Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΣΗΜΕΡΑ στις 23.15 στο ΣΚΑΪ ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο μεγαλύτερο συγγραφέα της νεότερης Ελλάδος: ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ !



Ο Στέλιος Μάινας παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ο γνωστός ηθοποιός, περιδιαβαίνει το άγριο κρητικό τοπίο. Περπατά στο λιμάνι και στα τείχη του Ηρακλείου, αλλά και στην Αίγινα και στην Αθήνα.
Καλεί όλους να ακολουθήσουν τα βήματα του Καζαντζάκη στο γεωγραφικό και πνευματικό ταξίδι της ζωής του. Αυτή η πορεία, μαζί με το σπάνιο φωτογραφικό, και οπτικοακουστικό υλικό και τις μαρτυρίες και συνεντεύξεις ανθρώπων που τον γνώρισαν και μελέτησαν τη ζωή και το έργο του, σχηματίζει τη «βασανισμένη» και ελεύθερη μορφή ενός σύγχρονου Οδυσσέα.

Ένας Οδυσσέας που ταξίδευε από τόπο σε τόπο και από ιδέα σε ιδέα χωρίς να στέκεται να ησυχάσει πουθενά.
Εικόνες και ήχοι από τους τόπους και τις μορφές που σημάδεψαν την ψυχή του Καζαντζάκη θα εμπλουτίσουν την μαγευτική αφήγηση του Στέλιου Μάινα:
• Η τουρκοκρατούμενη Κρήτη των παιδικών του χρόνων και ο αγώνας για την ελευθερία.
• Το άπιαστο πρότυπο του σκληρού και ηρωικού πατέρα του, του Καπετάν Μιχάλη.
• Ο Οδυσσέας και ο Χριστός, ο Λένιν και ο Νίτσε, η μητέρα και ο πατέρας, ο ηρωισμός και η αγιοσύνη, δεκάδες αντιθέσεις που ανακατεύονται μέσα του, φιλιώνουν και συγκρούονται.
• Η φιλία του με τον Άγγελο Σικελιανό, και φυσικά με τον Γιώργη Ζορμπά, έναν άνθρωπο που αγάπησε βαθιά και στη ζωή του οποίου στήριξε το μυθιστόρημα που τον έκανε γνωστό στα πέρατα του κόσμου.
• Οι σχέσεις του με τις γυναίκες της ζωής του, την Γαλάτεια Αλεξίου και την Ελένη Σαμίου.
• Τα ταξίδια του στο Παρίσι και στη Σοβιετική Ένωση, η σχέση του με τον Γκόρκι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
• Τα μεγάλα έργα, η Ασκητική και η Οδύσσεια, ο καπετάν Μιχάλης και Ο Ζορμπάς.
• Το βραβείο Λένιν και η παγκόσμια καταξίωση.
• Ο Τελευταίος Πειρασμός και η σύγκρουση με το πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο στην Ελλάδα που του στέρησε τελικά το βραβείο Νόμπελ.
• Η Αναφορά στον Γκρέκο, τον κρητικό ζωγράφο που στις φλεγόμενες μορφές του, ο Καζαντζάκης αναγνώριζε την αγωνία της δικής του ψυχής που φλεγόταν για λύτρωση και ελευθερία.
Και φυσικά, πάνω από όλα, το νησί του, η φλόγα της Κρήτης, που έκαιγε αδιάκοπα στο κέντρο της ύπαρξης, της ζωής και της κοσμοθεωρίας του μεγάλου συγγραφέα.
Μεταξύ άλλων μιλούν για τον Νίκο Καζαντζάκη: ο Γιώργος Γραμματικάκης, η ποιήτρια και βαφτισιμιά του Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η συγγραφέας και καθηγήτρια βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης Αγγέλα Καστρινάκη.



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Υπεύθυνη-Παραγωγός: Λία Παρασκευά
Σκηνοθεσία : Κώστας Μαχαίρας
Σενάριο : Ανδρέας Σαμαράς-Αργύρης Γερμανίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας :Βαγγέλης Κουλίνος
Δημοσιογραφική έρευνα: Λία Παρασκευά – Ηλίας Μαγκλίνης
Βοηθός οπερατέρ: Ηλίας Κουλαμάς
Ηχοληψία :Άρης Καφεντζής
Μοντάζ - Μιξάζ : Κώστας Ασπιώτης
Art Director: Νίκος Τσιμούρης

Πηγή δημοσίευσης : www.skai.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου