Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Παρά τη φτώχεια πετάμε φαγητό στα σκουπίδια !



Τεράστιες ποσότητες τροφίμων καταλήγουν σήμερα στα σκουπίδια ή σαπίζουν στα χωράφια, την ώρα που το ένα τέταρτο των τροφίμων που καταναλώνονται στην Ευρώπη και στην Αμερική αρκεί για να θρέψει το σύνολο των υποσιτιζόμενων ανθρώπων στον πλανήτη.



Στη δε Ελλάδα της κρίσης, ενώ 34,6% των Ελλήνων είναι φτωχοί, σύμφωνα με τη Eurostat, το 37% των πολιτών πετούν φαγητό τουλάχιστον 1 με 2 φορές το μήνα.
Μάλιστα, εκείνοι που δεν γνωρίζουν την αξία της τροφής στην Ελλάδα είναι οι νέοι από 18 έως 34 ετών, καθώς αυτοί πετούν στα σκουπίδια τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πάντως, έρευνες δείχνουν ότι κάθε κάτοικος της ΕΕ πετά κάθε χρόνο 197 κιλά τροφίμων, ενώ το 30%-50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει ως απόβλητα στον κάδο σκουπιδιών και κατ’ επέκταση στη χωματερή.



 Την αντίφαση αυτή, ότι δηλαδή σε χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση υπάρχει σημαντικό ποσοστό νοικοκυριών που πετούν τρόφιμα στα σκουπίδια ενώ αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη σίτιση απόρων, καλούνται να εξετάσουν δίνοντας λύση 21 φορείς από 13 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Οι φορείς από Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία, Φιλανδία, Τουρκία, Ουγγαρία, Γερμανία και Ελλάδα υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «FUSIONS» (Χρήση τροφίμων και καινοτόμες κοινωνικές πρακτικές για τη βελτιστοποίηση στρατηγικών πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων). Το πρόγραμμα στοχεύει να δημιουργήσει μια πολυσυμμετοχική πλατφόρμα, ώστε να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ φορέων που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα στην αλυσίδα τροφίμων.
Ο ελληνικός φορέας που συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι η αναπτυξιακή εταιρεία «Ανατολική ΑΕ». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Σωκράτη Φάμελο, η ευρωπαϊκή πολυσυμμετοχική πλατφόρμα, αξιοποιώντας τις πολιτικές που θα προκύψουν από την υλοποίηση του έργου, θα δώσει τη δυνατότητα, θα ενθαρρύνει και θα υποστηρίξει τους βασικούς φορείς σε όλη την Ευρώπη στην επίτευξη της κατά 50% μείωσης της σπατάλης των τροφίμων και της κατά 20% μείωσης των εισερχόμενων πόρων στις τροφικές αλυσίδες, έως το 2020.

ΤΟ 34% ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και θα βασίζεται σε υφιστάμενες και νέες υποδομές. Γενικός στόχος του έργου είναι να συμβάλει:
* Στην εναρμόνιση των μεθόδων παρακολούθησης των αποβλήτων τροφίμων.
* Στην καταγραφή και αξιολόγηση καινοτόμων κοινωνικών πρακτικών για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των τροφίμων στην τροφική αλυσίδα.
* Στη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τα απόβλητα τρόφιμα.
Αναφερόμενος στην απώλεια τροφίμων ο κ. Φάμελος τονίζει ότι σήμερα το 34% των τροφίμων χάνεται στο χωράφι, στο χονδρεμπόριο, στα εστιατόρια, στα catering, και γι’ αυτό είναι ανάγκη να βρεθούν τρόποι ώστε οι ποσότητες αυτές να μην πετιούνται, αλλά να αξιοποιούνται. «Οι συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της ΕΕ, επιβάλλουν πρακτικές αξιοποίησης των τροφίμων, που αντί να πετιούνται στα σκουπίδια να διατίθενται σε συσσίτια απόρων ή γενικά στις άπορες οικογένειες», υπογραμμίζει ο κ. Φάμελος. Για την αναστροφή της κατάστασης όμως, οι επιστημονικοί φορείς που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «FUSIONS» εκτιμούν ότι θα πρέπει να αλλάξουν τόσο οι συνήθειες των καταναλωτών, όπως να αγοράζουν αυτό που πραγματικά χρειάζονται, όσο και οι πολιτικές μάρκετιγκ για τα τρόφιμα.

Απειλείται και το περιβάλλον
Μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες προκαλούν τα στοιχεία των ερευνών που δείχνουν ότι στον κάδο των σκουπιδιών καταλήγουν μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, ψωμί, ζυμαρικά και τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν. Ο μεγάλος κίνδυνος, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ότι τα απόβλητα τροφίμων που καταλήγουν στο περιβάλλον αποδομούνται δημιουργώντας υγρά (διασταλλάζοντα) και επομένως προκαλούν σοβαρή ρύπανση στο υπέδαφος. Αυτή η ρύπανση στον υδροφόρο ορίζοντα έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να απορρυπανθεί, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και αέρια ρύπανση που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πετούν στα σκουπίδια 590 ευρώ
Τα στοιχεία για τα τρόφιμα που πετούν σήμερα οι Έλληνες προκύπτουν από έρευνα του WWF Ελλάς που έγινε σε συνεργασία με την Public Issue σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του WWF, σε μια χώρα που υποφέρει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης η σπατάλη τροφίμων δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή σε κανένα στάδιο παραγωγής και κατανάλωσης, είτε πρόκειται για τον αγρό και τις φάρμες, είτε για τα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά. Ενθαρρυντικό ωστόσο στοιχείο της έρευνας είναι πως μόνο το 3% απάντησε πως πετά αρκετά τρόφιμα, ενώ το 28% δήλωσε ότι πετά λίγα και το 69% σχεδόν καθόλου. Παρότι οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό εμφανίζονται ενημερωμένοι για τις πρακτικές που μπορούν να περιορίσουν τη σπατάλη, αρκετοί είναι αυτοί που διαιωνίζουν το πρόβλημα συστηματικά. Οι ειδικοί του WWF εκτιμούν πως ο όγκος φαγητού που πετά ο καθένας μας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που αγγίζει τα 197 κιλά ανά κάτοικο τον χρόνο (590 ευρώ ανά νοικοκυριό).
 



Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com


ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου