Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Θρίαμβος Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές-Θρίλερ για την αυτοδυναμία!Απόλυτη πλειοψηφία δίνουν -με μεγάλη επιφύλαξη- στο κόμμα της Άγκελας Μέρκελ τα τελευταία προγνωστικά του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD, σύμφωνα με τα οποία το CDU/CSU συγκεντρώνει 42,5% και 302 έδρες στην Μπούντεσταγκ.
Σύμφωνα με τα ίδια προγνωστικά, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, ενώ ακολουθούν τα κόμματα Η Αριστερά και Πράσινοι με ποσοστό 8% έκαστο και από 57 έδρες.
Οι Φιλελεύθεροι πέφτουν στο 4,6% και η Εναλλακτική για την Γερμανία παραμένει στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,9%.Θρίαμβος Μέρκελ
Το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγκελας Μέρκελ και το αδελφό τους βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις ομοσπονδιακές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν σήμερα, με 42% των ψήφων και βρίσκονται πολύ κοντά —χωρίς όμως να την εξασφαλίζουν προς το παρόν— στην απόλυτη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ.
Αν τα κόμματα CDU/CSU εξασφαλίσουν πράγματι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην ομοσπονδιακή βουλή, αυτό θα αποτελέσει μια ιστορική επιτυχία για την 59χρονη Άγκελα Μέρκελ, η σταθερή και σκληρή ηγεσία που επέδειξε η οποία κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη την έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στη Γερμανία.
«Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα», δήλωσε χαμογελώντας η Άγκελα Μέρκελ, χαιρετίζοντας την εκλογική νίκη του κόμματός της και προσθέτοντας ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητηθεί οποιοδήποτε σενάριο για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.
Με βάση τα έξιτ πολ που μετέδωσαν δύο δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα, τα ARD και ZDF, η συμμαχία των CDU/CSU αναμένεται να εξασφαλίσει από 297 ως 302 έδρες, σχεδόν τις μισές από τις 608 που έχει το σώμα.
Το ARD υπολόγισε ότι η μετακίνηση ψηφοφόρων στα κόμματα CDU/CSU έφτασε το 8,2% των ψηφοφόρων. Η μετακίνηση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι έγινε κυρίως σε βάρος των Γερμανών φιλελεύθερων, του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μοιάζει να μένει εκτός βουλής, αφού υφίσταται πτώση 9,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές και περιορίζεται στο 4,7%.
Σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα θα απολέσει όλες τις έδρες του στη βουλή και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καθώς και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Φίλιπ Ρέσλερ, θα χάσουν τις θέσεις τους.
Θεωρείται πιθανό το νεοπαγές κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να καταφέρει τελικά να εισέλθει στη βουλή, καθώς πρέπει να συγκεντρώσει ακόμη μόλις ένα 0,2-0,3%.
Οι Πράσινοι υπέστησαν επίσης βαριές απώλειες, καθώς συγκεντρώνουν 8% ως 8,1%, από 10,7% στις προηγούμενες εκλογές. Το κόμμα Η Αριστερά συγκεντρώνει 8,3% ως 8,5%.
Όποιος κυβερνητικός συνασπισμός κι αν σχηματιστεί, θα χρειαστεί, βάσει της γερμανικής πολιτικής παράδοσης, ένα διάστημα το οποίο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως τα μέσα του Νοεμβρίου για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.
 Τα αποτελέσματα βάσει των έξιτ πολ:
ARD ZDF
Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) 42,0% 42,3%
Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 26,0% 26,3%
Πράσινοι 8,1% 8%
Η Αριστερά (Die Linke) 8,5% 8,3%
Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 4,7% 4,5%
Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 4,9% 4,8%ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=188351

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου