Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Μνήμες από το Γεντί Κουλέ!!






Και ο πιο αδιάφορος περιηγητής θα σταματήσει, για να θαυμάσει τόσο τη θέα της πόλης από το ύψος του Επταπυργίου όσο και το κάστρο καθαυτό.
 Όμως, όσο κυνικός κι αν είναι, θα νιώσει δέος, όταν προχωρήσει προς το Γεντί Κουλέ και διαβεί το κατώφλι. Καταγραφέας αυτών των συναισθημάτων είναι και ο Σπύρος Μαρκογιάννης. Περπάτησε στα Κάστρα, μπήκε στο Γεντί Κουλέ και στους διαδρόμους του


είδε τα ίχνη που απέμειναν από τη διαμονή στα κελιά τόσων και τόσων ανθρώπων και με τη φωτογραφική μηχανή του κατέγραψε αυτή τη διαδρομή.
Όχι με διάθεση τουριστική αλλά ως ερευνητής που εντόπισε στις λεπτομέρειες, στις αφώτιστες γωνίες του μεγάλου συγκροτήματος, την αύρα της ανθρώπινης παρουσίας. Ίσως και η λέξη ερευνητής να μην αρμόζει, αφού ο Σπύρος Μαρκογιάννης δεν κατέγραψε με ψυχρή, αντικειμενική ματιά αλλά με ευαισθησία ένα χώρο έρημο τώρα αλλά τόσο φορτισμένο.
Γράφει γι’ αυτή τη φωτογραφική ενότητα ο Φώτης Παλαιολόγος: «Είναι αρκετά δύσκολο να αποφορτιστεί κάποιος συναισθηματικά -ιδιαίτερα σε αυτό το χώρο- και να καταγράψει όλα τα σημεία, λεπτομέρειες που συνέθεταν το μικρόκοσμο της φυλακής». «Έτσι», προσθέτει ο κ. Παλαιολόγος, «περισσότερο τον φαντάζεσαι παρά τον βλέπεις». Έναν χώρο όπου έζησαν ή και θανατώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, με τις ψυχές τους, όπως γράφει, «νε στοιχειώνουν τον τόπο. Δεν μπορούν να φύγουν. Τον ουρανό δεν τον βλέπουν, μόνο τον φαντάζονται».
Αυτή η δουλειά του Σπύρου Μαρκογιάννη με το γενικό τίτλο «Οδοιπορικό στους 7 πύργους» θα παρουσιάζεται από την ερχόμενη Παρασκευή στην f14 gallery, στον εκθεσιακό χώρο της φωτογραφικής κοινότητας f14-κοινόν φωτογράφων στην οδό Μητσαίων 3 (περιοχή Αρχαίας Αγοράς), τηλ. 2310 244714.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου