτογραφικού υλικού και τοπογραφικών χαρτών με θέμα την εγκατάσταση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, τις δεκαετίες 1920 - 1930.
Πηγή δημοσίευσης : www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου