Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ επιβεβαιώνει την ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ : Ανασαίνει η κυβέρνηση, σκοντάφτει ο ΣΥΡΙΖΑ



Την αλλαγή σκηνικού προαναγγέλλει χθεσινή έρευνα της εταιρίας Public Issue (για τον Σκάι), η οποία πρώτη φορά μετά τις κάλπες του περασμένου Ιουνίου εμφανίζει τη ΝΔ να ανακτά το προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής. Βελτιωμένη εμφανίζεται, παράλληλα, και η θέση του τρικομματικού συνασπισμού, ο οποίος καταγράφει κέρδη στην καρδιά ίσως του δυσκολότερου χειμώνα για την ελληνική κοινωνία. Την ίδια στιγμή, σε καθοδική τροχιά κινούνται και οι σχηματισμοί δεξιότερα της ΝΔ (Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χρυσή Αυγή), ενισχύοντας ουσιαστικά τις γαλάζιες δεξαμενές.  
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η ΝΔ προηγείται

 με 0,5% του ΣΥΡΙΖΑ: H ΝΔ 29%, o ΣΥΡΙΖΑ 28,5%, το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ 8%, η ΧΑ 10%, η ΔΗΜΑΡ 7% και το ΚΚΕ 5,5% ενώ 4% συγκεντρώνουν άλλα κόμματα.
Στην παράσταση νίκης, τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται με 44% έναντι 39% της ΝΔ, ωστόσο η διαφορά έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με μόλις ένα μήνα πριν (35 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά η αξιωματική αντιπολίτευση το Δεκέμβρι, με 60% έναντι 25%).
Αναλυτικότερα, στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται με 44% έναντι 39% της ΝΔ τον Ιανουάριο, ωστόσο συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2011 - οπότε η η αξιωματική αντιπολίτευση προηγούνταν με 25 μονάδες (60% έναντι 25%), η διαφορά έχει μειωθεί θεαματικά.

Όσον αφορά την αναγκαιότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, η πλειοψηφία θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται, προκρίνοντας την πολιτική σταθερότητα.
 
Συνθήκες ανατροπής του πολιτικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί στο μετεκλογικό τοπίο καταγράφονται δημοσκοπικά, προκαλώντας χαμόγελα αισιοδοξίας στον κυβερνητικό συνασπισμό και αναγκάζοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ, να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους. Η κυβέρνηση εξαργυρώνει πολιτικά την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ μετά τη σοβαρότητα που έδειξε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει την αλαζονεία του για «βέβαιη εξουσία» και τη στήριξή του στους κουκουλοφόρους, λένε πολιτικοί παρατηρητές.

Βασικό στοιχείο της νέας εικόνας είναι η σημαντική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ -σε σημείο, μάλιστα, που στο Μέγαρο Μαξίμου να θεωρούν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Κουμουνδούρου και έχει ανακοπεί οριστικά η δυναμική που κατέγραφε ο Αλέξης Τσίπρας το προηγούμενο διάστημα. Αντίστοιχες εκτιμήσεις κάνουν και στην Ιπποκράτους, υπενθυμίζοντας τη θέση του Βαγγέλη Βενιζέλου ότι το ΠΑΣΟΚ θα εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης από τη στιγμή που θα σταθεροποιηθεί η πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, εξάλλου, εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ θα συνοδευθεί από τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ.
Στη χθεσινή έρευνα η θέση του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σταθεροποιημένη, παρά τις μεγάλες εσωκομματικές αναταράξεις που προηγήθηκαν και τους κλυδωνισμούς  της λίστας Λαγκάρντ, ενώ μικρά κέρδη φαίνεται να καταγράφει η Δημοκρατική Αριστερά, που επίσης αντιμετώπισε εσωκομματικά προβλήματα.
Το νέο σκηνικό, όπως εκτιμούν και στα κομματικά επιτελεία, διαμορφώνεται κυρίως από δύο παράγοντες:
Πρώτον, την αλλαγή κλίματος που καταγράφεται για τη χώρα μας εκτός συνόρων. Η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 52,4 δισ. ευρώ, η ενίσχυση της ελληνικής αξιοπιστίας, η νέα σχέση εμπιστοσύνης της Αθήνας με το Βερολίνο, την οποία σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς και η εικόνα πολιτικής σταθερότητας που εμπεδώνεται όλο και περισσότερο είναι στοιχεία που δημιουργούν πλέον και δημοσκοπικά αποτελέσματα. Είναι προφανές ότι πολιτικά κέρδη από αυτή την εικόνα αποκομίζει κατ' αρχάς η ΝΔ, ενώ σημαντικά ενισχυμένο είναι και το πρωθυπουργικό προφίλ του κ. Σαμαρά.
 
«Η επιμονή του Αντώνη Σαμαρά να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και να διαψευστούν οι Κασσάνδρες που αμφισβητούσαν τη θέση της Ελλάδες στη ζώνη του ευρώ δικαιώνεται. Και η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζεται πλέον και από τους πολίτες, παρά τις σκληρές αποφάσεις», σχολίαζαν χθες το βράδυ στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τον κάβο των επόμενων δύσκολων μηνών.

Δεύτερον, την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει νέα δυναμική και να προβάλει αξιόπιστα ως εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης. Το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε καθηλωμένος και δεν μπορούσε να καρπωθεί πολικά οφέλη, παρά τις αντιδράσεις για τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, είχε φθάσει στην Κουμουνδούρου και από τις δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου. Η χθεσινή μέτρηση ωστόσο στέλνει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε φθίνουσα πορεία, ενώ ιδιαίτερα λαβωμένη είναι και η εικόνα του κ. Τσίπρα, παρά την προσπάθεια του επιτελείου του να ενισχύσει το πολιτικό και αρχηγικό προφίλ του - με σειρά κινήσεων όπως πολυήμερο ταξίδι στη Λατινική Αμερική κ.ά.
Οι εσωκομματικές διχογνωμίες της προηγούμενης περιόδου, που αναδείχθηκαν και με την παραδοχή Λαφαζάνη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, η προσπάθεια στελεχών του να διαμορφωθεί πολεμικό τοπίο εντός και εκτός Βουλής, καθώς και η εικόνα πολιτικής κάλυψης σε επεισοδιακές καταστάσεις όπως το μπαράζ καταλήψεων στη βίλα Αμαλία και σε άλλα ιστορικά κτίρια της Αθήνας, είναι κοινός τόπος ότι έχουν στοιχίσει δημοσκοπικά στην Κουμουνδούρου.
Η προσπάθεια αναδίπλωσης του κόμματος για τις καταλήψεις και η χθεσινή επίπληξη (με εισηγήσεις ακόμη και για διαγραφή) στον βουλευτή Βαγγέλη Διαμαντόπουλο για τις ακραίες παρεμβάσεις του, είναι προφανές ότι συνδέονται και με τα δημοσκοπικά καμπανάκια που δείχνουν την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος.
Πηγές δημοσίευσης: www.tanea.gr
www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου