Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Βρέθηκε το Άγιο Δισκοπότηρο;



To Άγιο Δισκοπότηρο, το σκεύος από το οποίο ήπιε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν Iσπανοί ερευνητές, οι οποίοι επικαλούνται δύο αιγυπτιακές περγαμηνές που εντόπισαν στο Πανεπιστήμιο αλ Αζχάρ του Καΐρου το 2011. Η τριετής επιστημονική έρευνά τους τούς οδήγησε στο δισκοπότηρο κατασκευασμένο από αχάτη, χρυσό και όνυχα και επιστρωμένο με πολύτιμους λίθους, γνωστό ως «Κάλυκας της Ντόνα Ουρούκα», που βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου, στην πόλη Λεόν της Βόρειας Ισπανίας, από τον 11ο αιώνα.


Στο εκρηκτικό βιβλίο τους με τίτλο «Kings of the Grail», η λέκτορας Μεσαιωνικής Ιστορίας του τοπικού Πανεπιστημίου Margarita Torres και o ιστορικός Tέχνης Jose Ortiza del Rio υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία από τα δύο μεσαιωνικά έγγραφα που είναι γραμμένα στα αραβικά, σύμφωνα με τα οποία το δισκοπότηρο είχε κλαπεί από την Ιερουσαλήμ από Αιγύπτιους μουσουλμάνους. Αιώνες αργότερα, γύρω στο 1050 μ.Χ., εστάλη ως δώρο στο βασιλιά Fernando I της Καστίλλης, που βασίλευσε μεταξύ 1037 και 1065, από κάποιο μουσουλμάνο βασιλιά που θέλησε να τον ευχαριστήσει για την αποστολή βοήθειας κατά τη διάρκεια λιμού. Μάλιστα , όπως ισχυρίζονται ο Αιγύπτιος μουσουλμάνος βασιλιάς στόλισε το δισκοπότηρο με περίτεχνα σχέδια από χρυσάφι, μαργαριτάρια, σμαράγδια, αμέθυστους και ζαφείρια, για να τιμήσει τον Fernando. Με τη σειρά του ο Ισπανός βασιλιάς το χάρισε στην κόρη του, βασίλισσα Urraca.

Το δισκοπότηρο, στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε ως ιερό σκεύος στη Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου, όπου παρέμεινε για 1.000 χρόνια, μέχρι το 1950, οπότε και εκτέθηκε για πρώτη φορά στο μουσείο της εκκλησίας. Η κ. Torres, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Λεόν, δήλωσε: «Το μόνο δισκοπότηρο που θα μπορούσε να θεωρηθεί το δισκοπότηρο του Χριστού είναι εκείνο που ταξίδεψε μέσω Καΐρου στη León. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, επειδή βοηθά στην επίλυση ενός μεγάλου παζλ. Πιστεύουμε ότι είναι το πρώτο στάδιο μιας υπέροχης έρευνας».

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που που μια εκκλησία ή ένα μουσείο ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το ένα και μοναδικό δισκοπότηρο. Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς του βιβλίου, μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 200 δισκοπότηρα , για τα οποία έχει γραφτεί ότι είναι το Δισκοπότηρο του Χριστού. Ακόμη και ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ, ψάχνοντας το Άγιο Δισκοπότηρο, ταξίδεψε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου πιστεύοντας ότι το δισκοπότηρο ήταν σε μοναστήρι κοντά στη Βαρκελώνη. Τελικά, η έρευνά του απέβη άκαρπη, αλλά αυτό ενέπνευσε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ να γυρίσει την αμερικανική περιπέτεια του 1989 «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία», με τον Χάρισον Φορντ στον ομώνυμο ρόλο.

Τονίζουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο των Ισπανών ερευνητών, πλήθος κόσμου απ' όλη την Ευρώπη επισκέφτηκε το Ναό του Αγίου Ισιδώρου για να το δει από κοντά, μέχρι που οι κληρικοί αναγκάστηκαν να το κρύψουν για να το προφυλάξουν.

Πηγή: Daily Mail
Πηγή δημοσίευσης:  www.agelioforos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου