Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Αγώνας δρόμου κατά της νεανικής ανεργίας! Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες επιτέλους η Ε.Ε!



Ανοιξαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες το δρόμο για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και συμφώνησαν στον προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020.


«Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα διατεθούν συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας», ανακοίνωσε χθες τη νύχτα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι χάρη σε μια «ελαστικοποίηση» του προϋπολογισμού το ποσό που θα διατεθεί στην «Πρωτοβουλία Νεανική Απασχόληση» ενδέχεται να ανέλθει στα 8 δισεκατομμύρια.



Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν νέους θα λάβουν τη στήριξη της ΕΕ με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στη μορφή χαμηλότοκων πιστώσεων. Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η ΕΤΕπ θα μπορούσε να διαθέσει μέσα στην ερχόμενη τριετία έως και 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα θα εφαρμοστούν μέτρα ενίσχυσης της «κινητικότητας» των νέων, οι οποίοι είτε βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της εκπαίδευσης, είτε της αναζήτησης εργασίας.

Δεν υπάρχει λύση από τη μια μέρα στην άλλη


Την ώρα που στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου νέοι με πτυχίο δεν βρίσκουν δουλειά στον ευρωπαϊκό βορρά αναζητείται εναγωνίως καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Ας σημειωθεί ότι στην ΕΕ οι άνεργοι κάτω των 25 υπολογίζονται σε 5,6 εκατομμύρια, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Ισπανία και στην Ελλάδα όπου το ποσοστό της νεανικής ανεργίας βρίσκεται στο 56% και σχεδόν 63% αντίστοιχα.


Το κύριο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις των «27». «Οι άνθρωποι πρέπει να βρουν δουλειά. Και εδώ δεν επιτρέπεται να υποσχεθούμε κάτι που δεν θα είμαστε σε θέση να τηρήσουμε», είπε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προσθέτοντας: «Θα χρειαστεί δυστυχώς χρόνος μέχρι ο σημαντικός αυτός αριθμός ανέργων διοχετευθεί στην αγορά εργασίας. Στόχος μας είναι ωστόσο οι νέοι στην Ευρώπη να αισθανθούν ότι τους βοηθάμε με πράξεις».

Επιτέλους συμφωνία στο θέμα του προϋπολογισμού


Στη Σύνοδο Κορυφής βρέθηκε διέξοδος και στις διαφωνίες γύρω από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-202, χάρη σε νέες υποχωρήσεις έναντι του Λονδίνου. Από το 1984 η Μεγάλη Βρετανία συμβάλλει λιγότερο στα ευρωπαϊκά ταμεία, επειδή λαμβάνει μικρότερης έκτασης αγροτικές επιδοτήσεις σε σχέση με άλλες χώρες. Μέχρι το 2011 οι "επιστροφές" που είχαν εξασφαλίσει οι Βρετανοί ανέρχονταν στα 3,6 δισεκατομμύρια το χρόνο. Οι «27» αποφάσισαν τώρα να αυξήσουν την «έκπτωση» στο Λονδίνο κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Για την Αγκελα Μέρκελ, η συμφωνία για τον προϋπολογισμό είναι ένα «σημαντικό βήμα έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε τις δαπάνες για την ανάπτυξη και απασχόληση». Μετά από οκτάωρες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «στο ζήτημα του προϋπολογισμού υπήρξε απόλυτη συμφωνία».

Στην ατζέντα των «27» σήμερα βρίσκονται σήμερα η προώθηση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της ΕΕ, η ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, καθώς και η εισαγωγή του ευρώ στη Λετονία στις αρχές του 2014.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου