Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ο πάντα επίκαιρος " Πλούτος " του Αριστοφάνη, με ...Διονύση Σαββόπουλο στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη!Οι τελευταίες δώδεκα παραστάσεις της αριστοφανικής κωμωδίας «Πλούτος», που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού σε όλη την Ελλάδα, δίνονται τον Σεπτέμβριο σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Η «αυλαία» του εντυπωσιακού εγχειρήματος που υπογράφει ο Διονύσης Σαββόπουλος θα πέσει στις 5 και 6 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος προσεγγίζει το αριστοφανικό κείμενο με τέσσερις διαφορετικές ιδιότητες: του μεταφραστή, του ηθοποιού, του μουσικοσυνθέτη αλλά και για πρώτη φορά, εκείνη του σκηνοθέτη! Στην παράσταση παραγωγής του Θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ συνεργάζεται με μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου: τον Νίκο Κουρή, τον Χρήστο Λούλη, την Αμαλία Μουτούση και τον Μάκη Παπαδημητρίου.

Το έργο
Ο «Πλούτος» γράφτηκε το 388 π.Χ. και είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Σε αυτήν ο συγγραφέας σχολιάζει τις πάντα επίκαιρες κοινωνικές ανισότητες, διακωμωδεί την κακή διανομή του πλούτου αλλά και την διαφθορά που ο πλούτος συνήθως επιφέρει. Ο φτωχός αγρότης Χρεμύλος μαζί με τον τετραπέρατο δούλο του Καρίωνα περιθάλπουν τον τυφλό και τιμωρημένο από τον Δία, θεό Πλούτο, που τυφλώθηκε μικρός για να αποφύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους. Με τη βοήθεια του Χρεμύλου και του δούλου του, ο Πλούτος ξαναβρίσκει το φως του και όπως σημειώνει ο Διονύσης Σαββόπουλος «πραγματοποιεί επιτέλους την ανθρώπινη λαχτάρα για έναν γενικευμένο πλούτο. Μόνο που αυτό, ίσως κρύβει πλευρές που μπορεί να μας κοστίσουν πολύ ακριβά εν τέλει».

Ο Διονύσης Σαββόπουλος καταπιάστηκε στο παρελθόν ξανά με τον «Πλούτο», ως μουσικοσυνθέτης, το καλοκαίρι του 1985 στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι, στην Επίδαυρο.

Οι τελευταίες παραστάσεις του «Πλούτου» θα δοθούν:
·         Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής» στην Ηλιούπολη
·         Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στον Χώρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Αμαλίειου στο Μαρούσι
·         Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά
·         Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Άλσους της Νέας Σμύρνης
·         Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» στα Βριλήσσια
·         Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη
·         Παρασκευή 13 και Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στο Ανοιχτό Θέατρο Παπάγου
·         Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη
·         Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση – Σκηνοθεσία - Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Παραγωγός: Φάνης Κιρκινέζος
Σκηνικά - Kοστούμια: Άγγελος Μέντης
Χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σύλβια Λιούλιου
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου, και ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Ηθοποιοί, Μουσικοί, Τραγουδιστές, Χορευτές: Στάθης Άννινος, Θανάσης Βλαβιανός, Πέτρος Γεωργοπάλης, Πάρις Θωμόπουλος, Ορέστης Καρύδας, Άλκης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Έντυ Λάμμε, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Βασίλης Λέμπερος, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Ηλίας Μελέτης, Γιάννης Μίνως, Νίκος Νταρίλας, Νίκος Πλιός, Σπύρος Τσεκούρας, Αλέξης Φουσέκης.


ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:  http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου