Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Μεταρρύθμιση στο φορολογικό τώρα! Του Αστέριου Αλβανού



Στην σύγχρονη Ελλάδα δυστυχώς ακόμα ψάχνουμε το αυτονόητο. Ασφαλώς κι επιβάλλεται να πληρώνουμε όλοι σωστά τους φόρους μας και το κράτος επιβάλλεται να επενδύει χρήσιμα, σωστά και χωρίς σπατάλες τα εισοδήματα του. Είναι όμως έτσι;
Τις τελευταίες μέρες  –επιτέλους-  το ΣΔΟΕ κάνει εφόδους σε γνωστά κέντρα διασκέδασης στη Χαλκιδική με τα γνωστά αποτελέσματα. Κέντρα σφραγίζονται, ξανανοίγουν, δε κόβουν αποδείξεις, φοροδιαφεύγουν και εκμεταλλεύονται νέους ανθρώπους μέσω της λεγόμενης μαύρης εργασίας καθώς τους αφήνει ανασφάλιστους. Το κοινό αίσθημα επιβραβεύεται και δίνεται πολιτικός χρόνος στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της μαχόμενη κατά της φοροδιαφυγής. Είναι όμως έτσι;



Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 100.000 ευρώ, αυτοκίνητο 1,800 κυβικών, σπίτι κι εξοχικό μπορεί να πληρώσει φόρο μέχρι και 70.000 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι δημοτικοί και οι έμμεσοι φόροι. Είναι προφανές πως το κράτος κάνει ότι μπορεί ώστε ο πολίτης να φοροδιαφύγει. Με ένα φορολογικό σύστημα που σε θεωρεί από πριν φοροφυγά γιατί να μην φοροδιαφύγεις; Η υπερφορολόγηση και η πολυφορολόγηση είναι ένα βασικό ζήτημα δημοκρατίας σ’  ένα κράτος δικαίου.
Δεν υπερασπίζομαι κανέναν επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται τους υπαλλήλους του όμως θέλω ένα κράτος που θα σέβεται τον πολίτη. Κι εδώ είναι ένα ακόμα ζητούμενο. Πώς θα υπάρξει σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη. Το κράτος δεν εμπιστεύεται τον πολίτη καθώς τον θεωρεί φοροφυγά και ο πολίτης δεν εμπιστεύεται το κράτος καθώς η διαφθορά, η γραφειοκρατία και η ασυνέπεια του το καθιστούν εταίρο αμφιβόλου εμπιστοσύνης.
Χρειάζεται ένα νέο φορολογικό σύστημα, δίκαιο, αναλογικό και απλό. Με κίνητρα για τη ροή του χρήματος στην αγορά και όχι για τοποθέτηση του χρήματος κάτω από το στρώμα ή σε εξωχώριες εταιρίες . Ένα απλό φορολογικό σύστημα που θα λέει τόσα τα έσοδα, τόσα τα έξοδα  και φορολόγηση στα εναπομείναντα 20%. Π.χ έσοδα 10000 ευρώ, έξοδα 7000 ευρώ και στα εναπομείναντα 3000 ευρώ η φορολόγηση θα είναι 600 ευρώ. Πώς όμως θα είμαστε σίγουροι ότι θα καταπολεμηθεί  η μαύρη εργασία και το μαύρο χρήμα; Ένας τρόπος είναι η χρησιμοποίηση κάρτας για όλα τα έξοδα άνω των 30 ευρώ.
Ίσως να φαντάζει ουτοπικό ή  προβληματικό στη λειτουργία του ωστόσο δεν μπορούμε να επιθυμούμε μεταρρυθμίσεις και  ταυτόχρονα να μην θέλουμε τίποτα ν’ αλλάξει. Με το ασταθές φορολογικό και εν πολλοίς φορομπηχτικό σύστημα η κοινωνία έχει εξοργιστεί και επιζητά απλές και  αποτελεσματικές λύσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Άλλωστε αν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή δεν θα χρειαστεί κανένα νέο μέτρο.
Μεταρρύθμιση στο φορολογικό τώρα!

Αστέριος Αλβανός



Υ.Γ. Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στις 26/08/013 στην εφημερίδα Μακεδονία 

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:  http://asteriosalvanos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_27.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου