Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Γαβριέλλα : η πόρνη που έγινε παράσταση και τραγούδι με τις φωνές του Γιώργου Νταλάρα και του Κώστα Χατζημιχάλη σε μουσική Κώστα Καλδάρα!





Ο Κώστας Καλδάρας έγραψε το ομώνυμο τραγούδι που ερμήνευσε ο Κώστας Χατζημιχάλης με τον Γιώργο Νταλάρα στις… διφωνίες στο δίσκο του συνθέτη «Νυχτερινή Κυβέρνηση» που κυκλοφόρησε από τη Minos το 1988. Τώρα ο «μύθος» της Γαβριέλλας, της διασημότερη πόρνης των Αθηνών επιστρέφει στο προσκήνιο χάρη σε μία θεατρική παράσταση την οποία υπογράφει η Πωλίνα Γκιωνάκη. Η κόρη του αξέχαστου κωμικού Γιάννη Γκιωνάκη, θυμάται τον πατέρα της να λέει ότι η Γαβριέλλα πήγαινε συχνά στο θέατρο και παρακολουθούσε τις παραστάσεις. Έτσι της γεννήθηκε η επιθυμία να ψάξει την ιστορία αυτής της γυναίκας και να την παρουσιάσει σε θεατρικό έργο.

Η Γαβριέλλα Ουσάκοβα γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1916 στη Ρωσία στη και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 5 ετών. Μια σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού από τη Ρωσία, ήταν, σύμφωνα με την ίδια, η αιτία που την οδήγησε στην πορνεία. «Έγινα πόρνη επειδή έτσι γεννήθηκα» αναγράφεται στον υπότιτλο της αυτοβιογραφίας της. Η Γαβριέλλα ήταν γυναίκα με πλατιά μόρφωση. Γνώριζε πέντε γλώσσες και ήταν καθηγήτρια γαλλικών. Οι άνθρωποι που τη γνώριζαν καλά μιλούν για μία γυναίκα βαθιά θρησκευόμενη και απολύτως ανεξάρτητη, που βοήθησε πάρα πολλά παιδιά να πάνε σχολείο και πλήρωνε τα ιατρικά έξοδα των φτωχών γειτόνων της. Στη διάρκεια του πολέμου, είχε πελάτες γερμανούς αξιωματικούς, από τους οποίους αποσπούσε πληροφορίες, τις οποίες διοχέτευε στο ελληνικό στρατηγείο. Είναι η μοναδική πόρνη στην ιστορία του ελληνικού κράτους που μετά τον πόλεμο πέρασε επισήμως την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να λάβει τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες της στη χώρα κατά της διάρκεια της Κατοχής. Βρήκε τραγικό και άδοξο τέλος το 1991 όταν δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της στο Λυκαβηττό. Οι δράστες, μπήκαν στο σπίτι της σαν πελάτες και τη σκότωσαν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Το έγκλημα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Ήταν 75 ετών. Σε συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής» η Πωλίνα Γκιωνάκη εξηγεί ότι αυτό που την συγκίνησε στην ιστορία της Γαβριέλλας ήταν «η διττή της προσωπικότητα. Μπορούσε ταυτόχρονα να είναι κυρία με τα γαλλικά της και το απαράμιλλο ντύσιμό της, αλλά και γυναίκα του μπορντέλου που δέχεται άνδρες. Αγαπούσε πολύ τους άνδρες και περνούσε πολύ χρόνο μαζί τους. Όμως λειτουργούσε και με τη λογική και δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό της να ερωτευτεί κάποιον από τους πελάτες της». Η Γαβριέλα δηλαδή ήταν ακόμα ζωντανή όταν ο Κώστας Καλδάρας δημιούργησε και ηχογράφησε το «τραγούδι» της.


Πηγή: www.ogdoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου