Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Αλλάζει όψη η Αρχαία Ολυμπία!



Αλλάζει μορφή ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, μετά τις γνωμοδοτήσεις που έλαβε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και αφορούν τις ανασκαφές στην περιοχή και την έγκριση προτάσεων για μελέτες, που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.Ειδικότερα, το έργο που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του ΚΑΣ χωρίζεται σε τρία σκέλη:
Αποκάλυψη - ανάδειξη της Ανατολικής Στοάς του Γυμνασίου (περιλαμβάνει τη χωροθέτηση νέας εισόδου και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης κοινού).
Στερέωση του αναλημματικού τοίχου των Θησαυρών.

Στερέωση των πρανών της ανασκαφής στο ιερό της Δήμητρας Χαμύνης (προσωνυμία που σημαίνει «καθιστή στο χώμα») και ανάδειξη του μνημείου.
«Οι τρεις αυτές προτάσεις μόνο καλό θα κάνουν στο χώρο και στην προσλαμβάνουσα εικόνα των επισκεπτών γι' αυτόν», τόνισε μεταξύ άλλων η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.Στο βορειοδυτικό τμήμα του ιερού και δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου βρίσκεται το Αρχαίο Γυμνάσιο. Εκεί αποφασίστηκε να δημιουργηθεί δρόμος ήπιας κυκλοφορίας για πεζούς και ποδήλατα, ενώ με την αποχωμάτωση του ποταμού υπολογίζεται να αποκαλυφθούν πενήντα με εβδομήντα μέτρα του Γυμνασίου. Σήμερα, ο επισκέπτης δεν έχει τη δυνατότητα να δει ολόκληρο το μνημείο, καθώς η δυτική πλευρά του έχει παρασυρθεί από τον ποταμό.
Το κόστος του έργου δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή δημοσίευσης : www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου