Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Γνωριμία με το Γαλέριο από το Thessaloniki Walking Tours



Κάποιοι τον πετυχαίνουν φευγαλέα το πρωί στο δρόμο για τη δουλειά, άλλοι τον χαζεύουν τη νύχτα ενώ περιμένουν την παρέα τους και οι περισσότεροι έχουν φωτογραφηθεί μαζί του χωρίς καν να το έχουν αντιληφθεί.
Εδώ και 17 αιώνες, η μορφή του στρατιώτη αυτοκράτορα Γαλέριου, μισοσβησμένη πλέον από τη ρύπανση, τον καιρό και το πέρασμα του χρόνου, πρωταγωνιστεί στα ανάγλυφα της Καμάρας, του πιο πολυσύχναστου μνημείου της πόλης, που αθόρυβα μας υπενθυμίζει την παρουσία αυτής της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας στη Θεσσαλονίκη.

Ικανότατος στρατιωτικός νους μα και αλλοπρόσαλλος ηγέτης, οδηγούσε τις λεγεώνες του σε απρόσμενους θριάμβους αλλά και σε ντροπιαστικές ήττες. Στυγνός διώκτης των χριστιανών και ταυτόχρονα από τους ελάχιστους ρωμαίους αυτοκράτορες που διέταξαν ανεξιθρησκία. Τώρα η ομάδα του Thessaloniki Walking Tours πραγματοποιεί μια θεματική διαδρομή γνωριμίας με τους χώρους όπου έδρασε η ιστορική αυτή μορφή.
Η Ροτόντα, η Καμάρα, τα ερείπια του γαλεριανού ανακτόρου στο Ναυαρίνο είναι τα σημεία που πρόκειται να “αφηγηθούν” την ιστορία εκείνου που τα έχτισε, σε μια περίοδο που σηματοδότησε το τέλος του αρχαίου κόσμου και την αρχή του Μεσαίωνα.
Συμπρωταγωνιστές στην ιστορία του διφυούς Γαλέριου ο πεθερός του, αυτοκράτορας Διοκλητιανός, ο Κωνσταντίνος, μετέπειτα αυτοκράτορας και ιδρυτής της Κωνσταντινούπολης, η σύζυγος του Γαλέριου, Βαλέρια, που βρήκε τέλος εφάμιλλο ηρωίδας αρχαίας τραγωδίας καθώς και ένας αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού που άκουγε στο όνομα Δημήτριος. Η “ξενάγηση” θα γίνει στις 11/5 στις 10.30 π.μ. με αφετηρία τη Ροτόντα. Η συμμετοχή είναι 8 ευρώ το άτομο και 5 ευρώ (φοιτητικά). Ο σχεδιασμός και η παρουσίαση είναι του Γιώργου Φήταμ.


ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.makthes.gr/news/arts/120722/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου