Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών παράγουν ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ:«Μερκούρεια» κόντρα στη συρρίκνωση




Χωρίς να περιμένει και να παίρνει ούτε ένα ευρώ από κρατικό προϋπολογισμό αλλά και ούτε ένα ευρώ να χάνει ο δήμος Νεάπολης – Συκεών συνεχίζεται ακάθεκτη η διοργάνωση των «Μερκουρείων» από τον εν λόγω δήμο, η οποία αρχίζει στις 19 Αυγούστου.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ξεκαθάρισε ότι εδώ και δέκα χρόνια δεν εισπράττει καμμία επιχορήγηση ή άλλη οικονομική βοήθεια από του Υπουργείο Πολιτισμού ή το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ή κάποιον άλλον δημόσιο φορέα «Τα 'Μερκούρεια΄ πραγματοποιούνται με χρήματα που προέρχονται από το δήμο, αλλά δεν μπαίνουμε καθόλου μέσα. Φέτος, για παράδειγμα, η διοργάνωση μας στοιχίζει περίπου 37.000 ευρώ, αλλά υπολογίζουμε ότι θα βγάλουμε αυτό το ποσό από τα εισιτήρια των παραστάσεων και τις ιδιωτικές χορηγίες. Επειτα έχουμε την εθελοντική προσφορά πολλών φίλων που υποστηρίζουν τη διοργάνωση με τη δουλειά τους» τόνισε ο ίδιος.


Με έντεκα συνολικά παραστάσεις στο φετινό του προγραμματισμό, τα «Μερκούρεια» αποτελούν μάλλον εξαίρεση, μια που που κατάφεραν να συρρικνωθούν σε σχέση με πέρισυ. Ο κ. Δανιηλίδης εξέφρασε πάντως την πικρία του ως προς τη μη ανταπόκριση του Εθνικού Θεάτρου στο κάλεσμα τους. «Ελπίζω από του χρόνου να έχουμε και παραγωγές του Εθνικού στον προγραμματισμό μας, όπως στα χρόνια της θητείας του αείμνηστου Νίκου Κούρκουλου. Εμείς, από την πλευρά μας, ήμασταν μέχρι και υποχωρητικοί – τολμώ να πω – στο να βρούμε μία ημερομηνία για την παράσταση, αρχικά κατάλληλη για εκείνους. Αλλά δυστυχώς...» προσέθεσε ο δήμαρχος.

Το πρόγραμμα
Ετσι, το πρόγραμμα αρχίζει με το έργο του Αλέκου Σακελλάριου «Σύντροφε Μεγαλειότατε», ένα έργο του δημοφιλούς συγγραφέα εν πολλοίς άγνωστο, μια που αυτό το ανέβασμα του ΔΗΠΕΘΕ Βόρειου Αιγαίου και το «Θέατρο 4 Εποχές» είναι το πρώτο. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννης Ζαφείρη και πάιζουν οι Γιάννης Μποσταντζόγλου, Ελένη Φιλίνη, Πέτρος Ξεκούκης κ.ά.. Το ειιτήριο κοστίζει 10 ευρώ.
Την σκυτάλη παίρνει την Τρίτη 20 Αυγούστου η παραγωγή του ΚΘΒΕ «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι PIGS Revolution», σε σκηνοθετική επιμέλεια: Εύη Σαρμή, Χρήστου Παπαδημητρίου. Η είσοδος στην παράσταση είναι 10 ευρώ.
Η απολαυστική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης» θα παρουσιαστεί από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης την Τετάρτη 21 Αυγούστου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυραινθόπολυου. Πρωταγωνιστούν: Υρώ Μανέ, Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Μακαλιάς κ.ά.. Η γενική είσοδος στοιχίζει 10 ευρώ.
Ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί το «Αμάρτημα της μητρός μου», θεατρική μεταφορά του ομωνυμου έργου Γεωργίου Βιζυηνού σε μία παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η παράσταση φιλοξενείται στα «Μερκούρεια» την Πέμπτη 22 Αυγούστου και η γενική είσοδος κοστίζει 10 ευρώ.
Το θεατρικό εργαστήριο «Θέσπις» παρουσιάζει «Το φυντανάκι» του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία Ρούλας Αγγελίδου την Παρασκευή 23 Αυγούστου, με 5 ευρώ είσοδο.
Η ιλαροτραγωδία «Ελένη» το Ευριπίδη, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη ανεβαίνει από τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Αγρινίου, με τους Αντώνη Καφετζόπουλο, Πέμυ Ζούνη και Αντώνη Καρυστινό στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.
Η αισχύλεια τραγωδία «Αγαμέμνων» ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στις 25 και 26 Αυγούστου, με γενική είσοδο 17 ευρώ, και μειωμένο εισιτήριο για φοιτητές – άνεργους – μαθητές 12 ευρώ. Η Νικαίτη Κοντούρη κάνει την σκηνοθεσία και παίζουν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θεοδώρα Τζήμου, Βασίλης Μπισμπίκης
Η «Φαύστα» του Μποστ ανεβαίνει από το Θεσσαλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με την Νικολέτα Βλαβιανού στον ομώνυμο ρόλο. Η παράσταση είναι προγραμματισμένη για τις 27 Αυγούστου και το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ.
«Υπάρχει και φιλότιμο» κραυγάζουν οι ήρωες της ομώνυμης κωμωδίας των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου που παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, και με τον Γιώργο Παρτσαλάκη στον κεντρικό ρόλο. Η παράσταση ανεβαίνει στις Συκιές στις 28 Αυγούστου, με εισιτήριο 15 ευρώ (και 10 ευρώ γαι τρίτεκνους, πολύτεκνους, μαθητές, φοιτητές και άνεργους).
Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε συνεργασία με τον θεατρικό οργανισμό «Κ» παρουσιάζουν στις 29 Αυγούστου «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κάππα. Η τιμή του εισιτηρίο είναι 12 ευρώ και το μειωμένο 10 ευρώ.
Η αυλαία πέφτει στις 30 Αυγούστου με τις «Εσωτερικαί ειδήσεις» του Μάριου Ποντίκα, μία παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Συκέων, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.
Ολες οι παραστάσεις γίνονται στο ανοιχτό θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (τηλ. 2310/ 671.100 – εσωτ. 168, 2313 313125 και τις ημέρες των παραστάσεων 2310/ 631.305). Ωρα έναρξης: 21.00

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ

Πηγή δημοσίευσης: aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου