Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές !



Για την επόμενη τετραετία φαίνεται ότι παραπέμπονται οι σχεδιαζόμενες αλλαγές του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη αιρετών στο πρώτο και δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά τη ομόφωνη απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ την προηγούμενη Πέμπτη για να μην υπάρξουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στα γεωγραφικά όρια των δήμων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναβολή των σχεδιαζόμενων αλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόσφατη συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων, Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου συμφωνήθηκε να «αποσυρθούν» οι σχεδιαζόμενες αλλαγές. Βουλευτές και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές λίγους μήνες πριν τις εκλογές θα πυροδοτούσαν σημαντικές αντιδράσεις.


Ο εκλογικός νόμος που είχε εισηγηθεί το υπουργείο Εσωτερικών προέβλεπε τη θεσμοθέτηση δύο ψηφοδελτίων, ένα για τους υποψήφιους δημάρχους και ένα για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Επιπλέον ο δήμαρχος θα εκλεγόταν με ποσοστό 42% και όχι με το 50+1% που ισχύει σήμερα.

Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών: Το ΠΑΣΟΚ δεν πάει σε μεμονωμένες αλλαγές του εκλογικού νόμου

Για «δυστοκία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ», στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

«Θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, αν ο νόμος αυτός θα προχωρήσει, ή όχι» σημειώνει ο Γρηγοράκος και προσθέτει: «Το ΠΑΣΟΚ είχε εντάξει την έννοια του εκλογικού νόμου στο πλαίσιο της συζήτησης ενός ολόκληρου πακέτου για την ποιότητα της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει βγάλει ανακοίνωση ότι δεν πάει σε μεμονωμένες αλλαγές του εκλογικού νόμου, δηλαδή στο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ερωτηθείς για το σχέδιο επαναφοράς του 42% για την εκλογή δημάρχων, σημειώνει ότι «αυτά θα πρέπει να συζητηθούν, αλλά εμείς στο ΠΑΣΟΚ είμαστε αντίθετοι σ΄αυτό, το ΠΑΣΟΚ επιμένει στο 50%».

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:  http://www.aftodioikisinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου