Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Δημοτικός οπωρώνας!



Η δημιουργία του πρώτου δημοτικού οπωρώνα σε μία έκταση 6 στρεμμάτων απέναντι από το Καυτανζόγλειο στάδιο θα είναι η παρακαταθήκη που θα αφήσει στην πόλη ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος “Μέγας Αλέξανδρος”, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 6 Απριλίου.


“Στη γραμμή εκκίνησης τίθεται και το περιβαλλοντικό πρόσωπο αυτής της κορυφαίας διοργάνωσης”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας ότι στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι κάθε χρόνο στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού, του πολιτισμού, του τουρισμού αλλά και της κοινωνικής προσφοράς να μένει πίσω και κάτι σημαντικό για ολόκληρη την πόλη.

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
Μία ημέρα πριν από το Διεθνή Μαραθώνιο ομάδες μαθητών από δημοτικά σχολεία της πόλης θα βρεθούν στη δημοτική έκταση απέναντι από το Καυτανζόγλειο στάδιο, για να φυτεύσουν τα πρώτα 200 δέντρα στον αστικό οπωρώνα που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Στο χώρο αυτό, όπου πριν από χρόνια λειτουργούσαν το παλιό μηχανουργείο και τα ασφαλτικά του δήμου Θεσσαλονίκης, πρόκειται να φυτευτούν κάθε λογής οπωροφόρα δέντρα, ώστε, όπως επισημαίνει ο κ. Ζέρβας, να δημιουργηθεί ένα αστικό πάρκο με τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα.
Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για μικρούς και μεγάλους, ενώ για τους επισκέπτες του θα διαμορφωθούν καθιστικά. “Αυτή η έκταση των 6 στρεμμάτων απέναντι από το Καυτανζόγλειο στάδιο θα αποτελέσει ένα πρότυπο αστικό αλσύλλιο”, υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, τονίζοντας ότι ο οπωρώνας του δήμου Θεσσαλονίκης κατά κύριο λόγο θα εξυπηρετήσει εκπαιδευτικούς σκοπούς, όπως συμβαίνει και με το δημοτικό αμπελώνα που διαμορφώθηκε σε παρακείμενη έκταση.
“Με την πρωτοβουλία αυτή δημιουργείται σε ένα κομβικό σημείο της πόλης ένα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, όπου μαθητές σχολείων αλλά και πολίτες κάθε ηλικίας θα μπορούν να έλθουν σε επαφή με την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων και αμπελιών και να γευτούν τους καρπούς από το κτήμα της πόλης μας”, παρατηρεί ο κ. Ζέρβας.
Τη φροντίδα των δέντρων που θα φυτευτούν θα αναλάβουν όχι μόνον οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και κάτοικοι της περιοχής, καθώς και ομάδες μαθητών που θα επισκέπτονται το χώρο σε τακτική βάση.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΚΡΑΣΙΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ
Επίσης στο δημοτικό οικόπεδο απέναντι από το Καυτανζόγλειο στάδιο, όπου στο παρελθόν λειτουργούσε το παλιό μηχανουργείο, διαμορφώθηκε την τελευταία διετία με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης ο πρώτος αστικός αμπελώνας.
Μάλιστα σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής πιθανότατα του χρόνου ο δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι σε θέση να παράξει και το δικό του κρασί, το οποίο έχει αποφασιστεί να διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ο αμπελώνας του δήμου Θεσσαλονίκης έχει διαμορφωθεί σε μία έκταση περίπου 2 στρεμμάτων, στη συμβολή της οδού Αγίου Δημητρίου με την Τζοβαροπούλου, στην περιοχή της Δόξας. “Οι ποικιλίες που προτιμήθηκαν είναι οινοποιητικές και όχι επιτραπέζιες”, εξηγεί ο κ. Ζέρβας. Ειδικότερα στον αμπελώνα υπάρχουν οι ακόλουθες τέσσερις ποικιλίες λευκές και κόκκινες: ξινόμαυρο, αγιωργίτικο, μαλαγουζιά και ρομπόλα.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και ο αστικός αμπελώνας έχει πρωτίστως εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιείται από το Εργαστήριο Αμπελουργίας του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του. Το χώρο έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα αρκετά σχολεία της πόλης, όπως το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου και το 30ό ΓΕΛ Χαριλάου, ενώ ο αμπελώνας αποτελεί πόλο έλξης και για τους τουρίστες που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη.
Η ιδέα για τη δημιουργία του πρώτου αστικού αμπελώνα στη Θεσσαλονίκη προήλθε από την αξιοποίηση εμπειριών από πόλεις του εξωτερικού, όπως το Παρίσι ή η Ρώμη, όπου έχουν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες εδώ και χρόνια. “Αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές και τη διεθνή εμπειρία, δημιουργήσαμε τον πρώτο πανελληνίως αστικό αμπελώνα σε έναν χώρο, ο οποίος στην πραγματικότητα παρέμενε ανεκμετάλλευτος. Αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι οι ελεύθεροι χώροι μέσα στον αστικό ιστό μπορούν να αξιοποιηθούν και για δράσεις πέρα από τις συνηθισμένες”, σχολιάζει ο κ. Ζέρβας.


Της Βαρβάρας Ζούκα

Πηγή δημοσίευσης
:www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου