Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Όταν το μπουζούκι....μπήκε στο Χόλυγουντ!



Από το «Ψυχώ» του Χίτσκοκ στα μπουζούκια του Χιώτη…. Δεν ήταν και λίγοι οι αστέρες του παγκόσμιου σινεμά και τραγουδιού του ‘50-‘60 που «ασπάστηκαν» τα μπουζούκια, σε κάποιες επισκέψεις τους στην Ελλάδα και στα νυχτερινά κέντρα της εποχής.
Ο Ντίζι Γκιλέσπι και ο Κουίνσι Τζόουνς γλέντησαν με την ψυχή τους στον Τσιτσάνη στις Τζιτζιφιές, όπως και η πληθωρική ξανθιά Τζέην Μάνσφιλντ, η οσκαρική ηθοποιός και αργότερα πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι και ο «ήρωας» του Χίτσκοκ, Άντονυ Πέρκινς (την εποχή που μόλις είχε γυρίσει το «Ψυχώ») γλέντησαν στον Μανώλη Χιώτη και τη Μαίρη Λίντα, στην Καστέλα, αλλά και η ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας, καθώς και οι αστέρες του ευρωπαϊκού τραγουδιού Ρενάτο Καροσόνε, Δαλιδά, Ζιλιέτ Γκρεκό κ.α.
Και στην Αμερική, όμως, που έκαναν την κατάστασή τους όλοι οι παλιοί μπουζουξήδες


(από τον Παπαϊωάννου, τον Καπλάνη και τον Κλουβάτο, μέχρι τον Μπέμπη, τον Τατασόπουλο, τον Σπόρο, τον Τσιμπίδη, τον Μακρυδάκη, τον Ανέστη, τον Ιορδάνη, τον Αγγέλου κ.α.) οι μεγάλοι αστέρες έδιναν το παρών κι εξέφραζαν με παραστατικό τρόπο το ενδιαφέρον τους για τα μουσικά όργανα της ανατολικής Μεσογείου, τα ούτια, τα κλαρίνα και βεβαίως τα μπουζούκια (ή μπαζούκας, όπως τά ’λεγαν οι Αμερικανοί) που ασκούσαν μια παράξενη γοητεία, ειδικά μετά την τεράστια επιτυχία του «Ποτέ την Κυριακή» και των ξακουστών, στα πέρατα του κόσμου, «Παιδιών του Πειραιά», με τη φωνή της Μελίνας Μερκούρη.


Η Μελίνα ήταν εκείνη που μύησε στα μπουζούκια και τον Άντονυ Πέρκινς την εποχή που γύριζαν τη «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασέν και ο γνωστός δημοσιογράφος-κοσμικογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος ήταν εκείνος που κατέγραψε το γεγονός δημοσιεύοντάς το στον τύπο της εποχής: «Αν και δουλεύω σκληρά στο γύρισμα της «Φαίδρας» εν τούτοις βρίσκω μερικές στιγμές, όπως αυτές εδώ για να ψυχαγωγηθώ λίγο και να γνωρίσω περισσότερο τους Έλληνες.

Απόψε ιδιαίτερα είμαι καταγοητευμένος με τη θαυμάσια καλλιτεχνική δυάδα! -Δηλαδή, μετά τον Μπραμς – για να θυμηθούμε την τελευταία ταινία της Σαγκάν που γυρίσατε – προτιμάτε τον… Χιώτη; -Χωρίς να θέλω να κολακεύσω τους δύο εξαίρετους καλλιτέχνες σας, προτιμώ περισσότερο από τον Μπραμς τον Χιώτη και την Λίντα! Ο Πέρκινς ζητά να περιεργαστεί το «θαυμάσιο αυτό μουσικό όργανο», το μπουζούκι και ο Χιώτης εξηγεί στον διάσημο θαυμαστή του τα μυστικά της δεξιοτεχνίας του. Αλλά και ο συνθέτης τόσων λαϊκών επιτυχιών είναι θαυμαστής του πρωταγωνιστή του «Ψυχώ» και σε μια στιγμή αγκαλιάζει με το βλέμμα του τον Άντονυ και του λέει, χειρονομώντας παραστατικά: -Στο «Ψυχώ», ψυχούλα μου, ήσουνα μούρλια». Δεν είναι λίγες οι φορές, λοιπόν, που οι δεξιοτέχνες οργανοπαίκτες, δέχτηκαν τις φιλοφρονήσεις των παγκόσμιων αστέρων της μουσικής και του σινεμά.
Είναι γνωστές οι συναντήσεις του Τάσου Χαλκιά με τον Μπένι Γκούντμαν, του Ιορδάνη Τσομίδη με τον Φιλ Γουντς ή τον Τζακ Νίκολσον κ.α. Ο Γιάννης Σταματίου που έπαιξε χρόνια στο Χόλυγουντ και στο Λας Βέγκας είχε καταθέσει κι εκείνος τις πλούσιες εμπειρίες του από τα χρόνια εκείνα, για τη γνωριμία του με τους μεγάλους κινηματογραφικούς αστέρες, αλλά και τις θρυλικές φωνές της Αμερικής όπως τον Σάμι Ντέιβις, το Ντιν Μάρτιν, τον Νατ Κινγκ Κόουλ, τον Φρανκ Σινάτρα και τον Έλβις Πρίσλει, που σε κάποια συνάντησή τους έριξε τις δικές του πενιές, σκαλίζοντας το μπουζούκι του Σπόρου και ρωτώντας για την καταγωγή του και την ελληνική μουσική. Εικόνες που τις είχαν μεταφέρει, προηγουμένως, με τη δική τους φαντασία ο περίφημος στιχουργός Χρήστος Κολοκοτρώνης και ο λαϊκός τραγουδοποιός Λευτέρης Τσαγκάρης, όταν «έχτιζε στην Ελλάδα το καινούριο Χόλυγουντ», στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Το μπουζουκάκι και το μπαγλαμαδάκι (Χρήστου Κολοκοτρώνη – Βασίλη Καραπατάκη)
Θα πάρω το μπουζούκι μου και το μπαγλαμαδάκι με την γλυκιά μου την πενιά θα ξετρελάνω τον ντουνιά και όλο τον κοσμάκη
Ο Μπελαφόντε Χάρι μπουζούκι θα γουστάρει κι η Μπριζίτ Μπαρντό θα πίνει ντυμένη στο καντίνι Θα ρθει και η τσαχπίνα Βαλέντε Κατερίνα να πει ένα τραγουδάκι με το μπαγλαμαδάκι Κι από την τηλεόραση θα παίξω μπουζουκάκι να βλέπει η Λόρεν η γλυκιά και η Μονρόε η ξανθιά να σπάει νταλκαδάκι
Τον Νατ Κινγκ Κολ θ’ αρπάξω μπουζούκι να διδάξω κι ο Αμεντέο Νατσάρι μια βόλτα θα γουστάρει Θα’ρθει και η Μαγκάνο τα κέφια της να κάνω κι αυτή η Παμπανίνι ρεμπέτισσα θα γίνει Θα ’ρθεί κι ο Έλβις Πρίσλει να μάθει ζεϊμπεκάκι κι ο Μάρλον Μπράντο μια βραδιά με τη Μανιάνι συντροφιά ν’ ακούσουν ταξιμάκι Θα κάνω τον Τζην Κέλλυ να μάθει τσιφτετέλι να βλέπει ο Ντάνι Κέι και να του λέει οκέυ Θα ’ρθεί κι ο Φράνκι Λέιν μαζί κι η Ντόρις Ντέι να πουν δυο τραγουδάκια μαζί με μπουζουκάκια
 

 Toυ Βαγγέλη Αρναουτάκη
Πηγή: www.ogdoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου