Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Η Θεσσαλονίκη τιμά ένα σπουδαίο άνθρωπο του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου:Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς!



Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., θα αναγορευθεί ο Κώστας Γαβράς για την προσφορά και το έργο του, που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, εκπροσωπεί τη δημιουργική Ελλάδα και προβάλλει το φως της παγκόσμια.
Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Το Πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:

Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Κινηματογράφου, Καθηγητή Γιάννη Παντή.
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο.
Έπαινος του τιμώμενου (Laudatio) από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου, Δέσποινα Μουζάκη.
Παράλληλη προβολή αποσπασμάτων των ταινιών του Κώστα Γαβρά.
Επίδοση Διασήμων και Αναγόρευση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Κινηματογράφου, Καθηγητή Γιάννη Παντή.
Επίδοση πλακέτας τιμής στον Κώστα Γαβρά από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο.
Αντιφώνηση του τιμώμενου και συζήτηση με τους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου και άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά, «Το τσεκούρι».
 

Επίσης, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου και ώρα 11.00, στην αίθουσα προβολών του Τμήματος Κινηματογράφου, στη Σταυρούπολη, ο Κώστας Γαβράς θα συναντήσει αποκλειστικά τους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. όπου θα τους παραδώσει ένα  masterclass. Θα μιλήσει για πιο ειδικά θέματα που αφορούν στον τρόπο δουλειάς του, την προσωπική του μεθοδολογία και την κινηματογραφική του “γλώσσα”. Επίσης, θα απαντήσει σε ερωτήματα των φοιτητών.

Ο Κώστας Γαβράς, σκηνοθέτης, αφιέρωσε τη ζωή του στις τέχνες και στα γράμματα, στην πολιτική σκέψη και πράξη. Άγρυπνη συνείδηση της εποχής του, υπερασπίζεται τον άνθρωπο που αντιστέκεται και αγωνίζεται για ισότητα, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το έργο του αποτελεί δείγμα ουμανιστικού κινηματογράφου και αποτυπώνει εξαιρετικά το πρόσωπο της σύγχρονης κοινωνίας. Είναι έργο υψηλής αισθητικής και ταυτόχρονα οικουμενικό.
Γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας στις 12 Φεβρουαρίου 1933 και σπούδασε Συγκριτική Φιλολογία στη Σορβόνη καθώς και κινηματογράφο στην IDHEC. Εργάστηκε ως βοηθός σε διάφορες παραγωγές και συνεργάστηκε με τον Κλερ και τον Κλέμαν, πριν σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία «Διαμέρισμα Δολοφόνων», το 1965. Καθιερώθηκε με μία σειρά πολιτικών θρίλερ που αποκάλυψε το βίαιο πρόσωπο δικτατορικών καθεστώτων, μέσα από προσωπικές τραγωδίες ασυμβίβαστων ανθρώπων.
Ο Γαβράς ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας 1969 με την ταινία «Ζ» και κέρδισε Όσκαρ Σεναρίου 1982 (Ο αγνοούμενος). Κέρδισε, επίσης, Χρυσό Φοίνικα φεστιβάλ Κανών 1975 (Ειδικό δικαστήριο), Χρυσή Άρκτο Φεστιβάλ Βερολίνου 1990 (Μουσικό κουτί). Το 2002 σκηνοθέτησε την ταινία Αμήν που κέρδισε Βραβείο Cesar καλύτερου σεναρίου 2003.
Φιλμογραφία
1958: Les Rates (ταινία μικρού μήκους)
1965: Compartiment tueurs – Διαμέρισμα δολοφόνων
1967: Un home de trop – Μακί, τα λιοντάρια της κολάσεως
1969: Z
1970: L’ Aveu – Η Ομολογία
1973: Etat de siege – Κατάσταση πολιορκίας
1975: Section speciale – Ειδικό δικαστήριο
1979: Clair de femme – Η λάμψη μιας γυναίκας
1982: Missing – Ο αγνοούμενος
1983: Hanna K
1986: Conseil de famille
1988: La main droite du diable (Betrayed) – Το στίγμα της προδοσίας
1989: Music box – Το μουσικό κουτί
1991: Pour Kim Song – Man
1991: Contre l’ oubli
1992: La Petite Apocalypse
1995: Lumiere et Compagnie
1995: A propos de Nice, la suite
1997: Mad City
2002: Amen – Αμήν
2005: Le Couperet – Το τσεκούρι
2009: Eden a l’ oust – Παράδεισος στη Δύση
2013: Το Κεφάλαιο

Πηγή δημοσίευσης :  www.unitedreporters.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου