Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ :Ποια ήταν η Λέλα Καραγιάννη: Η ιστορία και η αντιναζιστική της δράση!



Με αφορμή την αστυνομική έφοδο στην κατάληψη της «Λέλας Καραγιάννη» που διαρκεί εδώ και  24 χρόνια, ήρθε στο προσκήνιο το όνομα και η ιστορία της σπουδαίας αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και αρχηγού της αντιναζιστικής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», που προς τιμήν της οποίας ονομάστηκε η εν λόγω οδός στην Αθήνα.
Η Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε το 1898 στη Λίμνη Ευβοίας και κατοικούσε στην Αθήνα με το σύζυγό της- φαρμακοποιό στο επάγγελμα- και τα επτά παιδιά τους.


Από την οικία τους, που βρίσκεται στην πλατεία Αμερικής και συγκεκριμένα στη συμβολή της σημερινής οδού Λέλας Καραγιάννη 1 και Σταυροπούλου, οργάνωσε και διεξήγαγε τον αγώνα εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής. Στο πλευρό της είχε τόσο το σύζυγό της, όσο και τα μεγαλύτερα σε ηλικία τέκνα τους.

Η αντιναζιστική της δράση έγινε τελικά αντιληπτή από τους κατακτητές τον Ιούλιο του 1944, οπότε και συνελήφθηκε από την Γκεστάπο μαζί με τα πέντε παιδιά της. Αφού βασανίστηκε, προκειμένου να λυγίσει και να μαρτυρήσει τους συναγωνιστές και τις λεπτομέρειες της κοινής τους δράσης, οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα, στο Άλσος Χαϊδαρίου, όπου άφησε την τελευταία της πνοή μαζί με άλλους 24 αντιστασιακούς, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944.

Η Λέλα Καραγιάννη επέδειξε ατσάλινη πυγμή, απαράμιλλη δύναμη και πατριωτισμό, στα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη.

Το 1947, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στη Λέλα Καραγιάννη το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας, τιμώντας την προσωπικότητα και τα πεπραγμένα της πολύτεκνης, πατριώτισσας, Ελληνίδας μάνας. 

Πηγή δημοσίευσης: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου