Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Να καλλιεργήσω ιπποφαές; της Χριστίνας Ταχιάου

Ιδιοκτήτης εταιρίας πληροφορικής κι ενός μικρού πάρκου φωτοβολταϊκών, κατάλαβε ότι η κρίση θα φέρει δύσκολα χρόνια για τη δουλειά του. Έχοντας μεγαλώσει στην Κρήτη, ο χώρος της καλλιέργειας δεν του ήταν κάτι άγνωστο. «Μου αρέσει και η δημιουργικότητα. Επειδή η δουλειά μου στην πληροφορική είναι απαιτητική, έψαξα για κάποιο είδος που δεν θα απαιτούσε διαρκή παρουσία μου και φροντίδα και κατέληξα στο ιπποφαές».


Πρόκειται για ένα φυτό οι καρποί του οποίου περιέχουν βιταμίνη C, Ε, Β, λιπαρά οξέα κι έχουν, αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση και χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα διατροφής και συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων. Τα τελευταία χρόνια το ιπποφαές είναι αρκετά δημοφιλές και στην Ελλάδα. 
Έτσι, ο κύριος Μπουζάκης αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, βάζοντας σε ένα κτήμα 17 στρεμμάτων στο Ζαγκλιβέρι, έξω από τη Θεσσαλονίκη, 2.000 φυτά. «Όταν ξεκινήσαμε, δεν υπήρχε καλή πληροφόρηση με αποτέλεσμα να δυσκολευτούμε στην επιλογή των φυτών. Σήμερα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα. Αγοράσαμε τα φυτά προς 5 ευρώ το ένα ενώ σήμερα βρίσκονται και με 2,5 - 3 ευρώ. Ένα μεγάλο έξοδο είναι στην περίφραξη, καθώς τα ζώα τρων το ιπποφαές».
Πέρσι τα φυτά, που στο μεταξύ έγιναν δένδρα (το ιπποφαές φτάνει μέχρι 2,80 - 3 μέτρα), έβγαλαν τον πρώτο καρπό. «Το πρόβλημα είναι η συλλογή. Ο καρπός είναι μικρός και έχει αγκάθια. Δεν υπάρχει μηχανικό μέσο που να βοηθάει, οπότε προσπαθούμε να φτιάξουμε μια πατέντα. Ο καρπός είναι περίπου όσο ένα μικρό κουκούτσι ελιάς!»
Και μετά; Τι γίνεται; Πού διατίθεται το ιπποφαές για μεταποίηση; «Ερχόμενοι σε επαφή με τις ελληνικές εταιρίες που έχουν παραγωγή σκευασμάτων ιπποφαούς ανακαλύψαμε ότι το προϊόν δεν είναι ελληνικό αλλά έρχεται από την Κίνα, σε πολύ χαμηλή τιμή, την οποία, φυσικά, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε. Ήδη συζητούμε για να μπούμε στην αγορά της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης, που είναι έτοιμη. Εκεί έχουν καλλιέργειες, αλλά το κλίμα τους δεν ευνοεί μια ποιότητα σαν εκείνη των μεσογειακών κλιμάτων. Η διατροφική αξία των προϊόντων που παράγονται εδώ είναι πολύ υψηλότερη».
Όσο για την απόδοση, μετά από 4 χρόνια, όταν η παραγωγή θα φτάσει σε επίπεδο 100%, στρεμματικά θα είναι στα 700 - 800 κιλά. Πουλώντας τον καρπό χωρίς τυποποίηση, η τιμή κυμαίνεται από 3,5 - 5 ευρώ το κιλό. Με απλή αποξήρανση, χωρίς να απαιτείται μεγάλη επένδυση, η τιμή διπλασιάζεται. Ο Αντώνης Μπουζάκης δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της παραγωγής του. «Στο χωριό μας κορόιδευαν στην αρχή, επειδή ήταν συνηθισμένοι στις γνωστές καλλιέργειες. Ωστόσο ξεκινήσαμε και πιστεύουμε στο διαφορετικό. Αυτό χρειάζεται αυτή τη στιγμή και μπορούμε να πετύχουμε».

Πηγή δημοσίευσης:  www.bostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου