Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Πώς να αποφύγετε λάθη και παγίδες στο Μηχανογραφικό!



Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων αναμένεται να μπει την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Λίγες ημέρες αργότερα, δηλαδή από τις αρχές Ιουλίου έως τις 12/7, οι υποψήφιοι θα πρέπει να κάνουν το τελευταίο βήμα στον... μαραθώνιο των Πανελλαδικών Εξετάσεων: τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για τη συμπλήρωση και υποβολή του Μηχανογραφικού, έτσι ώστε οι νέοι ακολουθώντας τα σωστά βήματα να οδηγηθούν στις σχολές της επιλογής τους και να αποφύγουν λάθη και παγίδες.



Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού θα γίνει για τρίτη συνεχή χρονιά εφέτος ηλεκτρονικά. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη χρονιά, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας, οι νέοι διεκδικούν 69.288 θέσεις στα  ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας. Δηλαδή 6.800 λιγότερες θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού οι υποψήφιοι θα πρέπει να μπουν στην ειδική εφαρμογή που υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση http: //exams.minedu.gov.gr

ΤΑ ΕΞΙ ΒΗΜΑΤΑ. Ο διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο Αντώνης Φλωρόπουλος προτείνει στους αποφοίτους να ακολουθήσουν προσεκτικά έξι βήματα προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη συμπλήρωση και κατάθεση του Μηχανογραφικού.
1. Από το Λύκειο από το οποίο αποφοίτησαν οι υποψήφιοι θα πρέπει να πάρουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
2.  Από το Λύκειο θα πάρουν τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης στον οποίο αναγράφονται οι βαθμοί των Πανελλαδικών μετά την προσαρμογή του προφορικού βαθμού στο γραπτό.
3.  Στη συνέχεια, θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό και να το  υποβάλουν ηλεκτρονικά. Προσοχή! Μετά την οριστικοποίηση δεν μπορούν να κάνουν καμία μεταβολή.
4. Αν κάποιος από τους υποψηφίους ανήκει σε ειδική κατηγορία, θα πρέπει να έχει έτοιμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ημερομηνία όχι μεταγενέστερη από την ημερομηνία υποβολής του Μηχανογραφικού. Τα δικαιολογητικά θα τα καταθέσουν στη σχολή επιτυχίας. Αν είναι ελλιπή ή ψευδή, οι υποψήφιοι θα διαγραφούν και θα τιμωρηθούν με αποκλεισμό από τις Πανελλαδικές για δύο χρόνια.
5. Οταν οι απόφοιτοι εισέλθουν στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου, πρέπει να ακολουθήσουν τα αναλυτικά βήματα για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού. Μπορούν να κάνουν όσους συνδυασμούς θέλουν και να τους τροποποιήσουν, χωρίς όμως να κάνουν οριστικοποίηση.
6. Οταν οι υποψήφιοι κάνουν οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού, δεν πρέπει να ξεχάσουν να κρατήσουν αντίγραφο.

Η ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ. Οι απόφοιτοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία θα κριθούν πρώτα, όπως όλοι οι υποψήφιοι, για όλες τις σχολές που δήλωσαν. «Ωστόσο θα διεκδικήσουν και επιπλέον θέσεις που προσφέρονται στην ειδική κατηγορία στην οποία δήλωσαν ότι ανήκουν. Στην κατηγορία αυτή θα υπάρχουν διαφορετικές βάσεις», συμβουλεύει τους νέους ο κ. Φλωρόπουλος. Για τις ειδικές κατηγορίες θα πρέπει οι υποψήφιοι να πληρούν και κάποια εισοδηματικά κριτήρια.
Οι ειδικές κατηγορίες είναι:
α) πολύτεκνοι,
β) τρίτεκνοι,
γ) κοινωνικά κριτήρια (αδελφός που σπουδάζει σε άλλη πόλη, ορφανοί, μέλος οικογένειας με σοβαρή ασθένεια, θύματα τρομοκρατίας),
δ) έλληνες πολίτες μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης.
Ο κ. Φλωρόπουλος εφιστά την προσοχή των υποψηφίων στη σειρά προτίμησης. Οπως υπογραμμίζει, «η σειρά προτίμησης και μόνον αυτή, σε συνδυασμό με τα μόρια που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι, θα καθορίσει τη σχολή στην οποία θα εισαχθούν».
Η συμπλήρωση δηλαδή γίνεται κατά τον ακόλουθο τρόπο: «Θέτουμε τον αριθμό 1 στη σχολή που προτιμάμε από το σύνολο των σχολών δύο επιστημονικών πεδίων (μπορούμε να επιλέξουμε το πολύ δύο επιστημονικά πεδία). Θέτουμε τον αριθμό 2 στην επόμενη σχολή στην οποία θέλουμε να εισαχθούμε, αν τα μόριά μας δεν επαρκούν για την πρώτη μας επιλογή. Ομοίως συνεχίζουμε θέτοντας  τους αριθμούς 3, 4, 5... στις επόμενες προτιμήσεις μας. Προσέχουμε η αρίθμηση να είναι συνεχής, χωρίς επαναλήψεις ή παραλείψεις αριθμών».

ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ. Πολλοί υποψήφιοι πιστεύουν ότι «αν δηλώσουν κάποια σχολή με καλύτερη σειρά προτίμησης, θα κάνουν την εισαγωγή τους ευκολότερη. Αυτό είναι μεγάλο λάθος», επισημαίνει ο κ. Φλωρόπουλος.
«Αν ένας υποψήφιος δηλώσει μια σχολή πρώτη και πάρει π.χ. 13.000 μόρια και κάποιος άλλος την ίδια σχολή τελευταία και πάρει 13.001 μόρια και δεν έχει καταφέρει να εισαχθεί σε άλλη, τότε αυτός που συγκέντρωσε έστω και 1 μόριο περισσότερο θα εισαχθεί και ας είναι η τελευταία του προτίμηση.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγείται αυτός που έχει τον μεγαλύτερο Γενικό Βαθμό Πρόσβασης. Αν και πάλι υπάρξει ισοβαθμία, λαμβάνονται υπόψη τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Και μόνο αν υπάρξει τελική ισοβαθμία εισάγονται όσοι ισοβαθμούν». Οι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές πρέπει να προσέξουν ότι σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνεται ως τρίτο κριτήριο η σειρά προτίμησης.
Ενα δεύτερο λάθος που κάνουν πολλοί υποψήφιοι είναι ότι «δηλώνουν τις σχολές κοιτάζοντας μόνο τα μόρια της περασμένης χρονιάς αρχίζοντας από την πιο υψηλόβαθμη με φθίνουσα σειρά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη πόσο τους ενδιαφέρει η σχολή. Αν αυτό ήταν σωστό, θα τοποθετούσαμε τις σχολές με φθίνουσα σειρά και όλα τα Μηχανογραφικά θα ήταν ίδια. Οταν δηλώνουμε τις προτιμήσεις, λαμβάνουμε υπόψη μόνο το πόσο μας ενδιαφέρει η σχολή και όχι τα μόρια που χρειάζονταν πέρυσι. Μια σχολή με χαμηλότερα μόρια για πολλούς μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από μια άλλη με υψηλότερα μόρια».
Στην πιθανή απορία κάποιων ότι δηλώνοντας κάποια σχολή που απαιτεί λιγότερα μόρια αποκλείουμε μια άλλη με υψηλότερα μόρια, ο κ. Φλωρόπουλος απαντά συμβουλεύοντας: «Μπαίνεις εκεί όπου πραγματικά επιθυμείς και συνειδητά αποκλείεις κάποια που δεν σου αρέσει, ανεξάρτητα από τα μόρια που έχεις. Συνιστούμε στους υποψηφίους να δουν τις βάσεις μετά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, απλώς και μόνο για να προβλέψουν σε ποιες σχολές έχουν ελπίδα να εισαχθούν».
Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων οι επιτυχόντες σε μία σχολή εισάγονται υποχρεωτικά σε αυτήν και δεν μπορούν να επιλέξουν άλλη, έστω και αν συγκεντρώνουν πολύ περισσότερα μόρια. Στη συνέχεια, αφού γίνει εγγραφή σε κάποια σχολή, μπορεί να γίνει αίτηση μετεγγραφής, όπως κατ' εξαίρεση έγινε εφέτος και για την επόμενη χρονιά.
Η αίτηση όμως αυτή μπορεί να υποβληθεί τον Σεπτέμβριο, αν βέβαια κάποιος συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη μετεγγραφή του σε άλλη πόλη.


Πηγή δημοσίευσης: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου