Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΤΑΙΕΙ η Έκθεση! εξαιρετικά εμπνευσμένο άρθρο του Κώστα Γιαννακίδη



Δεν ξέρω Θεσσαλονικιό άνω των 30 ετών που να μην έχει μνήμες από την Έκθεση. Αν χαρακώθηκε και από τη μέση ηλικία, δεν αποκλείεται να έχει αφήσει σε καμιά γωνία αναμνήσεις από τα πρώτα του μεροκάματα. Τέλος πάντων, όλοι οι Θεσσαλονικείς θυμόμαστε την Έκθεση και σας έχουμε πρήξει με αυτό, λες και είστε υποχρεωμένοι να αισθανθείτε γεύση από λουκάνικο και μαύρη μπύρα, δέος για τα πυροτεχνήματα και θαυμασμό για τα τσεχοσλοβάκικα τρακτέρ και τα άλλα επιτεύγματα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Πάμε πιο κάτω.
Έχω γράψει με στυλό σε δημοσιογραφικό χαρτί σεντόνια ολόκληρα για τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώνεται μέσα από τα περίπτερα της Διεθνούς Εκθέσεως. Ψέματα. Έχω θεωρήσει βαρυσήμαντες τις πρωθυπουργικές δημαγωγικές μεγαλοστομίες με λαϊκίστικες εξαγγελίες και δόλιες παροχές. Ψέματα. Κατέγραψα τον ενθουσιασμό του μεταφερόμενου πλήθους σε «αυθόρμητες» υποδοχές λαοπρόβλητων ηγετών. Χυδαίο. Τσίμπησα από τα στρογγυλά κουβέρ στο δείπνο προς τις «παραγωγικές τάξεις». Φθηνό. Και έγινα ψηφίδα σε μία γλοιώδη εικόνα που τώρα με γεμίζει αηδία, μαζί με ενοχές.

Να, θα την περιγράψω: έρχεται ο πρωθυπουργός στη Μίκρα. Δεν ήθελε υποδοχή, αλλά οι άνθρωποι δεν κράτησαν τον αυθορμητισμό στο σπίτι. Και μία στάση στην Καλαμαριά-ειδικά ο Ανδρέας. Ήταν, βλέπεις, «δημοκρατική» η Καλαμαριά. Στο Μακεδονία Παλλάς. Όπως ο Καίσαρας στις επαρχίες. Θα δεχθεί τοπικούς παράγοντες, θα ευλογήσει και θα αφορίσει. Θα υποσχεθεί. Εγκαίνια στο Αλεξάνδρειο, δείπνο στο Μακεδονία Παλλάς, δεξίωση στο παλατάκι, συνέντευξη στη Ρέμβη. Και γύρω συνέχεια τύποι σαν τα κουνούπια. Μέσα στο καλό τους κουστούμι με τον ιδρώτα να ποτίζει το πουκάμισο. Αλλά άξιζε τον κόπο γιατί έκαναν χειραψία με τον υπουργό ή με τον άνθρωπο του υπουργού. Το βράδυ θα τον πάνε στον Πανταζή. Και γκόμενα στο δωμάτιο-αυτός είναι Αθηναίος και η πόλη ερωτική. Το πρωί στο περίπτερο, άλλα εγκαίνια. Ο Κυριακίδης στήνει τη σκάλα για φωτογραφίες. Μπουφέδες. Περίεργοι που χαζεύουν. Καφές στον πύργο του ΟΤΕ και μία ποικιλία με μεζέδες στον Ξαρχάκο. Στοιχειό οι μνήμες. Αν με ρωτήσεις γιατί χρεοκόπησε η χώρα, αυτή τη στιγμή θα σου πω ότι φταίει η Έκθεση. Ξηλώστε την, επιτέλους. Και ας ενωθεί ο χώρος με το Γ' Σώμα Στρατού για να γίνει, επιτέλους, η πόλη αυτό που νομίζει ότι είναι. 

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ 

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου