Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

5 λόγοι για να σπουδάσεις στην πόλη σου…



Αναμένοντας τις περιβόητες βάσεις και όντας γνώστης του θέματος νομίζω πως μπορώ να συμβουλέψω τους μελλοντικούς φοιτητές που πέρασαν στην πόλη τους επειδή το ήθελαν αλλά και αυτούς που λόγω της οικονομικής κατάστασης συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους με βάση την πόλη και όχι τη σχολή.
Μην ανησυχείς όμως για όλα υπάρχουν λύσεις και μην ξεχνάς ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι για τη φοιτητική ζωή που τελικά δεν είναι αληθινοί. Κάποιοι λοιπόν από τους λόγους που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι έκανες σωστά που έμεινες στην πόλη σου ( αν αυτή περιλάμβανε βέβαια πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ) είναι οι εξής:



1) Το οικονομικό ζήτημα.
Δεν υποχρεώνεις τους γονείς σου, μέσα σε τόσα έξοδα που έχουν, να πληρώνουν το ενοίκιο σου και όλο τέλος πάντων το φοιτητικό πακέτο. Όσα λοιπόν θα σου έδιναν καλύπτουν πλήρως πια τις δικές σας ανάγκες αλλά και το χαρτζιλίκι σου.
2) Η σχολή. Δύο πράγματα μπορώ να αναφέρω εδώ. Πρώτον έχεις την ευκαιρία να είσαι λίγο πιο χαλαρός στις παρακολουθήσεις μαθημάτων( καφές , ύπνος) αφού σπουδάζεις στην πόλη σου και ακόμη κι αν κάνεις ένα επιπλέον έτος στη σχολή σου δεν θα επιβαρυνθείς άλλο οικονομικά. Βέβαια υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις όπου οι γονείς δεν σου αφήνουν και πολλά περιθώρια οπότε είναι το ξυπνητήρι που αν σπούδαζες έξω θα το έκλεινες κοιμισμένος, είναι η υπευθυνότητα του διαβάσματος που με τις συνεχείς ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους, σε αναγκάζουν κάποια στιγμή να το ανοίξεις το ρημάδι το βιβλίο πιο πριν από την περίοδο της εξεταστικής.
3) Η δουλειά. Σίγουρα όλοι μας στις πόλεις μας έχουμε αρκετούς γνωστούς , οι οποίοι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να βρούμε μία δουλειά. Πόσο άσχημο λοιπόν είναι να έχεις τα δικά σου χρήματα και αυτή την «εκνευριστική» προυπηρεσία που θα σου ζητήσουν στο μέλλον σε ό,τι κι αν κάνεις, από σουβλατζίδικο μέχρι και μοίρασμα φυλλαδίων. Καθόλου, οπότε είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο. Α! Μην ξεχνάς ότι μαζί με τη δουλειά , συνήθως, έρχονται και οι πρώτες σου βόλτες με το αυτοκίνητο του μπαμπά σου.
4) Η παρέα. Εάν είσαι από τα άτομα που επί 18 χρόνια που βρισκόσουν στην πόλη σου έχτιζες σταθερές και σωστές φιλίες τότε θα είσαι πολύ τυχερός, ειδικά αν η πλειονότητα της παρέας σου σπουδάζει στην γενέτειρα της. Τώρα πλέον περνάτε σε άλλο επίπεδο και από εκεί που πετούσατε χαρτάκια και βιβλία στους μπροστινούς σας φτάνει η στιγμή να κρατάτε σημειώσεις σε ένα τεράστιο αμφιθέατρο με έναν καθηγητή που δεν νοιάζεται πλέον για το αν τον ακούτε. Οπότε περνάς με τα ίδια άτομα, έχοντας τα ως βάση και εμπλουτίζοντας την παρέα με καινούργιους συμφοιτητές σας, μία διαφορετική ζωή που ονομάζεται «φοιτητική». Δεν έχεις λοιπόν τόσο αυτό το άγχος της παρέας γιατί και να μην συμβεί να γνωρίσεις σωστά άτομα στην αρχή έχεις τους φίλους σου που ήδη σε περιμένουν στην καφετέρια ,φεύγοντας από τα πρώτα τους μαθήματα, για να πιείτε καφέ…
5) Ίσως από τα πιο σημαντικά για εμένα, οι δουλειές! Όταν φεύγεις εκτός πρέπει να μάθεις όλα όσα δεν έκανες καθημερινά στο πατρικό σου σπίτι( πλύσιμο πιάτων, σίδερο, ξεσκόνισμα, άλλαγμα σεντονιών, εργασίες που αφορούν το σπίτι). Πρέπει εσύ να πληρώνεις τους λογαριασμούς του σπιτιού και να φροντίζεις κάθε μέρα για το φαγητό και την υγιεινή αυτού. Όταν μένεις λοιπόν στο σπίτι σου όλα αυτά τα συναντάς σε πολύ μικρότερο βαθμό, ειδικά όταν είσαι αγόρι και έχεις και μεγαλύτερη αδερφή. Βέβαια μην είσαι και τεμπέλης καλό είναι να κάνεις και κάποιες δουλειές και στο πατρικό σου, λέμε τώρα…
Αυτά λοιπόν είναι πέντε από τα πλεονεκτήματα που θα έχεις αν σπουδάσεις στην πόλη σου , αν αυτή βέβαια έχει τη σχολή της αρεσκείας σου ή γενικότερα πανεπιστήμιο. Οπότε είτε συμβιβάστηκες είτε το ήθελες πέρνα καλά και αξιοποίησε αυτά τα θετικά χωρίς να σκέφτεσαι τα θετικά του να περνάς εκτός πόλης. Να υπενθυμίσω ότι αυτό το άρθρο το έγραψα καθαρά και μόνο για τη σημασία του να σπουδάζεις στην πόλη σου, σίγουρα υπάρχουν και πολλά πολλά καλά του να μένεις μόνος σου εκτός. Μην τα σκέφτεσαι όμως εσύ που θα παραμείνεις τελικά στο πατρικό σου ίσα ίσα ξεκίνα να μαθαίνεις από τώρα τα φοιτητικά στέκια.
Γράφει ο Πυθαγόρας Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης!


Πηγή αναδημοσίευησης: http://www.filologikos-istotopos.gr/2013/08/16/5-logi-gia-na-spoudasis-stin-poli-sou/
Πυθαγόρας-Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης 
Είναι τριτοετής φοιτητής στη φιλολογία των Ιωαννίνων. Γεννήθηκε το 1993 και ασχολείται τον τελευταίο χρόνο με την αρθρογραφία. Έχει αρθρογραφήσει στην εφημερίδα «Ελευθερία» των Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου