Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ :Το τέλος του Ψωμιαδισμού !



Το τέλος μιας εποχής για την πολιτική σκηνή στη Βόρεια Ελλάδα και την αρχή μιας άλλης διαφορετικής (;) σήμανε η εκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Η ψηφοφορία έγινε το Σάββατο καθώς ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κηρύχθηκε έκπτωτος μετά την οριστική καταδίκη για παράβαση καθήκοντος.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο καταδικάστηκε οριστικά από τον Άρειο Πάγο σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, για υπόθεση μείωσης προστίμου. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, είχε καταδικαστεί δύο φορές πέρυσι για την υπόθεση αυτή από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος. Προσέφυγε τότε στο ανώτατο δικαστήριο κατά της απόφασης αυτής, αλλά το μόνο που πέτυχε είναι η τελεσίδικη καταδίκη του.

 Οι μνηστήρες για τη θέση του Π. Ψωμιάδη αρχικά ήταν τέσσερις. Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Τσαμασλής, ο περιφερειακός σύμβουλος, Θεοχάρης Αποστολίδης, και τελευταίος και καλύτερος ο αναπληρωτής περιφερειάρχης και αδερφός του Παναγιώτη, Διονύσης Ψωμιάδης. Ωστόσο, ο δεύτερος και ο τρίτος απέσυραν την υποψηφιότητα τους για τη διεκδίκηση της θέσης του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Τσαμασλή να συντάσσεται στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα και τον Αποστολίδη να το ανακοινώνει την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή.
Οι διεκδικητές μένουν δύο και η νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα απέναντι στον αδερφό του Παναγιώτη Ψωμιάδη, Διονύση, ήταν «συντριπτική». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ο Απ. Τζιτζικώστας συγκέντρωσε συνολικά 33 ψήφους έναντι 17 που έλαβε ο Διονύσης Ψωμιάδης.
Νωρίτερα, την ίδια ημέρα, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ξεκίνησε με δάκρυα στα μάτια την ομιλία του στα μέλη της παράταξής του ενόψει των εκλογών. Την ίδια στιγμή εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Απόστολου Τζιτζικώστα λέγοντας ότι «έπεσαν οι μάσκες». Αναφερόμενος στην άποψη του Απ. Τζιτζικώστα ότι ο Π. Ψωμιάδης δεν πρέπει να μιλήσει πριν τη ψηφοφορία είπε: «Θέλω να ρωτήσω τον Απόστολο: θα απαγόρευε στον πατέρα του να μιλήσει στην οικογένεια του; Του εύχομαι να μην νιώσει την αδικία». Τον χαρακτήρισε δε αλαζόνα, ενώ, προσπαθώντας να πείσει τα μέλη της παράταξής του να ψηφίσουν τον αδερφό τους είπε: «Σας πάει η καρδιά να με προδώσετε;». Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές εναντίον της ΝΔ, τονίζοντας ότι «το κόμμα χρησιμοποίησε εμένα και τον αδερφό μου Διονύση, ο οποίος έφερνε ψήφους και από άλλες παρατάξεις». «Αυτό το ήξερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος με είχε ευχαριστήσει. Χτυπώντας τον Διονύση χτυπάτε εμένα» συνέχισε.
Ωστόσο, ο νέος περιφερειάρχης δεν σήκωσε το γάντι, αλλά δήλωσε τη συμπαράσταση του στον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον ευχαρίστησε για το έργο του.

Λίγες μέρες μετά, στην ορκωμοσία του αντικαταστάτη του, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης επέλεξε να είναι πιο διακριτικός. Πριν αρχίσει η τελετή ο ίδιος επέλεξε να κάτσει στα πίσω έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου και πήγε μπροστά μόνο μετά από παράκληση του Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος τον κάλεσε δημόσια να μην «απέχει» από τη διαδικασία, προσφωνώντας τον «ιδρυτή της παράταξης». Ο Π. Ψωμιάδης ανταποκρίθηκε στην παράκληση του εν μέσω χειροκροτημάτων. Στην ομιλία του, όμως, ο νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν ήταν τόσο ενωτικός. «Αναμφισβήτητα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τέρμα τα λόγια και οι μεγαλόστομες εξαγγελίες. Αυτά δεν θα τα ακούσετε από μένα. Πλέον θα προσηλωθούμε στο έργο που έχουμε να κάνουμε. Μαγικές λύσεις και συνταγές δεν υπάρχουν», είπε ο Απ. Τζιτζικώστας, αφήνοντας – για κάποιον που ξέρει – αιχμές κατά του προκατόχου του.
Σημασία, ωστόσο, σε όλο αυτό δεν έχει τόσο το τι έγινε αλλά το τι σηματοδοτεί η αλλαγή στην ηγεσία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Για κάποιους ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ήταν ένας σωστός πολιτικός. Για άλλους απλά ένας γραφικός χαρακτήρας, ο οποίος επιζητούσε πάση θυσία να μείνει στην επικαιρότητα και στην καρέκλα. Για μερικούς ο Πανίκας ήταν απλά μια καρικατούρα που Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα και με κάθε άλλη αφορμή ντυνόταν Άι Βασίλης, Ζορό και ό,τι άλλο μπορούσε να φανταστεί κανείς για να συζητηθεί.

Ωστόσο, αρκετοί ήταν και αυτοί που κατηγορούσαν τον Π. Ψωμιάδη για πολιτικές αδιαφάνειας, διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων που βούλιαξαν και τη Θεσσαλονίκη, και την περιφέρεια. Για αυτούς ο Π. Ψωμιάδης δεν υπήρξε απλώς άλλος ένας πολιτικός που καταρρέει υπό το βάρος των παρανομιών του αλλά και ένα μοντέλο πανελλαδικής εμβέλειας, που χρησιμοποίησε τον λαϊκισμό, τον εθνικισμό, τη διαπλοκή και την ελεγχόμενη μηντιοκρατία για να παραπλανά τους πολίτες και να στηρίζει «τα δικά τους παιδιά» και την οικογενειοκρατία.
Πηγή δημοσίευσης : www.maga.gr
Tου 
Δημήτρη Τσάκωνα, δημοσιογράφου, student section editor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου