Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Κατρακύλησαν οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ!



Μεγαλύτερη της αναμενόμενης αποδείχθηκε η πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.


Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων έδωσε χθες η ανακοίνωση των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για πτώση στη συντριπτική πλειονότητα σχολών και τμημάτων. Ακόμη και σχολές με μεγάλη ζήτηση και διαχρονικά υψηλές βάσεις, όπως ιατρικές και νομικές, κατέγραψαν πτώση κατά 200-300 μόρια. Ειδικότερα, η Ιατρική Αθήνας έπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια (από τα 19.170 στα 18.916) και της Θεσσαλονίκης από τα 19.003 στα 18.680 μόρια. Η Νομική Αθήνας έπεσε κατά 308 μόρια, της Θεσσαλονίκης κατά 315 και της Κομοτηνής κατά 362 μόρια. Πέρα από τη συγκρατημένη πτώση σε 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο, θεαματική «βουτιά» παρατηρείται στις βάσεις παιδαγωγικών, οικονομικών και πολυτεχνικών σχολών. 



Ενδεικτικά, τα παιδαγωγικά τμήματα κατά μέσο όρο πέφτουν κατά 1.500 μόρια, τα τμήματα πολυτεχνείων κατά 1.500-3.000 μόρια - με εξαίρεση τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), όπου η πτώση περιορίζεται στα περίπου 600 μόρια. Όσον αφορά τα τμήματα οικονομικών επιστημών, η πτώση των βάσεων ανέρχεται στα 1.500-1.700 μόρια σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, ενώ στα περιφερειακά πανεπιστήμια κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000 μόρια. Άνοδο σημειώνουν οι βάσεις σε ΤΕΦΑΑ (300-600 μόρια) και τμήματα μουσικών σπουδών, με τις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα να είναι σαφώς καλύτερες από πέρσι. Ενδεικτικά, η βάση εισαγωγής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου σημειώνει άνοδο κατά 3.969 μόρια, στο αντίστοιχο τμήμα του ΕΚΠΑ κατά 6.670 μόρια και στο ΑΠΘ κατά 2.355 μόρια. Επιπλέον, ανεβαίνουν κατά 500-800 μόρια οι βάσεις των τμημάτων αγγλικής γλώσσας, οι στρατιωτικές σχολές καθώς και οι ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης. Αντιθέτως, χαρακτηριστικά παραδείγματα μεγάλης πτώσης των βάσεων αποτελούν το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας του ΑΠΘ (-4.548 μόρια) και το τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου (-3.709 μόρια). Τέλος, όσον αφορά τα ΤΕΙ, σε πολλά τμήματα καταγράφεται άνοδος των βάσεων δεδομένων των συγχωνεύσεων και καταργήσεων λόγω του σχεδίου «Αθηνά» και του μειωμένου αριθμού εισακτέων.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.988 (77.814 με το 90%, 14.296 με το 10%, 12.878 με τα ΕΠΑΛ Ομάδα Α’), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 116.173. Συνολικά εισάγονται στα πανεπιστήμια, στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στις ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 71.761, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 12.139 (το 2012 εισήχθησαν 80.615). Φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ Ομάδα Α’), ενώ το 2012 είχαν μείνει 1.150 κενές θέσεις.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις γραμματείες των τμημάτων.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου δήλωσε: «Θέλω να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλα εκείνα τα παιδιά που είδαν σήμερα τις προσπάθειές τους να ευοδώνονται με επιτυχία. Θέλω ακόμα να συγχαρώ τις οικογένειές τους που στάθηκαν στο πλευρό τους όλο αυτό το διάστημα, καθώς και τους καθηγητές τους. Για όλους αυτούς που, δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν, θέλω να τους θυμίσω απλά ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μόνο μία από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη ζωή, και πως αν έχουν πίστη είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουν τον τελικό τους στόχο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων γιατί κατάφεραν να εργαστούν εκτός τυπικού ωραρίου για να έχουμε σήμερα αυτά τα αποτελέσματα».

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Ενδιαφέρουσα χαρακτηρίζει την «ανακατανομή όσον αφορά τις πολυτεχνικές σχολές» ο εκπαιδευτικός και σύμβουλος εκπαίδευσης της «Μ» Βαγγέλης Παπαγιάγκου. «Το γεγονός ότι το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών κρατά δυνάμεις σε αντίθεση με άλλα τμήματα μηχανικών -οικονομίας, διοίκησης, περιβάλλοντος, ορυκτών πόρων κ.ά.- δείχνει ότι τα παιδιά επιλέγουν γενικές σπουδές στον προπτυχιακό κύκλο και αφήνουν την εξειδίκευση για τα μεταπτυχιακά, πράγμα που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική κατάργηση διαφόρων τμημάτων. Οι δε οικονομικές σχολές φαίνεται ότι έχουν ολοένα μικρότερη ζήτηση, καθώς το ενδιαφέρον για τα οικονομικά αφορά πλέον περισσότερο στο μεταπτυχιακό επίπεδο. Γενικότερα, τα τμήματα που δεν θα έχουν ζήτηση θα οδηγηθούν σε μαρασμό και τελικά θα κλείσουν», αναφέρει.
Για επιβεβαίωση των προβλέψεων πτώσης των βάσεων κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας Κώστας Αμπατζίδης, συσχετίζοντας το γεγονός με την καταγραφή μικρότερου αριθμού αριστούχων σε σχέση με πέρσι. «Παρατηρείται σημαντική πτώση σχεδόν σε όλα τα τμήματα - με εξαίρεση την αγγλική φιλολογία, στρατιωτικές σχολές και τις επιδόσεις των υποψηφίων ΕΠΑΛ - Ομάδα Α’. Η πτώση είναι σημαντική, είχαμε όμως και πτώση του αριθμού των αριστούχων κατά 30% σε θεωρητική και θετική κατεύθυνση και κατά 70% στην τεχνολογική. Στα ΤΕΙ το σχέδιο ‘Αθηνά’ μείωσε τις προσφερόμενες θέσεις και συνεπώς οδήγησε σε αύξηση των βάσεων. Οι μαθητές που κατάφεραν να πετύχουν στην πρώτη τους προτίμηση είναι κατά κανόνα αυτοί που προετοιμάστηκαν σε διετή κύκλο, από τη Β’ λυκείου. Από φέτος, δεδομένου ότι το θεσμικό πλαίσιο αλλάζει και θα υπολογίζεται ο βαθμός όλων των τάξεων του λυκείου, θα διαμορφωθεί νέο, διαφορετικό τοπίο», καταλήγει.

Της Μαρίας Τερζούδη
ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου