Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Έσπασε κάθε ρεκόρ η συμμετοχή στον 9ο μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος»!



Με σύνθημα «Όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε», 18.400 δρομείς από 54 χώρες και πέντε ηπείρους έδωσαν δυναμικά το παρών τους συμμετέχοντας στον 9ο διεθνή μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα.
 



Μικροί και μεγάλοι, αθλητές, καλλιτέχνες, άνθρωποι από τον χώρο της πολιτικής και της επιστήμης πλημμύρισαν χθες τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας μήνυμα άθλησης και υγείας μέσα από μία διοργάνωση που εκτός από αθλητική διάσταση διαθέτει κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό και ιστορικό χαρακτήρα.
Οι δρομείς έζησαν μια μοναδική εμπειρία, κερδίζοντας το χειροκρότημα φιλάθλων, πολιτών και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης σε μία πορεία που ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη και προβάλλει σε ολόκληρο τον πλανήτη το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Επισήμως, ο τελικός αριθμός-ρεκόρ των εγγεγραμμένων δρομέων άγγιξε τους 14.800. Συγκεκριμένα, 8.400 συμμετείχαν στον δρόμο υγείας και δυναμικού βαδίσματος 5.000 μ., 3.300 στον δρόμο υγείας και δυναμικού βαδίσματος 10.000 μ., 1.600 στο μαραθώνιο και 1.500 παιδιά στα 1.000 μ. μαθητών δημοτικών σχολείων.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, υπήρξε ενδιαφέρον της τελευταίας στιγμής από τουλάχιστον 1.000 ακόμα υποψήφιους δρομείς μετά το απόγευμα της Παρασκευής (4 Απριλίου), όταν πλέον είχαν εξαντληθεί όλες οι διαθέσιμες θέσεις, με συνέπεια να μην μπορέσουν, δυστυχώς, να πάρουν αριθμό συμμετοχής.

Οι νικητές μαραθωνοδρόμοι
Στον μαραθώνιο δρόμο των 42,195 χλμ. θριάμβευσε ο Κενυάτης Βίκτορ Κιπρόνο Κιμέλι, ο οποίος πέρασε την αψίδα του τερματισμού στον Λευκό Πύργο με χρόνο 2 ώρες 21 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα, επίδοση που θα ήταν ακόμα καλύτερη αν δεν υπήρχαν ισχυροί άνεμοι σε μεγάλο τμήμα της διαδρομή και βροχερός καιρός στο ξεκίνημα, από την Πέλλα προς τη Θεσσαλονίκη.
«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος για τη νίκη μου. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες, ο πολύ δυνατός άνεμος με δυσκόλεψε και δεν έκανα τον καλύτερο χρόνο που θα μπορούσα. Ήταν όμως μια πολύ όμορφη εμπειρία και θέλω να ξαναέρθω και του χρόνου, για να προσπαθήσω να πετύχω μια επίδοση γύρω στο 2:10 με 2:15. Είχα συμμετάσχει στον μαραθώνιο ‘Μέγας Αλέξανδρος’ το 2009, τότε είχα τερματίσει 13ος και χαίρομαι που φέτος τα κατάφερα πολύ καλύτερα» δήλωσε ο Κιμέλι.
Στη 2η θέση περιορίστηκε ο νικητής των δύο προηγούμενων ετών, ο Αιθίοπας Τέκλου Γκέτου Μεταφέρια (2:26:33), που προπορευόταν από νωρίς και επιχείρησε να επιταχύνει γύρω στο 25ο χιλιόμετρο, αλλά σύντομα έμεινε από δυνάμεις και δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην κορυφή μετά το 30ό χιλιόμετρο. Την τριάδα του βάθρου στον μαραθώνιο ανδρών συμπλήρωσε ο Κυριάκος Συμιριώτης, με χρόνο 2:33:24. Στόχος του, όπως είπε, ήταν να ανέβει το βάθρο και να πετύχει ατομικό ρεκόρ, πράγμα το οποίο και πέτυχε. «Περίμενα να κάνω χρόνο 5 λεπτά πιο κάτω, αλλά είχαμε πολύ ισχυρό αντίθετο άνεμο σε μεγάλο κομμάτι της διαδρομής» τόνισε ο κ. Συμιριώτης.
Στο μαραθώνιο των γυναικών η Μάγδα Γαζέα επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και πρώτευσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με χρόνο 2:47:07, έστω και αν δεν κατάφερε να κατέβει κάτω από τις 2 ώρες 41 λεπτά και να πετύχει νέο ατομικό ρεκόρ, όπως θα ήθελε. Την 37χρονη ελληνίδα πρωταθλήτρια πλαισίωσαν στην τριάδα των νικητριών οι Ρουμάνες Λούκα Μαρία Μαγκνταλένα (ήταν 2η και στον αντίστοιχο περσινό αγώνα) με χρόνο 2:53:46 και Αλίνα Νιτουλεάσα (νικήτρια το 2012) με 2:59:54.
«Τίποτε δεν θα μπορούσε να χαλάσει αυτή την υπέροχη γιορτή της γενέτειράς μου, της Θεσσαλονίκης. Είχαμε κόντρα άνεμο για 20 χλμ. αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που τερμάτισα μπροστά σε ένα τόσο όμορφο πλήθος. Εύχομαι όλοι όσοι μας χειροκρότησαν να είναι του χρόνου μέσα στον αγώνα, να τρέξουν μαζί μας. Αυτή η διοργάνωση πηγαίνει κάθε χρόνο και καλύτερα, και αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που τη στηρίζουν», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γαζέα.

Ραντεβού του χρόνου
Πλέον, το ραντεβού όλων ανανεώνεται για τις 18 Οκτωβρίου 2014, όταν θα πραγματοποιηθεί ο 3ος διεθνής νυχτερινός ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης, που υπόσχεται εξίσου μεγάλη συμμετοχή και ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις!
Ο 9ος διεθνής μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» διοργανώθηκε από τον «ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ» σε συνεργασία με τους δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Χαλκηδόνας και όλους τους δήμους από τους οποίους διέρχεται η διαδρομή, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ε.Ο.Ε., του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και με την υποστήριξη της Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Θεσσαλονίκης και πλήθους θεσμικών υποστηρικτών και εθελοντικών φορέων.
Η διοργάνωση ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις που υποστηρίζονται από τον οργανισμό «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».

Νικητές στον δρόμο υγείας
Στον δρόμο υγείας και δυναμικού βαδίσματος 10.000 μ. νικητής αναδείχθηκε ο Δήμος Μαγγίνας με χρόνο 31:01, τον οποίο ακολούθησαν στο βάθρο ο Γιώργος Καραβίδας (32:01) και ο Στάθης Μαυριδόπουλος (33:46).
Αυτή ήταν η τρίτη συμμετοχή του στα 10.000 μ. του μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος» και το τρίτο μετάλλιο που κατέκτησε, έχοντας ήδη μία 1η και μία 2η θέση. «Λείπουν τέτοιες διοργανώσεις από τη χώρα μας. Είναι κάτι ξεχωριστό για τη Θεσσαλονίκη και για την Ελλάδα, γι’ αυτό προσπαθώ να τιμώ τη διοργάνωση με την παρουσία μου» ανάφερε ο κ. Καραβίδας.
Από τη μεριά του, ο κ. Μαγγίνας δήλωσε πως: «είμαι πολύ ευχαριστημένος από την επίδοσή μου. Κυνηγούσα έναν χρόνο γύρω στα 31 λεπτά. Ήταν ένας πολύ καλός αγώνας και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές».
Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Παρασκευή Κατσακιώρη με επίδοση 38:08, αφήνοντας δεύτερη τη Θεοδοσία Μάρκου (38:36) και τρίτη τη Μαργαρίτα Ντίνα (39:55).
Η νικήτρια του δρόμου υγείας και δυναμικού βαδίσματος 10.000 μ. υπογράμμισε πως πρώτη φορά συμμετείχε στον θεσμό, δεν ήξερε τη διαδρομή, αλλά τα κατέφερε. «Ήταν ένας ωραίος αγώνας, έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη τόσο από το αγωνιστικό όσο και από το οργανωτικό κομμάτι και σίγουρα θα ξανατρέξω εδώ» σημείωσε.
Στον δρόμο υγείας και δυναμικού βαδίσματος 5.000 μ., που είχε την πολυπληθέστερη συμμετοχή, παρά τη βροχόπτωση, τα σκήπτρα διατήρησε ο Παύλος Αποστολίδης του διοργανωτή «ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ», ο οποίος πανηγύρισε την τέταρτη διαδοχική νίκη του στη διαδρομή, με χρόνο 16:00. Την τριάδα συμπλήρωσαν ο Ζαφείρης Πανόπουλος με χρόνο 16:21 και ο Κωνσταντίνος Ζαΐμης με χρόνο 16:25.
«Είναι σπουδαία εμπειρία η συμμετοχή σ’ αυτόν τον αγώνα. Η διοργάνωση γίνεται κάθε χρόνο καλύτερη, σπάει τα ρεκόρ συμμετοχής και πρέπει να τη στηρίξουμε κι άλλο, για να ανέβει ακόμα ψηλότερα», είπε ο κ. Αποστολίδης.
Στις γυναίκες την πρωτιά κατέκτησε η Στεφανία Λεοντιάδου (19:00), μπροστά από την Παρασκευή Θρασυβούλου (19:16) και τη Γεωργία Μάλαμα (19:20).

Έτρεξαν για καλό σκοπό
Εξάλλου, με τη WIND Running Team έλαβαν μέρος στο δρόμο υγείας 5.000 μ. ο ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η δημοσιογράφος Βίκυ Χατζηβασιλείου, η παρουσιάστρια Τζένη Μπαλατσινού, η δημοσιογράφος Έμυ Λιβανίου, η ηθοποιός Ζέτα Δούκα, ο ηθοποιός Μέμος Μπεγνής και οι παρουσιαστές Γιώργος Μανίκας και Στέλιος Χανταμπάκης, που έτρεξαν για να ενισχύσουν την «Αμυμώνη» και τη «Στοργή».
Η IKEA Running Team περιλάμβανε τέσσερις διάσημες μαμάδες, την τραγουδίστρια Έλλη Κοκκίνου και τις παρουσιάστριες Δέσποινα Καμπούρη, Όλγα Λαφαζάνη και Μαριέττα Χρουσαλά, που έτρεξαν για να ενισχύσουν την «Ανοιχτή Αγκαλιά» των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής - παράρτημα Θεσσαλονίκης.
Στα 5.000 μ. συμμετείχαν επίσης ο ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Βασίλης Τσολακίδης, ο ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Κώστας Τριγκώνης, η ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Χριστίνα Γιαζιτζίδου, που έτρεξε με την ομάδα του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, ο παραολυμπιονίκης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης ως επικεφαλής του Συλλόγου «Περπατώ», καθώς και το μοντέλο και ακτιβίστρια Γκλόρια Μίκα, που πήρε μέρος με την ομάδα της Skouras Running Team.

Δρόμος αφιερωμένος στο περιβάλλον
Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλάμβανε και τον δρόμο 1.000 μ. μαθητών δημοτικών σχολείων, που ήταν αφιερωμένος στο περιβάλλον. Στην αφετηρία, στην πλατεία Αριστοτέλους, βρέθηκαν 1.500 παιδιά, φορώντας μπλουζάκια με το μήνυμα «ο αγώνας για το περιβάλλον είναι μαραθώνιος». Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο (5 Απριλίου), οι μικροί δρομείς είχαν πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός αστικού οπωρώνα σε έκταση έξι στρεμμάτων απέναντι από το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκτός επίσημου αγωνιστικού προγράμματος δρόμος 1.000 μ. για ΑΜΕΑ, επίσης με εκκίνηση από την Πλατεία Αριστοτέλους και τερματισμό στον Λευκό Πύργο.
Με τις δικές τους ομάδες έτρεξαν και οι 23 υποστηριζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς (Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος, Λάμψη, Μέλισσα, Αμυμώνη, Δεσμός, ΕΛΕΠΑΠ, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Hope Spot, A21 Campaign, Παιδικός Αντιρευματικός Αγώνας, Άσυλο του Παιδιού, Praksis, Περπατώ, Καταφύγιο Γυναίκας, ΠΑΣΠΑ Μακεδονίας - Θράκης, Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» - παράρτημα Θεσσαλονίκης, Κέντρο ΑΜΕΑ «Ο Σωτήρ», ΜΑΖΙ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ», Άγιος Στυλιανός, Εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης), οι οποίοι θα λάβουν από την οργανωτική επιτροπή το ποσό των 5 ευρώ για κάθε δρομέα τους.

Είπαν

Γιάννης Μπουτάρης
, δήμαρχος Θεσσαλονίκης
«Ο κόσμος έχει ανάγκη από τέτοιες διοργανώσεις. Ο αθλητισμός μάς ενώνει όλους. Από το Σάββατο, με την αφή της φλόγας και τις εορταστικές εκδηλώσεις, έχει δημιουργηθεί μια πάρα πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα στην πόλη».

Κυριακή Γιαννακίδου, γενική γραμματέας Αθλητισμού
«Ο φετινός μαραθώνιος ‘Μέγας Αλέξανδρος’ είναι πραγματικά εντυπωσιακός και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές αλλά και σε όλους τους δρομείς. Επέστρεψα χθες, Σάββατο, από επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, όπου επίσης διεξάγεται μαραθώνιος σήμερα, για να παρευρεθώ στο μεγάλο αθλητικό γεγονός της πόλης μου».


Πηγή δημοσίευσης:www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου