Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ Η 21η ΜΑΡΤΙΟΥ!



Εορταστικό τριήμερο αφιερωμένο στην Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας έως και το Σάββατο.
  
Η Αριστοτέλους θα γιορτάζει την ποίηση σήμερα από νωρίς. Στις 12 το μεσημέρι, γωνία Αριστοτέλους με Τσιμισκή (δίπλα στο ρολόι) θα πραγματοποιηθούν υπαίθριες αναγνώσεις ποιημάτων, ενώ αντίστοιχα ποιητές και αναγνώστες θα κάνουν αναγνώσεις στο «Κατώι του Βιβλίου» (Αριστοτέλους 6).



Το ραντεβού θα ξαναδοθεί στον ίδιο χώρο, το Σάββατο 22 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, όπου ποιητές της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής θα διαβάσουν ποιήματά τους παράλληλα με άλλες εκδηλώσεις που θα εκτυλίσσονται την ίδια ώρα. Διοργάνωση: Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κεντρική βιβλιοθήκη
Οι ποιήτριες Μαρία Καρδάτου, Αννυ Κουτροκόη, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Χλόη Κουτσουμπέλη και Αλεξάνδρα Μπακονίκα θα απαγγείλουν ποιήματά τους στην εκδήλωση της κεντρικής δημοτικής βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27) με θέμα «...του Πάθους και της Απουσίας» σήμερα, Παρασκευή στις 20.00. Την εκδήλωση πλαισιώνουν οι «Muses of Greece», ένα καλλιτεχνικό σύνολο που αποτελείται από τρεις βιολονίστριες και δύο dance performers, με μελωδίες των παρισινών μπιστρό, αγαπημένα κινηματογραφικά σάουντρακ και φλογερά τάνγκο.

«Ιανός»
Δεκατέσσερις άνθρωποι του πνεύματος, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, ποιητές, οι Β. Αμανατίδης, Κ. Γιαλένιος, Κ. Ζαφειράκης, Δ. Καραθάνος, Χ. Κιούσης, Α. Μυλώση, Δ. Νάσκος, Κ. Παπαδοπούλου, Μ. Ράπτη, Ρ. Σκλαβενίτης Πιστοφίδης, Ι. Τορνιβούκα, Στ. Τσιτσόπουλος, Γ. Τσιτιρίδης και ο Τέλλος Φίλης θα διαβάσουν το ποίημα που αγαπούν σήμερα, Παρασκευή στις 19.00 στον «Ιανό» (Αριστοτέλους 7). Παράλληλα ο Γιάννης Κυρατσός και η Ραχήλ θα τραγουδήσουν μελοποιημένα ποιήματα.

«Οξυγόνο»
Με ένα δημιουργικό εργαστήρι για τον ποιητή Κ. Π. Καβάφη, με τη συγγραφέα Εύα Ιεροπούλου, που να απευθύνεται σε μαθητές Ε' και Στ' Δημοτικού, γιορτάζει την Ημέρα της Ποίησης ο πολυχώρος «Οξυγόνο» σήμερα, Παρασκευή στις 19.00 (απαιτείται προεγγραφή).

Φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερα από δέκα χρόνια, το μέχρι πρότινος δραστήριο «Εντευκτήριο – Underground» θα παραμείνει κλειστό την 21η Μαρτίου. «Ελλείψει πόρων και οποιουδήποτε ενδιαφέροντος για τη -στοιχειώδη έστω- συνέχιση της λειτουργίας του», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του.

Info: Η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε την Ημέρα Ποίησης το 1998, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου· ημέρα της εαρινής ισημερίας-αρχή της άνοιξης. Το 2001 η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό.

της ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ
Πηγή δημοσίευσης:  www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου