Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Από σκουπιδότοπος, μητροπολιτικό πάρκο το Ελαιόρεμα, της Φανής Σοβιτσλή



Το έργο της ανάπλασης και αναβάθμισης του Ελαιορέματος, που είναι από τα μεγαλύτερα στην ανατολική Θεσσαλονίκη, παρέδωσε και επίσημα στους κατοίκους ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, φιλοδοξώντας να αποτελέσει η περιοχή σημείο 
αναφοράς για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. 



Επί της ουσίας πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έργο, που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καθώς εκτός από τις αισθητικές παρεμβάσεις ο οικείος δήμος φρόντισε να προχωρήσει και στην κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, προκειμένου να μπει τέλος στο αναχρονιστικό σύστημα των βόθρων. Παράλληλα για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη γίνονται εργασίες για τον καθαρισμό, το φωτισμό και την ανάδειξη της ρωμαϊκής Καμάρας της Πυλαίας, ενός μνημείου συνυφασμένου με την ιστορία της περιοχής, που μέχρι χθες ήταν εγκαταλειμμένο και θύμιζε σκουπιδότοπο.
Το έργο, το οποίο εγκαινίασαν χθες ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγν. Καϊτεζίδης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Περιλαμβάνει αστικές αναπλάσεις, που καλύπτουν έκταση περίπου 81 στρεμμάτων, και 1.850 μέτρα διαδρομών περιπάτου και ποδηλοτόδρομων.
Μέχρι πρότινος το Ελαιόρεμα φιλοξενούσε ετοιμόρροπες αυτοσχέδιες κατασκευές, που αποτελούσαν εστίες μόλυνσης και υποβάθμιζαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων στην πλέον δημοφιλή περιοχή της Πυλαίας. Αναφερόμενος στην αστική ανάπλαση του Ελαιορέματος, που προσδιορίζεται πέριξ της οδού Κύπρου κάτω από τον οικισμό των Κωνσταντινοπολίτικων, ο κ. Καϊτεζίδης τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για μία περιοχή 200 και πλέον στρεμμάτων, όπου διαμορφώθηκε χώρος περιπάτου, άθλησης, αναψυχής, ποδηλάτου και ξεκούρασης.
«Το έργο έγινε, για να το χαιρόμαστε όλοι, μα πάνω από όλα τα παιδιά μας, που θα έρχονται με τις οικογένειές τους, για να παίξουν, να κάνουν ποδήλατο, να τρέξουν και να περπατήσουν», ανέφερε ο δήμαρχος στα χθεσινά εγκαίνια και διαβεβαίωσε ότι δεν θα σταματήσει εδώ τις προσπάθειες βελτίωσης της καθημερινότητας. «Το έργο του Ελαιορέματος θα συνεχιστεί και θα φτάσει στην παραλία της Πυλαίας αλλά και βόρεια μέχρι τον Αντίλαλο. Θα ξεκινά κάποιος από το βουνό και περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο θα μπορεί να φτάσει μέχρι τη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά.
Το Ελαιόρεμα πλημμύρισε χθες από κόσμο. Παιδάκια από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ζωγράφισαν και τραγούδησαν για το «Ελαιόρεμα των Ονείρων τους», οι παιδικές χορωδίες του δήμου και του ιερού ναού Προφήτη Ηλία τραγούδησαν, ενώ εξαιρετική ήταν η εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων με τις εντυπωσιακές παραδοσιακές πυλαιώτικες φορεσιές, που χόρεψαν χορούς της Μακεδονίας και κέρδισαν το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Αποκτούν ταυτότητα οι γύρω γειτονιές  
Το έργο σε συνδυασμό με τα αντιπλημμυρικά που έγιναν και το αποχετευτικό δίκτυο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή αποτελεί έναν πανέμορφο πόλο αναψυχής, ενώ ταυτόχρονα συνδέει τον παραδοσιακό οικισμό της Πυλαίας με τη Μαλακοπή και τα Κωνσταντινοπολίτικα.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, η ανάπλαση αρχίζει από τη νότια πλευρά του ρέματος στην οδό Κύπρου και φτάνει μέχρι την περίφημη ρωμαϊκή Καμάρα της Πυλαίας, ενώ συνεχίζεται στη βόρεια πλευρά φτάνοντας ως τη 17η Νοέμβρη. Στη νότια πλευρά του πάρκου όπου κυριαρχούν 3.000 φυτεύσεις δέντρων και άλλων φυτών, 1.850 στρέμματα διαμορφώθηκαν σε διαδρόμους περιπάτου και ποδηλατόδρομους, ενώ δύο μεγάλες πεζογέφυρες συνδέουν τις δύο πλευρές του ρέματος.
Επίσης στο πλαίσιο της ανάπλασης έχουν υπογειοποιηθεί 110 κολόνες της ΔΕΗ και 5 χλμ. εναέριων καλωδίων της ΔΕΗ, κατασκευάστηκαν 2 χλμ. αγωγοί ομβρίων, 9 χλμ. δίκτυο άρδευσης, ενώ σε 4 χιλιόμετρα εκτείνονται οι πεζόδρομοι.
Σημαντική παρέμβαση αποτελούν οι 100 νέες θέσεις στάθμευσης, καθώς και τα 360 φωτιστικά νέου τύπου, που φωτίζουν τη νύχτα μία ολόκληρη περιοχή.
Μία από τις μεγάλες παρεμβάσεις στο πλαίσιο του έργου αποτελούν οι εκτεταμένες αναπλάσεις στις γειτονιές πέριξ του ρέματος, από την οδό Κύπρου έως τη 17η Νοέμβρη. Στις γειτονιές αυτές, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, έχουν κατασκευαστεί νέα πεζοδρόμια, μικρές και μεγάλες πλατείες ανάμεσα στα οικοδομικά τετράγωνα, τοποθετήθηκαν καθιστικά και σύγχρονος φωτισμός, ενώ δημιουργήθηκε υπαίθριο αμφιθέατρο, που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις ενόψει του καλοκαιριού. Επίσης έγινε διάνοιξη της οδού Σταδίου, μπροστά από το γήπεδο «Καραμπουρνιώτης», η οποία θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των κατοίκων και των διερχόμενων οδηγών.

Έργα πνοής
Η ανάπλαση του Ελαιορέματος, εξηγεί ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, είναι ένα έργο πνοής, που αλλάζει ριζικά την εικόνα της περιοχής, αναβαθμίζει τη ζωή των πολιτών και ενώνει τις τοπικές κοινωνίες του δήμου. «Είναι ένα έργο υπερτοπικού χαρακτήρα, το οποίο φιλοδοξούμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης και πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Τη μελέτη κατασκευής εκπόνησε η τεχνική υπηρεσία Πυλαίας με επικεφαλής την Κική Σάη, η οποία εργάστηκε πάνω σε αυτό το πρόγραμμα όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το δίκτυο αποχέτευσης στην περιοχή πέριξ του ρέματος, το έργο, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και υλοποιείται σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση είναι η ανάδειξη του μνημείου της ρωμαϊκής Καμάρας, για το οποίο μετά την έγκριση των αρχαιολόγων ο δήμος θα προκηρύξει διαγωνισμό για την προστασία, τη φωταγώγηση και την ανάδειξή του.

Πηγή δημοσίευσης:  www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου