Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Επιστρέφει στο Αγιον Ορος κειμήλιο του 12ου αιώνα!Την επιστροφή Καινής Διαθήκης του 12ου αιώνα στη Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους ανακοίνωσε το Μουσείο Γκετί.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού ιδρύματος, το χειρόγραφο αποκτήθηκε από το μουσείο το 1983, ως μέρος μιας μεγάλης και καλά τεκμηριωμένης συλλογής. Ωστόσο, μετά τη γνωστοποίηση εγγράφου του 1960, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Γκετί, προέβη σε έρευνες που υποδεικνύουν ότι η μεταφορά του βυζαντινού χειρογράφου από τη μονή δεν έγινε με νόμιμους τρόπους.«Με βάση τις νέες πληροφορίες που ήρθαν στο φως, το μουσείο αποφάσισε ότι ο σωστός τρόπος δράσης είναι να επιστραφεί το χειρόγραφο στην Ιερή Μονή του Διονυσίου, από την οποία εξαφανίστηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια. Το έγγραφο του 1960, που μόλις πρόσφατα έφτασε στα χέρια μας, ήταν ζωτικής σημασίας για τη λήψη αυτής της απόφασης», ανέφερε ο πρόεδρος του μουσείου, Τίμοθι Ποτς.
«Η εικονογραφημένη Καινή Διαθήκη, που αντιγράφηκε το 1133 από τον Θεόκτιστο και το οποίο υφολογικά μπορεί να συσχετιστεί με την τέχνη που παρήγαγε η Κωνσταντινούπολη, είναι ένα αριστούργημα της μεσοβυζαντινής περιόδου. Επικροτούμε το Γκετί για την ανταπόκρισή του στο ζήτημα. Η απόφαση να επιστραφεί το πολύτιμο βυζαντινό χειρόγραφο τιμά το πνεύμα του πλαισίου της πολιτιστικής συνεργασίας μας που έγινε το 2011», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Το χειρόγραφο, που εκτίθεται στο Κέντρο Γκετί ώς τις 22 Ιουνίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ουρανός και Γη: Η Τέχνη του Βυζαντίου από τις Ελληνικές Συλλογές», θα επιστραφεί μέσα στο καλοκαίρι.

Πηγή δημοσίευσης:  www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου