Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Οι ξένοι τίμησαν το δράμα των Καλαβρύτων!



Στην τελετή απονομής, προχθές το βράδυ, των βραβείων του 16ου διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου αιώνα είχαμε τα ακόλουθα αποτελέσματα, με ιδιαίτερη εντύπωση πως τα δραματικά γεγονότα της σφαγής των Καλαβρύτων, ένα τρομερό πολλαπλά ελληνικό “τραύμα”με υπεύθυνους τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδείχτηκαν χάρη στην Παγκόσμια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.
 


 
Βραβεία κοινού
Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απονέμεται:
Για ελληνική παραγωγή στην ταινία “Ηθοποιοί: Ημερολόγιο σπουδής” σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (Ελλάδα).
Για ξένη παραγωγή (“Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ”) στην ταινία “Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων - Παιδιά στην εποχή του ΣΔΠΥ” σε σκηνοθεσία του Έρλεντ Ε. Μο (Δανία).

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:
Για ελληνική παραγωγή στην ταινία “Κοινωνικό Ωδείο-Notes” σε σκηνοθεσία της Θέκλας Μαλάμου και της Αλεξάνδρας Σαλίμπα (Ελλάδα).
Για ξένη παραγωγή στην ταινία “Το αγόρι της πλαζ” σε σκηνοθεσία του Εμίλ Λάνγκμπαλε (Μεγ. Βρετανία).

Βραβεία Παγκόσμιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI)
Για ελληνική παραγωγή στην ταινία “Καλάβρυτα - Άνθρωποι και σκιές” του Ηλία Γιαννακάκη (Ελλάδα).
Το σκεπτικό της επιτροπής:“Το βραβείο FIPRESCI για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ απονέμεται στην ταινία ‘Καλάβρυτα-Άνθρωποι και σκιές’, διότι διερευνά ένα ιστορικό τραύμα του ελληνικού λαού, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς κι επειδή τεκμηριώνει τη σημασία του αντιφασιστικού αγώνα στο παρελθόν, κάνοντας παράλληλα και αναφορά στο παρόν.
Για ξένη παραγωγή στην ταινία “Στο χείλος του κόσμου” σε σκηνοθεσία Κλάους Ντρέξελ (Γαλλία).
Μεταξύ άλλων το σκεπτικό αναφέρει:“Το βραβείο FIPRESCI για το καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ απονέμεται στην ταινία ‘Στο χείλος του κόσμου’, διότι εισάγει τον θεατή στο ασταθές περιβάλλον όπου ζουν οι παριζιάνοι ‘κλοσάρ’ με έναν μαγευτικό και απροσδόκητο τρόπο”.

Βραβείο Διεθνούς Αμνησίας
Απονέμεται στο ντοκιμαντέρ “Τσαπουλτζού: Φωνές από το Γκεζί“ σε σκηνοθεσία Μπενεντέτα Αρτζεντιέρι, Κλάουντιο Καζάτσα, Κάρλο Πρεβόστι, Ντούτσο Σέρβι και Στέφανο Ζόγια (Ιταλία - Τουρκία).
Το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας “Περιβάλλον”, με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απονέμεται στην ταινία “Χειμώνας” σε σκηνοθεσία Κριστίνα Πίκι (Ρωσία).

Βραβείο Docs in Progress
Για δεύτερη φορά στο Docs in Progress της αγοράς του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απονέμεται βραβείο, το οποίο αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ.
Απονέμεται στο ντοκιμαντέρ “Sad People Factory” (Γαλλία), σε σκηνοθεσία Michèle Dominici και παραγωγή Karina Si Ahmed & Jean-François Lepetit - Flach Film Production.

Βραβείο EDN
Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε την Παρασκευή στον Tue Steen Mϋller, μια εξέχουσα φυσιογνωμία στον χώρο των ταινιών τεκμηρίωσης, με σπουδαίο έργο στο ενεργητικό του.



Πηγή δημοσίευσης: www.makthes.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου