Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ευάγγελος Βενιζέλος: " Υπάρχουν όρια μεταξύ εκκλησίας και κράτους "



Το όρια παρέμβασης της εκκλησίας στα του κράτους έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας με γραπτή επιστολή στον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, που είχε απειλήσει με αφορισμό όσους πολιτικούς στήριζαν την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.


«Ο νομοθέτης οφείλει εντέλει να ενεργεί κατά το σύνταγμα, που με τη σειρά του κατοχυρώνει και τη θέση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου», σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του, για να τονίσει ότι «οι βουλευτές, τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια λειτουργούν ως όργανα του κράτους και όχι ως πιστοί υπό τον πνευματικό έλεγχο της θρησκευτικής τους κοινότητας». 

«Το αντίθετο οδήγησε ιστορικά και, δυστυχώς, εξακολουθεί να οδηγεί, σε πολλά σημεία του κόσμου, σε τραγικές και απάνθρωπες καταστάσεις. Σε ανεξέλεγκτη βία. Σε ακύρωση της αξίας του ανθρώπινου προσώπου», προσθέτει ο κ. Βενιζέλος και υπενθυμίζει στον κ. Σεραφείμ ότι «ο χριστιανισμός δεν είναι ηθική, αλλά μήνυμα και ελπίδα σωτηρίας μέσα από την προσδοκία της ανάστασης. Η ορθοδοξία δε -επιτρέψτε μου να πω- απέχει πλήρως από αντιλήψεις κανονιστικές, ηθικοπλαστικές, τιμωρητικές». «Επιτρέψτε μου να αγνοήσω για λόγους αναγόμενους στον σκληρό πυρήνα της ύπαρξής μου την άτυχη απειλή ότι ‘θα αποστερηθούμε de facto ως πρόσωπα τη χάρη και την ευλογία του Δικαιοκρίτου Κυρίου’. Η αποστροφή αυτή θεωρώ ότι είναι απλώς σχήμα λόγου και όχι επισκοπική θέση, που αξιώνει θεολογική και εκκλησιολογική θεμελίωση» αναφέρει με νόημα.

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:  http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου