Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Πρώην στρατόπεδα: «Αποτρέψτε την πώληση»



Την άμεση απόδοση των πρώην στρατοπέδων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στους οικείους δήμους και κατ’ επέκταση στις τοπικές κοινωνίες ζητούν εννέα δήμαρχοι καλλικρατικών ΟΤΑ. Σε κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό απευθύνουν έκκληση για αναίρεση τυχόν αποφάσεων πώλησης αυτών των εκτάσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ χάριν μόνον οικονομικών όρων.

Οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Νεάπολης-Συκεών και Δέλτα υποστηρίζουν ότι οι εκτάσεις αυτές είναι αναγκαίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, καθώς, όπως τονίζουν, αποτελούν το μοναδικό απόθεμα για την ενίσχυση του πρασίνου και τη δημιουργία υποδομών.


«Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλετε και το ενδιαφέρον σας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να δοθεί λύση προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναιρέστε τυχόν αποφάσεις και μην αφήσετε διαφόρους τεχνοκράτες χάριν μόνον οικονομικών όρων να οδηγήσουν στο ΤΑΙΠΕΔ τους χώρους των στρατοπέδων. Οι τόποι δεν ξεχρεώνονται με τον εκπλειστηριασμό των χώρων που είναι συνυφασμένοι με την πηγή ζωής του λαού», υπογραμμίζουν οι δήμαρχοι και προσθέτουν ότι λαός χωρίς εκπαίδευση (σχολεία κ.λπ.), με πολιτιστική συρρίκνωση και περιβαλλοντική υποβάθμιση δεν ξεχρεώνει ποτέ.
Οι αιρετοί επισημαίνουν ότι η γενική παραχώρηση των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων καρκινοβατεί είτε για γραφειοκρατικούς λόγους είτε από λανθασμένες σκέψεις και ενέργειες εμπλεκομένων. Κι αυτό συμβαίνει, όπως τονίζουν, την ώρα που οι περιοχές όπου βρίσκονται τα στρατόπεδα είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες και αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά και αναπτυξιακά προβλήματα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Τα στρατόπεδα στα οποία αναφέρονται οι δήμαρχοι Γιάννης Μπουτάρης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Στάθης Λαφαζανίδης, Διαμαντής Παπαδόπουλος, Θεοδόσης Μπακογλίδης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Σίμος Δανιηλίδης και Γιώργος Γλώσσης είναι τα εξής:
1. Παύλου Μελά: Σε τμήμα του στρατοπέδου λειτουργούν αθλοπαιδιές και διάφορες δημοτικές εγκαταστάσεις.
2. Καρατάσιου: Σε τμήμα του λειτουργούν αθλοπαιδιές και διάφορες δημοτικές εγκαταστάσεις.
3. Μεγάλου Αλεξάνδρου: Λειτουργούν αθλοπαιδιές και διάφορες δημοτικές εγκαταστάσεις.
4. Παπακυριαζή: Όλοι οι αποχαρακτηρισμοί πρασίνου κατά την περίοδο 1992-2007 έγιναν με την προϋπόθεση ότι ο δήμος διαθέτει ως χώρο πρασίνου το εν λόγω στρατόπεδο.
5. Ζιάκα: Σε τμήμα του στεγάζονται αθλοπαιδιές.
6. Κόδρα: Με απόφαση του ΣτΕ έχει οριστεί ως χώρος πρασίνου, ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος και χώρος περιπάτου.
7. Νταλίπη.
8. Γ’ Σώμα Στρατού.
9. Γκόνου.
10. Φαρμάκη.


Της Φανής Σοβιτσλή

Πηγή δημοσίευσης: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου