Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

1.420 μαθητές χωρίς κολατσιό στα σχολεία της Θεσσαλονίκης !



Αντιμέτωπες με το χειρότερο πρόσωπο της φτώχειας έρχονται σε καθημερινή βάση οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης που έχουν στην ευθύνη τους τον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης, καθώς εκατοντάδες μαθητές στερούνται ακόμη και της δυνατότητας να αγοράσουν ένα μικρό κολατσιό στο σχολείο, αφού οι γονείς τους έχουν πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση.


Το πρόβλημα, που άρχισε να γίνεται ορατό πριν από περίπου μια τριετία, πλέον προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός των παιδιών που υποσιτίζονται αυξάνεται δραματικά. Φέτος, όπως προέκυψε από την καταγραφή που ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα στα σχολεία της πόλης με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Σχολικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης Αντώνη Καρούμπη, περισσότεροι από 1.400 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων αλλά και λυκείων δυστυχώς στερούνται το κολατσιό.

“Από την καταγραφή που επιχειρήσαμε σε συνεργασία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τους διευθυντές κάθε σχολείου αλλά και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων προέκυψε ότι οι μαθητές που χρήζουν άμεσης βοήθειας ανέρχονται σε 1.420. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι οι ανάγκες αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι ο δήμος Θεσσαλονίκης προσέφερε τη βοήθειά του σε 980 μαθητές και πρόπερσι σε 620”, ανέφερε ο κ. Καρούμπης.

Διακόσιοι μαθητές σε ένα σχολείο!
Οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης που ασχολούνται με τον τομέα της εκπαίδευσης διαπίστωσαν ότι οι 1.420 μαθητές που προέρχονται από οικογένειες με πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι οποίες δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν ούτε καν το κολατσιό στο σχολείο, φοιτούν σε 36 δημοτικά σχολεία και σε 29 γυμνάσια - λύκεια.
“Προβλήματα υπάρχουν σε όλη την έκταση του δήμου Θεσσαλονίκης. Με μεγαλύτερη ένταση, όμως, εμφανίζονται στην περιοχή της Ξηροκρήνης, ενώ είναι εκρηκτικά στη ζώνη που βρίσκεται επάνω από την Αγίου Δημητρίου. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι περίπου διακόσιοι μαθητές από το σύνολο των 1.420 που καταγράψαμε συγκεντρώνονται σε ένα και μόνο σχολικό συγκρότημα της συγκεκριμένης ζώνης”, παρατήρησε ο αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης.

Προσφορά από τον δήμο
Από σήμερα ο ίδιος ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αναλάβει να προσφέρει το καθημερινό κολατσιό σε περίπου 950 μαθητές που φοιτούν σε σχολεία που διαθέτουν κυλικεία. Οι ανάγκες των υπολοίπων 470 παιδιών, που φοιτούν σε σχολεία όπου δεν λειτουργούν κυλικεία, θα καλυφθούν στο πλαίσιο διαγωνισμού, ύψους περίπου 45.000 ευρώ, που διεξάγεται με ευθύνη των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου.
“Η προσφορά του λεγόμενου δεκατιανού στους μαθητές που το έχουν ανάγκη θα ξεκινήσει από σήμερα το πρωί. Σε πρώτη φάση θα καλύψουμε τα 950 παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε σχολεία όπου υπάρχουν κυλικεία. Η διάθεση του κολατσιού, που είναι συνήθως μια τυρόπιτα ή ένα σάντουιτς, θα γίνεται μέσω των κυλικείων με απόλυτη διακριτικότητα, ώστε η διαδικασία να μη γίνεται αντιληπτή ούτε από το ωφελούμενο παιδί ούτε από τους συμμαθητές του”, υπογράμμισε ο κ. Καρούμπης.
Για το θέμα αυτό ο αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης είχε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων, οι οποίοι και δέχθηκαν να προσφέρουν μία έκπτωση της τάξης του 30% για τα προϊόντα που θα καταναλώνονται στο σχολείο από τα παιδιά οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η δαπάνη που θα προκύψει θα καλυφθεί μέσω των κονδυλίων που διαχειρίζονται οι σχολικές επιτροπές του δήμου Θεσσαλονίκης.
Εξάλλου, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί θα ξεκινήσει η προσφορά κολατσιού και στα υπόλοιπα 470 παιδιά που φοιτούν σε σχολεία της πόλης όπου δεν λειτουργούν κυλικεία. Εκεί η διάθεση του κολατσιού θα γίνεται σε συνεννόηση με τον διευθυντή κάθε σχολείου κατά τρόπο ώστε να προφυλάσσονται οι μαθητές.

Δωρεάν μαθήματα
Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει φέτος σε περίπου τριακόσια ογδόντα παιδιά από οικονομικά ασθενείς οικογένειες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, τα οποία έχουν οργανωθεί σε συνεργασία με εθελοντές εκπαιδευτικούς για μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
Το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου στο 14ο λύκειο, στη συμβολή της Σοφούλη με την Παπανδρέου, στο 15ο λύκειο επί της Καρόλου Ντηλ, και στο 18ο λύκειο επί της Παπάφη.
“Με την οργάνωση αυτών των τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί να προσφέρει τη βοήθειά του σε ακόμη ένα επίπεδο προς τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση”, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης.


Της Βαρβάρας Ζούκα

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου