Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Θεσσαλονίκη summer in the... σπίτι!



 ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟ

Δεν υπάρχει όρεξη ή φράγκα, άδεια ή παρέα. Δεν υπάρχει πλάνο για διακοπές. So what! Δεν υπάρχει ομορφότερη Θεσσαλονίκη από τη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο. Ακόλουθα το χάρτη και διαπίστωσέ το μόνος σου.
1. Το timeline σου γεμίζει από κοινοποιήσεις σαντορινιάς φάβας, ναξιώτικων τυριών, γραβιέρας ή αρσενικού, κρητικών ντάκων και σκοπελίτικου κόκορα κρασάτου. Ε, και; Εσύ θα αντεπιτεθείς. Κι ακόμα καλύτερα: τυροκομικά Μυτιλήνης, φορμαέλα Αράχωβας, σερραϊκά σουβλάκια, λουκάνικα Τζουμαγιάς, τσιπουράκι Παγγαίου. «Πού, πού, πώς, πώς;» ρωτάνε οι κυκλαδομισεμένοι.
Απαντάς: «Δενδρόσπιτο» στο πάρκο της ΧΑΝΘ! Πνιγμένο στο πράσινο, μπαρ αλλά και τσιμπιτάδικο νιαμ νιαμ. Εξαίσιες πατριδογνωσιακής υφής γεύσεις, all day, αλλά το βράδυ είναι που απογειώνεται, καθότι δίπλα στα μεζεκλίκια της πατρίδας κολλάνε αμερικανική σόουλ και βρετανόφερτο φάνκι, σερβιρισμένα με παγωμένα κοκτέιλ. Έχει τέτοιο η Αμοργός, γατάκια, αναρωτιέσαι επιδεικτικά και αρμέγεις like με την οκά! 


2. Σκότωσε γλυκά τους κουλτουριάρηδες instagramers, που ξεσαλώνουν με Άνδρο και μουσείο Γουλανδρή, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, ιαπωνική τέχνη στην Κέρκυρα και Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη! Ωραία, δεν αμφιβάλλει κανείς, αλλά τσεκάρετε και τα δικά μου «γράφεις και λεζαντάρεις»: πρώην συνοριακοί σταθμοί Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, ρωσικά ορφανοτροφεία, μυστηριώδης Φλάνδρα, multi culti Παρίσι, 1.000 έργα, παντού διάσπαρτα στην πόλη, 100 καλλιτέχνες, σεμινάρια, workshops, θέμα ο Λόγος και η αποτύπωση με εικόνα. «Ουάου, καλέ, πού είσαι εσύ, που δεν θα πήγαινες πουθενά» παραληρούν οι followers!
Σκοράρεις: Μπιενάλε Φωτογραφίας, μωρά μου. Ειδικά οι εκθέσεις στο Μουσείο Φωτογραφίας, στα πρώην γραφεία στρατού στο λιμάνι, στο Μουσείο Νερού, στα δυτικά, και στο Μακεδονικό Σύγχρονης Τέχνης δεν χάνονται με τίποτα! Έως και 8 Σεπτέμβρη, στο τσακ την προλαβαίνετε!

3. Ταβερνάκια στα Κουφονήσια, κουτούκια στη Μήλο, πιταράκια, ταμπουλέδες, σκαθάρια σούπα και λυθρίνια μου ’πες! Πρωτοτυπήστε επιτέλους! Αλλάξετε γεύση αλλά και σάουντρακ, την Κονιτοπούλου μου και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου μου μέσα!
Τρώω αλλιώς εγώ στη στεριά: Στο be*, γωνία Μητροπόλεως με Κομνηνών, σαν την Ούμα Θέρμαν στο «Pulp Fiction» ή σαν τον Τραβόλτα στο «Grease»! Αμερικανικής εσάνς, με μεγάλα σεπαρέ τραπέζια, Buddy Holly και Chuck Berry στα ηχεία, καταπληκτικά κοκτέιλ και το καλύτερο, ζουμερότερο και μεγαλύτερο μπέργκερ στην πόλη, το γλεντάω, λες και πήγα Μανχάταν. Τι; Πνίγηκε η Μάρω στη Σκιάθο, επειδή η αθερίνα είχε ψιλό κόκαλο που της κάθισε στο λαιμό; Κρέας, αγάπη μου! Σταθερή αξία.

4. Βγαίνει η βαρκούλα, βγαίνει η βαρκούλα του ψαρά, από το περιγιάλι, βαρκούλα, βαρκούλα. Και δεν το λένε «Αγία Κυριακή» εκείνο το καράβι, ούτε Super Fast Ferries, ούτε «Καπετάν Νικήτα», ούτε «Δημητρούλα» τράτα τρατούλα. Αλλά σαλπάρει, δίπλα του πετούνε οι γλάροι, τι τα θες; Διάπλου της Πάρου και της Αντιπάρου εσείς; Βόλτα ως τους Νέους Επιβάτες και το Μπαχτσέ Τσιφλίκι εγώ. Κοινώς «κι εγώ σε λέω έχε γεια».
Γιατί θα έχουμε για πάντα τον «Κωνσταντή». Κατάφερα επιτέλους να τον ανεβώ και να τον ταξιδέψω. Η θαλάσσια συγκοινωνία είναι γεγονός, η Θεσσαλονίκη συνδέθηκε επιτέλους με την Περαία, ξένοι τουρίστες αλλά και λοκάλια επιβιβάζονται και ξανοίγονται. Η θέα της πόλης από το παράκτιο μέτωπο είναι μοναδική, ρομαντική και ανυπέρβλητη, λες και την αντικρίζεις πρώτη φορά. Τιμή εισιτηρίου 2,5 ευρώ one way.

5. «Παχιές σκιές στη Χιλιαδού, πλατάνια Σαμοθράκης, σκηνές στης Σάμου το Βαθύ, κι εσύ έπρεπε να ’ρθεις!» Άλλο ένα βδελυρό text message που παίζει με τα νεύρα σου, σε ρυθμό ιαμβικού ανάπαιστου.
Απαντάς χωρίς να δείξεις έλεος: «Εδώ, σε κήπο σαν Εδέμ τη νύχτα μου δροσίζω και οίνον εξαίσιον εγώ στα χείλη πλαταγίζω». Γιατί σαν της Εδέμ είναι πράσινος, ποώδης και δροσιστικός ο κήπος του Λαογραφικού Μουσείου επί της Βασιλίσσης Όλγας. Παράδεισος νυχτερινός, δροσιστικός και γλυκά φωταγωγημένος. Σερβίρει cool jazz στα ηχεία, γουστόζικα κρύα πιάτα και ένα εξαιρετικό παγωμένο σαρντονέ με αθήρι, του ντόπιου παραγωγού από το Κάτω Σχολάρι κυρίου Τσαμτσακίρη. Ονόματι «Anastazia». Το θέλεις; Το ζαχαρώνεις; Ζηλεύεις; Θα τα πιω όλα, ώστε, όταν γυρίσετε, να μη βρείτε ούτε δείγμα!

6. Να πάτε στο εν Μυκόνω «Cavo Paradiso» κι ευχή σας δίνω τα ηχεία να καούν κι ο Ρικάρντο Βιγιαλόμπος να μην έχει κέφια και να σέρνεται! Να ονειρευτείτε Miss Kittin στον Αρχάγγελο Ρόδου και η πτήση να αναβληθεί!
Κι εγώ να πίνω τα ποτάκια μου και να κλαμπάρω με τρέλα: Στο «Λιμάνι», ειδικά τις Τέταρτες, που το κόνσεπτ «House Partieeezzz» δείχνει και τον ρυθμό και το δρόμο. Με την αφρόκρεμα των ντόπιων djs να πυροδοτεί πιούρα έκσταση και κέφι. Προσωπικά γούστα: Antonio, Junior Papa και George Tsilipakos. Τι; Έχασε την πτήση κι ο Ρικάρντο; Άντε και του χρόνου!

7. Inbox εμπιστευτικό «Μας την έσκασες δηλαδή; Μας έστειλες στην Κεφαλονιά, κι ενώ προφασίστηκες διάφορα για να μας ξεφορτωθείς, την κοπάνησες για Τέξας; Και σε βλέπω καβάλα στα άλογα και στα γούστα με τα ράντσα και τους καουμπόηδες; Ντροπή σου». Τσίμπησαν κοινώς οι «προδότες» που σε εγκατέλειψαν και ζουλιούνται από τη ζήλια τους. Χα! Τους αφήνεις να σιγοβράσουν λίγο ακόμα και αποκαλύπτεις την αλήθεια: «Το κτήμα Παρτάλη βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, κοντά στο Λάκκωμα. Ένα ζεύγος Ελληνοτσέχων, ντυμένοι σαν πολίτες της τεξάνας Lone Star γης, με μπότες, τζιν, στέτσον καπέλα και ζώνες με τεράστιες ασημί αγκράφες, έστησε μια αγροκτηνοτροφική φάρμα, όπως στις ταινίες. Άλογα που μπορείς να τα ιππεύσεις, κότες, κουνέλια, βιολογικά δικά τους κρασιά, κρέας, λαχανικά, που όλα μάλιστα μπορούν να σου τα φέρουν στο σπίτι με ένα τηλεφώνημα, κάνουν αυτή τη γη μοναδική. Απέραντη έκταση, λιβάδια, χωράφια, υπαίθριος χώρος για μπάρμπεκιου και πάρτι, εφόσον μπορείς άνετα να το επισκεφθείς με την παρέα σου και να γιορτάσεις εκεί γενέθλια και αποφοιτήσεις, ονομαστικές γιορτές και επετείους. Είμαι μεγαλόψυχος, γαμώτο, και σας αποκαλύπτω την αλήθεια. Που θα μπορούσα να σας πουλήσω μουσαντό πως πετάχτηκα μια Τέξας με φτηνή RyanAir, ενώ εσείς ψηνόσασταν σε rooms to let χωρίς κλιματιστικό, παρέα με τους Ικαριώτες γκρουβ άλλους».

8. Τηλέφωνο στις 12 τα μεσάνυχτα, παραλήρημα στο ακουστικό, «οι Κάννες, η Ριβιέρα γενικώς είναι χάρμα, να τώρα περπατούμε στη βραδινή Μασσαλία του Ιζό, τέλεια εκδρομή, εσύ τι κάνεις;»Τους στέλνεις αδιάβαστους: «Μασσαλία είμαι κι εγώ, αλλά όχι του Ιζό, εδώ στη Μανουσογιαννάκη, στου φωτογράφου Νίκου Καρδάρα, μεσογειακή κουζίνα, το ωραιότερο εστιατόριο της θερμόπληκτης Θεσσαλονίκης. Με τρατάρει παστουρμάδες που αναπαύονται στοργικά πάνω σε φρυγανιστό ψωμί αλειμμένο με κατίκι Δομοκού, σαλάτες με ρόκα, τοματίνια και ρόδι, ενώ δίπλα μου ο σεφ μόλις ακούμπησε τέλεια καραμελωμένες παντσέτες. Και, by the way, όλα λα λα, τι να μας πει το παστίς σας, μπροστά στο τσιπουράκι από τη Νέα Φώκαια, που κοπανάμε παρέα με τον Νίκο; Κλείνω, γεια!»

9. Ω, timeline! Τώρα θα δουν οι εν τις παραλίες Κάμελ στην Κω και Ελαφόνησο στην Κρήτη διαβιούντες, κοινοποιώντας νερά και την τριλογία του Πολ Όστερ αναγνώσκοντες, τι έχει να γίνει, με το που θα ανεβάσω το γαλάζιο τόπο, όπου εις την αμμουδιά του διαβάζω τον «Νοέμβριο» του Σκαμπαρδώνη. Και σε 5 λεπτά, μάντης είμαι, τρελαίνονται και αναρωτιούνται! Κάπου στη Λευκάδα, ε;
Κάπου στην Επανωμή: Στο Ναυάγιο συγκεκριμένα. Άγρια ακτή, περίεργη, σαν σκηνικό ταινίας, τρία τέταρτα μακριά από την Καλαμαριά, καντίνα μόνο, κύματα, άμμος και ηλιόλουστες βουτιές με θαλπωρή πέντε αστέρων, μακριά από τα αγριεμένα χαβαγιάνας. «Primal beach» ο ορισμός που του ταιριάζει. Κι ο Σκαμπαρδώνης θεούλης, γραφή σπάνια, διηγήματα κομψοτεχνήματα, λαϊκή τέχνη καρατίων είναι όλα τους.


10. Εσύ στην πόλη, εκείνοι στα νησιά, το ματσάκι συνεχίζεται, άγριες κόντρες μέσω αναρτήσεων στα σόσιαλ μίντια, ποιος καλύτερα; Σχεδόν ισοπαλία, τέλεια τα νησιά, αλλά έχει και η Θεσσαλονίκη με τις διακοπές αλά Summer in the... σπίτι τα ωραία της. Κρατάς γερά, αλλά άντε να ξεσυνδεθείς και να κάνεις νάνι, αύριο θα παίξει μια άλλη μάχη! Τελευταίο ποστ: «Φυλαχτείτε, αύριο θα κάνω χατ τρικ με το καλημέρα: παγωμένοι χυμοί και καφέδες με πρωινό παραδοσιακό, πίτες, μέλια, αβγά και μαρμελάδες στην “Ακαδημία” στην Αγίου Μηνά, διά χειρός Κώστα. Λες και είμαστε στο Χαλκί, στη Νάξο. Μετά βόλτα με το sightseeing tour bus στην Άνω Πόλη, θέα πανοραμική της πόλης, ειδικά στο ηλιοβασίλεμα, αντάξια της Οίας! Και αργά το βράδυ στο “Habanera” της Ανθέων για μαργαρίτες φράουλα, φαχίτας και εντσιλάδας. Γούστα Καραϊβικής και Παναγίας της Γουαδελούπης, ενώ εσείς θα ανεβαίνετε γονατιστοί την Παναγία της Τήνου! Μεγάλες τελικά ολωνών οι χάρες, άντε με το καλό να ξανανταμώσουμε. Σας αγαπώ γιατί ξέρω πως κι εσείς με αγαπάτε και με σκέφτεστε!».
Φωτό: Χρήστος Εξαρχόπουλος

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου