Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΔΗΜΟΙ: Στην τελική ευθεία το δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη



Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη για το δημοψήφισμα ενάντια στην πώληση της ΕΥΑΘ, το οποίο οργανώνουν δήμοι και φορείς της πόλης (SOSτε το Νερό) την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.
 

Οι Θεσσαλονικείς θα κληθούν στις 18 Μαΐου να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ψηφίζοντας σε κάλπες που θα στηθούν έξω από κάθε εκλογικό κέντρο στους 11 από τους 14 δήμους του νομού, στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες από την ΕΥΑΘ.
Το δημοψήφισμα, που είναι το πρώτο στη χώρα για ένα μείζον ζήτημα, όπως η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, πρόκειται να διεξαχθεί με κινηματικούς όρους, καθώς δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Οι δήμαρχοι αποφάσισαν ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την όλη διαδικασία με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών, πολιτών και φοιτητών, που θα συγκροτήσουν ομάδες σε κάθε δήμο για να στηρίξουν οργανωτικά το εγχείρημα.



 Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε από μέλη της ΠΕΔ για το δημοψήφισμα, αποφασίστηκε να ζητηθεί η έγκριση του δημοψηφίσματος και από τα 11 δημοτικά συμβούλια της Θεσσαλονίκης το αργότερο ως την Παρασκευή. “Την απόφαση της ΠΕΔ για το δημοψήφισμα θα πρέπει να επικυρώσουν τις επόμενες μέρες και τα δημοτικά συμβούλια 11 δήμων της Θεσσαλονίκης, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα σε οργανωτικό επίπεδο”, τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής και δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προκειμένου να ζητήσει και επίσημα τη συνδρομή δικηγόρων-μελών του, τα οποία θα αναλάβουν εθελοντικά τον ρόλο των δικαστικών αντιπροσώπων κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΗΜΟ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ
Το εγχείρημα θα συντονίσουν το επόμενο διάστημα επιτροπές που θα συγκροτηθούν σε κάθε δήμο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, ενώ οι δήμοι θα αναλάβουν τη διάθεση του υλικού (κάλπες, παραβάν, καθιστικά κ.ά.). Κάλπες θα στηθούν έξω από κάθε εκλογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται να είναι περισσότερες από μία σε μεγάλα εκλογικά κέντρα της πόλης. Η ψηφοφορία θα γίνει βάσει των εκλογικών καταλόγων των κατά τόπους δήμων, προκειμένου ο κάθε δημότης να ψηφίσει στον δήμο που είναι εγγεγραμμένος και όχι σε άλλον.
Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων προγραμματίζεται να γίνει σε αίθουσα του κεντρικού δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ η διάθεση του χώρου θα ζητηθεί από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, με τον οποίο θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της επιτροπής Θ. Παπαδόπουλος.

Οι δήμαρχοι σε συνεργασία με το συντονιστικό όργανο “SOSτε το Νερό” αποφάσισαν το κεντρικό ερώτημα του δημοψηφίσματος να αναγράφεται πάνω στην κάθε κάλπη, ούτως ώστε ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ψηφοδέλτια με ΝΑΙ, ΟΧΙ και ένα λευκό.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, οι δήμοι έχουν αποφασίσει επίσης να προβάλουν το δημοψήφισμα μέσω μεγάλης διαφημιστικής καμπάνιας με ενημερωτικά φυλλάδια και έντυπα, καθώς και με συνεντεύξεις Τύπου. Η πρώτη μάλιστα θα δοθεί αύριο το μεσημέρι από τη διοίκηση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα ανακοινώσει το οργανωτικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

 Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:
www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου