Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Νέο ελληνικό τεστ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!!!



Ενα πρωτοποριακό σύστημα-αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από έλληνες επιστήμονες μπορεί να προλάβει τη νόσο-«δολοφόνο» των γυναικών καλύπτοντας τα κενά των συμβατικών εξετάσεων
Οι κατακτήσεις της επιστήμης τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι, όπως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, το ίδιο μοναδικός είναι και ο οργανισμός του στην υγεία αλλά και στην ασθένεια. Ετσι η ιατρική του μέλλοντος
«κοιτά» σε ό,τι αφορά τόσο την πρόληψη όσο και τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφορετικών νόσων προς ένα μέλλον που θα έχει τον τίτλο της εξατομίκευσης - πρόκειται για μια οπτική που θα ανακουφίζει τη μονάδα αλλά μαζί της και το σύνολο σώζοντας ζωές αλλά και συστήματα υγείας από περιττό κόστος. Το μέλλον όμως φαίνεται ότι είναι ήδη εδώ και όταν λέμε εδώ δεν εννοούμε μόνο χρονικά αλλά και γεωγραφικά, αφού έχει μετατραπεί σε παρόν σε κάποια πανεπιστημιακά κέντρα της χώρας μας -  τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική πρόληψη ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας των γυναικών, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μιας νόσου που μετρά 500.000 νέα κρούσματα και 250.000 θανάτους κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο (περί τα 580 κρούσματα και 280 θανάτους ετησίως στην Ελλάδα).
Ο λόγος για ένα σύστημα δευτερογενούς πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που αποτελεί ουσιαστικώς ένα «κόσκινο» δείχνοντας με ακρίβεια τις γυναίκες εκείνες που ανήκουν στη «ζώνη υψηλού κινδύνου» για εμφάνιση της νόσου και καθησυχάζοντας εκείνες που, παρ' ότι φαίνεται να έχουν με βάση τις συμβατικές εξετάσεις πρόβλημα στον τράχηλο, δεν κινδυνεύουν από καρκίνο. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα με ελληνική υπογραφή, η οποία δεν βρίσκεται μόνο στα χαρτιά αλλά δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε διαφορετικά κέντρα ανά την Ελλάδα με πρωτεργάτες ειδικούς της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δεδομένα σχετικά με το σύστημα αυτό που βάζει το δικό του σημαντικό λιθαράκι στο πολλά υποσχόμενο πεδίο της εξατομικευμένης ιατρικής παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Διεθνές Σεμινάριο Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα (8-10 Νοεμβρίου) από τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με συντονιστή τον καθηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου κ. Ευάγγελο Παρασκευαΐδη. «Το Βήμα» βρέθηκε στα Ιωάννινα και σας μεταφέρει σήμερα πώς οι έλληνες ειδικοί ρίχνουν το δικό τους... βότσαλο στη λίμνη της προόδου της επιστήμης δίνοντας υπόσχεση στις γυναίκες ότι κάποια ημέρα η πρωτογενής πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που έρχεται μέσα από τον εμβολιασμό σε συνδυασμό με τους εξελιγμένους δευτερογενείς προληπτικούς ελέγχους θα «πνίξουν» για πάντα έναν καρκίνο-«δολοφόνο».
Πηγή δημοσίευσης : www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου