Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Σωκράτη Χρόνια Πολλά! 5 Γυναίκες του... Σωκράτη μιλούν για κείνον!

Η Μελίνα, Κανά, η Κατερίνα Μακαβού, η Μαρία Λούκα, η Μαρίνα Δακανάλη, η Μαριάννα Πολυχρονίδη μιλούν για το Σωκράτη Μάλαμα που σήμερα γιορτάζει τα γενέθλιά του…

Η πρώτη έχει συμπορευτεί με το Σωκράτη Μάλαμα στη δισκογραφία και σε ζωντανές παραστάσεις έχοντας αφήσει αδρά χνάρια ενώ οι υπόλοιπες έχουν συντροφεύσει τον τραγουδοποιό επί σκηνής.
Πρόσφατα η Μαρίνα Δακανάλη τραγούδησε μαζί με το Σωκράτη το «Μυστικό Αμόνι» στο δίσκο του Νίκου Μαστοράκη «Κύρβα». Σταχυολογήσαμε χαρακτηριστικές δηλώσεις τους και σας τις παρουσιάζουμε.

Μελίνα Κανά: «Αυτό που διάλεγα συνήθως ήταν πιο δύσκολο από κάτι άλλο να πραγματοποιηθεί. Για παράδειγμα, όταν ξεκίνησα και έκανα τα τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα, ούτε το Σωκράτη ήξερα, ούτε τα τραγούδια αυτά μου είπε κανείς ότι θα ξεχωρίσουν. Είχα κι άλλες σημαντικές επιλογές τότε, αλλά αυτό ήταν κάτι που μου χτύπησε καμπανάκι και έπρεπε να το ακολουθήσω για να δω τι γίνεται. Είπα ότι εδώ κάτι γίνεται. Και βγήκε σε καλό» (1)


 Κατερίνα Μακαβού: «Ο Μάλαμας με ξεψάρωσε, με τον Παπακωνσταντίνου πέρασα καταπληκτικά και ο Σαββόπουλος με γοήτευσε. Και με πήγαν σίγουρα παραπέρα, γιατί συνειδητοποίησα ότι δεν είμαι μόνη μου. Ο καθένας, όταν πάει να κάνει κάτι δικό του, περνάει από πολλές αμφιβολίας και πολλές δυσκολίες. Μιλώντας, λοιπόν, με αυτούς τους ανθρώπους, κατάλαβα, ότι όλοι τα ίδια ακριβώς περνάμε. Και νιώθεις, ότι έχεις μια συγγένεια και ότι δεν είσαι εσύ ο τρελός του χωριού. Ειδικά όταν στο επιβεβαιώνουν τέτοιοι άνθρωποι» (2)


Μαρία Λούκα: «Η συνεργασία με τον Σωκράτη ήρθε το 2003.Εκείνη την περίοδο εγώ εμφανιζόμουν με το Σαββόπουλο και τον Παπάζογλου στον Κεραμεικό. Εκεί ήρθε ένα βράδυ ο Σωκράτης, με άκουσε και ζήτησε οντισιόν. Την κάναμε και έτσι συνεργαστήκαμε για περίπου 3,5 χρόνια. Σπουδαίο σχολείο να είσαι δίπλα στον Μάλαμα, όχι μόνο για την καλλιτεχνική του στάση, αλλά και την ξεχωριστή και ιδιαίτερη προσωπικότητα του. Ο Σωκράτης με βοήθησε πολύ και όσον αφορά τη μουσική αλλά κυρίως θεωρώ ότι με εξέλιξε σαν άνθρωπο. Παρ' όλες τις συνεργασίες που είχα κάνει πιο πριν, ήταν ο μόνος ο οποίος μου έδωσε χώρο και βήμα σ' ένα πρόγραμμα να βγω μπροστά και να αναδείξω το όποιο ταλέντο και λόγο έχω. Του το χρωστώ... Αισθάνομαι ότι είναι ένας φίλος που θα έχω για πάντα στη ζωή μου» (3)


Μαρίνα Δακανάλη: «Η μουσική του δεν έχει μόνο λαϊκούς δρόμους, αλλά και ροκ στοιχεία. Σε σχέση με τον κόσμο είναι όντως λαϊκός. Και φυσικά μοναδικός, γιατί δεν μοιάζει με κανέναν. Συγχωνεύει στη μουσική του όλα αυτά τα ωραία στοιχεία του Τσιτσάνη και του Βαμβακάρη -που τους έχει ακούσει και ξανακούσει- με φρέσκο και μοντέρνο τρόπο, και καταφέρνει να τα περνάει στον κόσμο. Εγώ, πάντως, δεν καταλαβαίνω πολύ τους διαχωρισμούς έντεχνο / λαϊκό» (4)


Μαριάννα Πολυχρονίδη: «Αυτό που συνειδητοποίησα με τον Σωκράτη είναι ότι παίζει μουσικές οικείες στη δική μας γενιά, όπως ροκ ή ηλεκτρικούς ήχους, αλλά με αναφορές στον Τσιτσάνη ή στην παράδοση. Όταν τραγουδάει είναι σαν να μιλάει. Γι’ αυτό ο κόσμος πωρώνεται μαζί του. Μ’ αυτή την έννοια, είναι λαϊκός» (4)


(1) Συνέντευξη εφ' όλης στην Εβίτα Αντωνέλλου, Music Corner - 19/10/2006
(3) theovaf.blogspot.gr
(4) Συνέντευξη στην Χρυσούλα Παπαϊωάννου, Όασις , τεύχος 7, Μάρτιος 2009 - See more at: http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=7949&Itemid=30#sthash.KWHEmgRW.dpuf

Πηγή: www.ogdoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου