Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Το τρένο θα (ξανα)σφυρίξει για Βαλκάνια!



Στα Βαλκάνια θα “ξανασφυρίξουν” τα τρένα του ΟΣΕ, τρία χρόνια μετά τη διακοπή των δρομολογίων προς Σκόπια, Σερβία και Βουλγαρία.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε την εκ νέου δρομολόγηση διεθνών αμαξοστοιχιών, γεγονός που αναμένεται να δώσει ώθηση στην τουριστική κίνηση της Βόρειας Ελλάδας. Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν με εκπτωτικά εισιτήρια για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επιβατών.
Η Θεσσαλονίκη, από τις 10 Μαΐου, θα συνδεθεί και πάλι σιδηροδρομικά με τις πρωτεύουσες των βαλκανικών κρατών (η σύνδεση είχε διακοπεί τον Φεβρουάριο του 2011). Καθημερινά θα πραγματοποιείται ένα δρομολόγιο προς Σόφια και ένα δρομολόγιο προς Σκόπια και Βελιγράδι και αντίστροφα.


Η αμαξοστοιχία που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και το Βελιγράδι ονομάζεται “Hellas Express”. Το δρομολόγιο θα ξεκινά περίπου στις 16.00 από τη Θεσσαλονίκη και θα φθάνει στα Σκόπια στις 19.50 το βράδυ (τοπική ώρα). Επόμενος σταθμός θα είναι το Νις, όπου θα φθάνει στις 01.09 π.μ. (τοπική ώρα) και τελευταίος σταθμός το Βελιγράδι που θα φθάνει στις 05.33 το πρωί (τοπική ώρα). Από το Βελιγράδι το τρένο θα φεύγει στις 18.45 το απόγευμα (τοπική ώρα), θα φθάνει στη Νις στις 23.25 το βράδυ (τοπική ώρα), στα Σκόπια στις 04.44 το πρωί (τοπική ώρα) και θα καταλήγει στη Θεσσαλονίκη στις 11.16 το πρωί.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για τη χρονική περίοδο από 10 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουνίου, παρέχει στους επιβάτες του “Hellas Express” έκπτωση 30%. Οι τιμές των εισιτηρίων από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια διαμορφώνονται στα 12,20 ευρώ, ενώ τα μετ’ επιστροφής στα 17,10 ευρώ. Από τη Θεσσαλονίκη στο Βελιγράδι το εισιτήριο θα κοστίζει 33,80 ευρώ, ενώ μετ’ επιστροφής 47,30 ευρώ. Μετά τις 10 Ιουνίου, η τιμή των εισιτηρίων μετ’ επιστροφής για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Σκόπια διαμορφώνεται στα 19,50 ευρώ και για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι στα 54,10 ευρώ. Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στο Βελιγράδι, εφόσον το επιθυμούν, θα έχουν κλίνη.
Η δεύτερη αμαξοστοιχία που θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Σόφια θα φεύγει από τη Θεσσαλονίκη στις 06.55 π.μ. και θα φθάνει στη Σόφια στις 2 το μεσημέρι. Από τη βουλγαρική πρωτεύουσα η αναχώρηση θα είναι στις 15.20 το μεσημέρι και η άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 22.20. Η τιμή του εισιτηρίου απλής διαδρομής διαμορφώνεται στο ποσό των 16,8 ευρώ, ενώ μετ’ επιστροφής στα 33,60 ευρώ. Σε δώδεκα επιβάτες που θα αγοράζουν το εισιτήριό τους 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία του ταξιδιού τους, το εισιτήριο Θεσσαλονίκη - Σόφια - Θεσσαλονίκη προσφέρεται στην ειδική τιμή των 25 ευρώ.
Στόχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η εκμετάλλευση του μεγάλου τουριστικού κύματος κατά τους θερινούς μήνες, κυρίως από τις παραπάνω πόλεις προς τη Βόρεια Ελλάδα (Πλαταμώνας, Χαλκιδική κ.α.), ενώ στις σκέψεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η αξιοποίηση των δρομολογίων αυτών και προς όφελος του εξερχόμενου χειμερινού τουρισμού. Στον σχεδιασμό της εταιρείας είναι και η επαναδρομολόγηση της αμαξοστοιχίας που συνέδεε τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη, για την οποία πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν κάποια τεχνικά ζητήματα στη σιδηροδρομική γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Πύθιο.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου