Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΘ Παραγγελία για αστυνομική επέμβαση !!!



Σε νέα εισαγγελική παραγγελία για αυτόφωρες συλλήψεις στο πανεπιστήμιο οδήγησε η επιστολή την οποία υπογράφουν οι πρυτανικές αρχές και 44 πρόεδροι και κοσμήτορες σχολών του ΑΠΘ.

 «Όπως επανειλημμένα έχετε ενημερωθεί, το κεντρικό κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου τελεί εδώ και εννέα εβδομάδες υπό κατάληψη. Η λειτουργία του ΑΠΘ μετά από τόσο χρονικό διάστημα έχει καταστεί αδύνατη και οι ζημιές φαίνονται μη αναστρέψιμες. Επιπλέον, η έλλειψη καθαριότητας και υγιεινής για όλο αυτό το διάστημα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του πανεπιστημίου έχει δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία των φοιτητών και των εργαζομένων. Επειδή τελούνται αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως, ζητούμε να προβείτε το ταχύτερο δυνατόν στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να απελευθερωθεί το κτίριο διοίκησης και να αποκατασταθεί η λειτουργία του. Είναι αυτονόητη η ευχή όλων οι ενέργειες να γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή στοργή για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας», αναφέρεται στην επιστολή των καθηγητών του ΑΠΘ, την οποία παρέλαβε μόλις χθες ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μαδεμλής. Ο κ. Μαδεμλής με παραγγελία του στη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης ζήτησε να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για τους καταληψίες και να σχηματιστούν δικογραφίες για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, παράνομης βίας, πρόκλησης διακεκριμένων φθορών και υποβάθμισης περιβάλλοντος. Ο εισαγγελέας στην παραγγελία του αναφέρει πως πλέον στους πανεπιστημιακούς χώρους δεν ισχύει ο νόμος για το άσυλο, επομένως δεν εμποδίζεται η είσοδος αστυνομικών δυνάμεων. Παρόμοιες εισαγγελικές παραγγελίες δόθηκαν από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας και κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όταν παρέλαβε ακόμη δύο επιστολές του πρύτανη του ΑΠΘ με τις οποίες ζητήθηκε η παρέμβαση της δικαιοσύνης - χωρίς όμως να γίνει επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο εισαγγελέας όσο και η αστυνομία ήταν ενήμεροι για τη σημερινή συνέλευση των εργολαβικών κατά την οποία θα κριθεί η συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.

Σήμερα η απόφαση
Τόσο η απεργία των εργολαβικών υπαλλήλων όσο και η κατάληψη του κτιρίου διοίκησης προκαλούν εδώ και εβδομάδες σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, ενώ πρωτοφανές χαρακτηρίζεται το φαινόμενο με τα σκουπίδια σε όλους τους χώρους του πανεπιστημίου. Από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ωστόσο, οι εργολαβικοί εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, καθώς πολλοί αμφισβητούν ευθέως την πρόταση του προεδρείου για συνέχιση των κινητοποιήσεων και ζητούν τη λήξη τους - σχετική απόφαση αναμένεται στην κρίσιμη συνέλευση που πραγματοποιείται σήμερα. Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο των εργολαβικών καταδικάζει τη στάση της πρυτανείας και ζητά από τη διοίκηση του ΑΠΘ «να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση των 368 απολύσεων» (368 συμβάσεις εργολαβικών έχουν ήδη λήξει). Υπενθυμίζεται ότι σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες καθώς και σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης έχουν προχωρήσει και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος, αντιτιθέμενοι στις διατάξεις περί διαθεσιμότητας του ν. 4093/2012.

Των Μαρίας Τερζούδη, Κώστα Καντούρη
Πηγή δημοσίευσης : www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου