Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Tης λίστας.....γίνεται στους Δήμους, Του Δημήτρη Τσάκωνα



«Ναι» στη λίστα… «όχι» στη λίστα… να δώσουμε λίστα… να μην δώσουμε λίστα… Θα μου πείτε για ποια λίστα λες; Όχι της Λαγκάρντ ούτε τη «μάυρη» της Δημητρίου… αυτή της διαθεσιμότητας στο δημόσιο και δη στους δήμους της χώρας ντε.
Εδώ και μια βδομάδα – όσο καιρό, δηλαδή, έχει ζητηθεί από τους κατά περιοχή δημάρχους η αποστολή ονομαστικής λίστας με τους εργαζομένους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα – στη Θεσσαλονίκη – και όχι μόνο – επικρατεί πανικός!

 Συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, κινητοποιήσεις εργαζομένων, καταλήψεις σε δημαρχεία… ακόμη και «κάλεσμα» σε καφέ σε ξένους αξιωματούχους!

Όλα ξεκίνησαν όταν το υπουργείο Εσωτερικών και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ζήτησαν από τους δήμους να αποστείλουν τα στοιχεία του «πλεονάζοντος» προσωπικού που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, βάσει μνημονιακών επιταγών! Τι ήθελαν και τα ζήτησαν; Αμέσως οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν ζητώντας την εξαίρεση τους από το μέτρο, οι δήμαρχοι συνεκάλεσαν έκτακτα δημοτικά συμβούλια για να πάρουν σχετική απόφαση και ο σουρρεαλισμός μόλις ξεκίνησε…

 Κεντρική γραμμή όλων των δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης είναι να μην σταλεί καμία λίστα στα αρμόδια υπουργεία καθώς κάθε εργαζόμενος είναι αναγκαίος γιατί καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εκάστοτε δήμου! Η απόφαση σύσσωμη από δημοτική αρχή και αντιπολίτευση. Σε τέτοιο σημείο που να αρχίσουν και οι κωλοτούμπες… Τι εννοώ; Στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, ψήφισε υπέρ της μη αποστολής της εν λόγω λίστας.
Νωρίτερα ο ίδιος είχε ψηφίσει στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο, στο οποίο επεριέχοντο η εν λόγω διάταξη βάσει της οποίας πρέπει να ισχύσει η διαθεσιμότητα στο δημόσιο! Και σαν να μην έφτανε αυτό… την ώρα του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Γκιουλέκας δεν ήταν εκεί αλλά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ζητώντας διευκρινίσεις για το μέτρο! Πα-ρα-λο-γο;! Δεν απαντά, άρα λογικό (κατ’ αυτούς). Και μετά τους πείραξε που ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης (κατά κόσμον ΚΚΕ) τους κατηγορούσε για θέατρο!
Όλα καλά θα μου πείτε… αφού η διοίκηση αποφάσισε να μην στείλει λίστα που το ζόρι; Έλα μου που οι εργαζόμενοι παρά την άνωθεν διαβεβαίωση ξεκίνησαν κινητοποιήσεις ζητώντας να διατηρηθεί η μονιμότητα τους! Και εκεί που λες άντε Ελλάδα είσαι κλασικό φαινόμενο… έρχεται ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, ο γνωστός Φούχτελ, και λέει ότι τη δουλειά που κάνουν 3.000 άτομα στην Ελλάδα στη χώρα του την κάνουν 1.000! Ποιος είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε; Ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και πήγαν να τον προπηλακίσουν.

Μόνο που τα σκάγια τα έφαγε άλλος. Ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Βόλφγκανγκ Ομπερμαϊερ. Τον είδαν ξανθομπάμπουρα και τις «έφαγε» αυτός. Δεν τις «έφαγε» ακριβώς. Άντε έναν καφέ και καμιά – δυο αδέσποτες! Ο ίδιος, βέβαια, θεός! Βγήκε και είπε ότι περιμένει να πιει κανονικά καφέ με αυτόν που του τον πέταξε την επόμενη φορά!
Ωστόσο, σε μια προσπάθεια ένδειξης ότι η Ελλάδα ενεργεί γρήγορα και δεν είναι «μέχρι να σηκώσει το ένα πόδι βρωμάει το άλλο» η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα για την επίθεση – δυο εργαζομένους στους ΟΤΑ και έναν δάσκαλο. Θέλαμε σου λέει να δείξουμε στην Άνγκελα (την Μέρκελ) ότι εδώ δεν πεταλώνουμε τζιτζίκια και κάνουμε κανονικά τη δουλειά μας. Και να σου παραστάσεις διαμαρτυρίας για τη σύλληψη τους έξω από τα δικαστήρια και να σου οι δηλώσεις πολιτικών – σε μια έξαρση του εθνικιστικού τους φρονήματος – που να λένε ότι θα δείξουμε στους Γερμανούς ποιοι κάνουν κουμάντο και να σηκωθούν να φύγουν από την Ελλάδα! Πα-ρα-λο-γο;! Δεν απαντά, άρα λογικό (κατ’ αυτούς).
Ο Χριστός και η Παναγία θα πω εγώ! Όπως όλοι οι Έλληνες – πιστεύω – έτσι και εγώ είμαι κατά του μνημονίου, αλλά μέχρι ένα σημείο! Δεν γίνεται το «μάρμαρο» να το πληρώνουν συνέχεια οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και με το που γίνεται κίνηση να θιγούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να γίνεται χαμός για να παρθούν πίσω τα μέτρα! Θα μου πείτε και το δημόσιο δεν πλήρωσε λίγα με τις περικοπές επί περικοπών που τους έγιναν.
Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εναντιώνονται όταν τους ζητείται να δώσουν στοιχεία για εργαζομένους προς διαθεσιμότητα. Που από την κυβέρνηση τους ζήτησαν σε πρώτη φάση τα στοιχεία των ατόμων που μπήκαν χωρίς ΑΣΕΠ, άρα εκείνων που είχαν μπάρμπα στην Κορώνη και μπήκαν από την «πίσω» πόρτα. Και συγγνώμη αν ακουστεί κάπως, αλλά θα έρθω να συμφωνήσω με τον Φούχτελ όταν λέει ότι το ελληνικό δημόσιο είναι υπεράριθμο. Δεν γίνεται σε χώρες των 20 εκατ., παραδείγματος χάριν, πολιτών οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι 50.000 και στην Ελλάδα των 10 εκατ. ανθρώπων, τα 5 εκατ. να είναι δημόσιοι! Και να έκαναν καλά τη δουλειά τους να πω ας πάει το παλιάμπελο! Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας!

Και επίσης το άλλο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται κάθε φορά, συμβασιούχοι με το που λήγει η σύμβαση τους να θέλουν να γίνουν μόνιμοι και να κάνουν κινητοποιήσεις για να το πετύχουν. Ειλικρινά πολύ θα ήθελα να βρεθεί κάποιος – εκτός δημοσίου – που να λέει ότι έχουν δίκιο… Πολύ αμφιβάλλω! Οι εποχές που ο απλός κόσμος έδειχνε ανοχή σε τέτοια περιστατικά νομίζω έχει περάσει ανεπιστρεπτί και καλά θα έκαναν να το καταλάβουν και αυτοί!
Πηγή δημοσίευσης : www.maga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου