Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Την τρίτη του Σεπτέμβρη... Με την υπογραφή του Αστέριου Αλβανού



Με αφορμή την τρίτη του Σεπτέμβρη, τονίζεται ξανά η ανάγκη συσπείρωσης της κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει τα 39 του έτη και διοργανώνει συμπόσια. Η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να κάνει μετεγγραφές για την ενίσχυσή της και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα εγκαινιάζει τα καινούρια της γραφεία.

Είναι καλό να θυμηθούμε πώς φτάσαμε τον τελευταίο χρόνο σε αυτή την κατάσταση της πλήρους απαξίωσης της κεντροαριστεράς και πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πολλά λάθη που στοιχίζουν στον τόπο. 


Το Μάη του 2012 η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια τρικομματική κυβέρνηση στην οποία εισήρθε ένα μήνα μετά. Η στάση της ήταν λανθασμένη για τους εξής λόγους: α) έδωσε την ευκαιρία στη ΝΔ να πολώσει το κλίμα και να εκτοξεύσει τα ποσοστά της από το 18% στο 28%. Εάν σχηματιζόταν κυβέρνηση το Μάη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα είχαν μεγαλύτερη ευελιξία εντός του κυβερνητικού σχήματος και μεγαλύτερη δύναμη, β) έδωσε την ευκαιρία να παγιωθεί το ποσοστό της Χρυσής Αυγής με δεύτερες εκλογές, γ) ανέδειξε από το τίποτα το ΣΥΡΙΖΑ ως φορέα αλλαγής και βασικό αντίπαλο της ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ με τα φοβικά του σύνδρομα και τα πλείστα κυβερνητικά του λάθη την τριετία 2009 – 2012 επέλεξε να συντηρήσει τον κυβερνητισμό του που τον διακατέχει αλλά χωρίς στελέχη πρώτης γραμμής. Ταυτίστηκε με τη δεξιά του Σαμαρά και μετατράπηκε σε δεκανίκι του. Ακολούθησε την ατζέντα της δεξιάς υπό τον φόβο της πλήρους καταβαράθρωσης του. Άλλωστε δημοσκοπήσεις το φέρνουν σε μηδενικά ποσοστά στις ηλικίες 18 – 34. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι κλείνει  ο ιστορικός του κύκλος καθώς πλέον δεν δίνει ελπίδα αλλά και μόνο το άκουσμα του ονόματός του προκαλεί την οργή του λαού.

Η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα παρόλο που κλείνει μόλις 5 μήνες ζωής καταθέτει προτάσεις νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, για τη μάχη κατά της ύφεσης και της ανεργίας, προτάσεις απεγκλωβισμού της οικονομίας από την γραφειοκρατία και άλλες  με αποκορύφωμα την τρίτη του Σεπτέμβρη που καταθέτει το πολιτικό πλαίσιο και προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος με ταυτόχρονη πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς για διάλογο και συμφωνία.

Η επέτειος της τρίτης του Σεπτέμβρη ανήκει σε όλους όσοι επιθυμούν μια δημοκρατική κοινωνία, με αρχές και αξίες με βάση τον άνθρωπο.  Οφείλουμε να υπερβούμε τον πολιτικό εγωισμό, να βρούμε τα κοινά σημεία επαφής και να επαναφέρουμε τη πολιτική στο προσκήνιο αφήνοντας την παραπολιτική στο παρασκήνιο. Οι συνθήκες είναι κρίσιμες όχι μόνο για το βιοτικό επίπεδο της χώρας και της εξόδου της από την κρίση αλλά κυρίως για τις βάσεις και τις αρχές που θα αφήσουμε στα παιδιά μας.

Κανένας πολιτικός μηχανισμός δεν δικαιολογείται να προτάξει τους μικροκομματικούς μηχανισμούς και τις προσωπικές λογικές πάνω από το συμφέρον της πατρίδας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους.

Ας μη αφήσουμε ζωτικό χώρο στη δεξιά!

Ας μη αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη!


Αλβανός Αστέριος

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:  http://asteriosalvanos.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου