Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» το Μνημόνιο 3



Υστερα από μία θυελλώδη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής που κινδύνεψε να μην αρχίσει καν και να διακοπεί άλλη μια φορά, και διήρκησε δέκα και πλέον ώρες, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για τα επώδυνα μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Ψήφισαν 299 βουλευτές και με 153 «υπέρ», 128 «όχι» και 18 παρόντες το Μνημόνιο 3 είναι πλέον νόμος του κράτους.



Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θέτει νέα ζητήματα στις ισορροπίες μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού μετρήθηκαν επτά «διαρροές»: Από το ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Κασσής, Γιάννης Παραστρατίδης καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, οι Γιάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπολαρης και Αντζελα Γκερέκου δήλωσαν «παρών», ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης απουσίαζε - οι διαγραφές τους από το κίνημα είχαν ήδη προεξοφληθεί πριν από την ψηφοφορία. Από τη ΝΔ «παρών» δήλωσε ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασσαπίδης, ο οποίος διαγράφηκε αμέσως μετά από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν όλοι «παρών». Οι έξι διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι το κίνημα αριθμεί κοινοβουλευτική ομάδα μόλις 27 βουλευτών. Παράλληλα η στάση της ΔΗΜΑΡ και ο ένας «αντάρτης» της ΝΔ καθιστούν ιδιαίτερα εύθραυστη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153, εν όψει των επόμενων κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής Κασσαπίδης είχε διαγραφεί και πάλι από τον Αντώνη Σαμαρά, όταν είχε καταψηφίσει το Μνημόνιο 2, για να επιστρέψει «μετανοημένος» στη ΝΔ λίγο πριν τις εκλογές του Μαϊου.   

Με δήλωσή του εξερχόμενος από τη Βουλή, ο
Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, επισήμανε ότι ήταν πολύ σημαντικό το πρώτο βήμα που «θα δώσει δουλειά...
στα νέα παιδιά», υποσχέθηκε ανάπτυξη και υπογράμμισε ότι το δεύτερο βήμα θα έρθει με την ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Παρά τη στάση της χθες η ΔΗΜΑΡ έχει δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό. Υπό αυτά τα δεδομένα και με την υποστήριξη της ΔΗΜΑΡ ο Προϋπολογισμός προβλέπεται να ψηφιστεί άνετα.

Σιβυλλικός ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε εξερχόμενος της Βουλής ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».  

H χθεσινή συζήτηση  στην Ολομέλεια κινδύνευσε να τιναχθεί στον αέρα δυο φορές - την πρώτη προτού καν ξεκινήσει το πρωί: Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες υπέβαλαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου. Το χρονικό, που είχε ως συνέπεια να καθυστερήσει η επί της ουσίας συζήτηση, ξεκίνησε με την παρέμβαση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το πολυνομοσχέδιο «παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών».

Ακολούθησε πανδαιμόνιο καθώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, η οποία μάλιστα έσπευσε να αναρτήσει στο Διαδίκτυο την εικόνα της Ολομέλειας της Βουλής εκείνη τη στιγμή όπου εμφανίζεται η αντιπολίτευση να αριθμεί πολύ περισσότερους βουλευτές από τη συμπολίτευση.

Με 47 «Ναι» και 170 «Οχι», ωστόσο,  217 βουλευτές έκριναν συνταγματικό το πολυνομοσχέδιο


πηγή δημοσίευσης : www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου