Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ : Ο Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της Ρωμιοσύνης μας παρουσιάζεται ΑΥΡΙΟ στις 23.15 Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ!



Η ζωή του Γιάννη Ρίτσου είναι σαν ένα μεγάλο μυθιστόρημα, μια μεγάλη περιπέτεια, που περικλείει ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ουαιώνα. Η βιωματική σχέση του ποιητή με την ιστορία καθόρισε το έργο του. Σήμερα, 20 και πλέον χρόνια μετά το θάνατό του, οι εκατοντάδες μεταφράσεις του έργου του σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως επίσης, τα δεκάδες ανεβάσματα των μεγάλων του ποιητικών μονολόγων στο θέατρο μαρτυρούν ότι ο Ρίτσος είναι μια από τις μεγάλες ποιητικές φωνές για την παγκόσμια ποίηση στον 20ο αιώνα. 

Για το έργο του Γιάννη Ρίτσου και τη γνωριμία μαζί του μιλούν: η ποιήτρια Καίτη Δρόσου, η συγγραφέας Άλκη Ζέη, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, οι πανεπιστημιακοί και συγγραφείς Γιώργης Γιατρομανωλάκης και Σόνια Ιλίνσκαγια, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος και η κόρη του Έρη Ρίτσου.


Η ζωή και το έργο του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται από το Θάνο Μικρούτσικο. «Θαυμάζω απεριόριστα την ποίησή του, τη στάση του και το ήθος του. Απ’ όλους τους σπουδαίους ανθρώπους της τέχνης που γνώρισα, Δάσκαλό μου θεωρώ τον Γιάννη Ρίτσο», λέει ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, αφηγητής του ντοκιμαντέρ για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης.

Αναμένουμε λοιπόν αύριο άλλη μια ενδιαφέρουσα προσωπογραφία από τη σειρά Μεγάλοι Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης.
Άλλωστε το μεγαλείο του Γιάννη Ρίτσου δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
Ο άνθρωπος που έκανε την πολιτική ,- ποίηση και ύψωσε την Ελλάδα με το λυρισμό του , εκείνος που ένωσε το λόγο του εξόριστου με τη φωνή των ερωτευμένων έρχεται έστω και για λίγο αύριο ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟΣ στις οθόνες μας.
Άραγε έφυγε και ποτέ ;;;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου