Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η οικουμένη του Μεγάλου Αλεξάνδρου , Tης Χρύσας Νάνου





Διεθνές συνέδριο στην αρχαία Μίεζα θα αναδείξει τη συνολική εικόνα της έρευνας για τον Μακεδόνα στρατηλάτη σε διάφορες περιοχές του κόσμου μέχρι το Αφγανιστάν και το Τουρκμενιστάν
Από το Ζεύγμα στη σημερινή Τουρκία και την Αλεξάνδρεια ώς το Αφγανιστάν και τον ποταμό Οξο στο Τουρκμενιστάν, ο κόσμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αχανής ακόμη και με τα σημερινά μέτρα αντίληψης της υδρογείου, θα ξεδιπλωθεί σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο
,


που διοργανώνει η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων / Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών.


Το συνέδριο έχει τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Νάουσας που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής του Αριστοτέλη, στην αρχαία Μίεζα (15-17 Νοεμβρίου).
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως η συνολική εικόνα της έρευνας για τον Μεγαλέξανδρο και της ελληνιστικής οικουμένης, όπως τονίζει η δρ Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ, που έχει την ευθύνη της όλης διοργάνωσης. «Εκτός των άλλων, είναι και μία ευκαιρία να αισθανθούμε καλά που είμαστε Ελληνες», προσθέτει. Ξένοι αρχαιολόγοι θα παρουσιάσουν ανασκαφικές έρευνες στις χώρες οι οποίες συναποτέλεσαν την ελληνιστική οικουμένη (Τουρκία, Ιορδανία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Αφγανιστάν), ενώ μελετητές, ιστορικοί και διευθυντές μουσείων από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Ρωσία και την Ελλάδα θα αναδείξουν την προσωπικότητα του Μεγαλέξανδρου και τη διαχρονική ακτινοβολία του στην Ιστορία, το μύθο και την τέχνη. Ο διάσημος καθηγητής - ιστορικός και διευθυντής του New College της Οξφόρδης Ρόμπιν Λέιν Φοξ, από τους πιο σημαντικούς «ειδικούς» για τον Αλέξανδρο, ο αρχαιολόγος Ομάρ Σουλτάν από το Αφγανιστάν, που υπήρξε και υπουργός Πολιτισμού, συγκαταλέγονται στους ομιλητές. «Οι Ελληνες που συμμετέχουν είναι ελάχιστοι, επειδή δε θέλαμε να είναι μία διοργάνωση στην οποία θα τα λέγαμε μεταξύ μας», εξηγεί η κ. Κοτταρίδη.
Στόχος είναι να προβληθεί στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό το «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη», ένα μεγάλο και πρωτότυπο ψηφιακό έργο που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και πραγματοποιεί η ΙΖ΄ ΕΠΚΑ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (Ψηφιακή Σύγκλιση). «Το ιδανικό και παγκόσμιο μέσο για να προβληθεί και να καταστεί άμεσα προσιτός και οικείος ο πολυσχιδής και συναρπαστικός χαρακτήρας της Οικουμένης του Αλεξάνδρου είναι το διαδίκτυο», εξηγεί η κ. Κοτταρίδη.
Αμέσως μετά το συνέδριο (18 - 19 Νοεμβρίου) θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νάουσας ημερίδα για το ανάκτορο των Αιγών, στην οποία θα παρουσιαστεί το μνημείο (ξενάγηση στο χώρο), αλλά και τα νέα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας που προέκυψαν από το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο της συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου. Το εμβληματικό κτίριο που ίδρυσε ο Φίλιππος Β΄ στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. αποτελεί το αρχιτεκτονικό, τεχνικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και φιλοσοφικό πρότυπο του δημόσιου κτιρίου που θα κυριαρχήσει σε όλο τον ελληνιστικό, ρωμαϊκό και μεσαιωνικό κόσμο. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε ότι τα αρχιτεκτονικά του μέλη είναι φτιαγμένα με βάση την αναλογία της «χρυσής τομής» (1 προς 1,6). Τα πρόσφατα ευρήματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά: δείχνουν, όπως λέει η κ. Κοτταρίδη, ότι το ανάκτορο σχεδιάστηκε σύμφωνα με τη θεωρία περί θεού του Πλάτωνα! Περισσότερα στοιχεία για τη σχέση του ανακτόρου με την πλατωνική φιλοσοφία θα δοθούν στη διάρκεια της ημερίδας.

Πηγή δημοσίευσης : www.agelioforos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου