Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Νεοάποροι της κρίσης στις ουρές για ένα πιάτο φαγητό και ένα εμβόλιο στη Δυτική ΘεσσαλονίκηΜορφή “επιδημίας” λαμβάνει πλέον το φαινόμενο της φτώχειας και ανέχειας, στις δυτικές κυρίως συνοικίες της Θεσσαλονίκης, όπου περίπου 2.500 άνθρωποι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά να εμβολιάζονται στα κοινωνικά ιατρεία ενοριών και δήμων.

Την ίδια ώρα, στις ουρές των συσσιτίων της εκκλησίας περιμένουν καθημερινά για ένα πιάτο φαγητό 6.300 πολίτες, ενώ περισσότερες από 650 οικογένειες εκλιπαρούν για ένα πακέτο με τρόφιμα και για 50-60 ευρώ προκειμένου να πληρώσουν λογαριασμούς του ηλεκτρικού.
Δήμοι και μητροπόλεις αναγκάζονται να επεκτείνουν συνεχώς τις κοινωνικές δομές τους, όπως παντοπωλεία, φαρμακεία, αποθήκες ρουχισμού, ενώ ασφυκτική είναι καθημερινά η κατάσταση στα ιατρεία που λειτουργούν από τις ενορίες και τους ΟΤΑ, όπου ανασφάλιστοι πολίτες περιμένουν να υποβληθούν σε εξετάσεις και τα παιδιά τους να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια. Εκπρόσωποι δήμων και εκκλησίας διαπιστώνουν ότι η κατάσταση αυτή δεν προήλθε μόνο από τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση, αλλά και επειδή το σύστημα κοινωνικής προστασίας απέτυχε, όπως λένε, να ενεργοποιήσει μηχανισμούς στήριξης του εισοδήματος των φτωχών και των ανέργων.
Σήμερα, εκτός από τα κοινωνικά ιατρεία των δήμων στη δυτική Θεσσαλονίκη, ιατρεία εξυπηρέτησης απόρων και ανασφάλιστων λειτουργεί και η μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως επί της οδού Λαγκαδά 52-53, όπου από τον Νοέμβριο του 2013 εμβολιάστηκαν περισσότερα από 300 παιδιά, ενώ δεκάδες είναι σε καθημερινή βάση οι ενήλικες ασθενείς στους οποίους παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες υγείας.
Η μεγαλύτερη προσέλευση σημειώνεται ωστόσο στα ενοριακά συσσίτια, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της μητρόπολης, καθημερινά 6.300 άτομα στήνονται στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό, ενώ κάθε δεκαπενθήμερο 400 και πλέον οικογένειες περιμένουν να παραλάβουν το καλάθι με τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης από το κοινωνικό παντοπωλείο της μητρόπολης.
Υπεύθυνοι των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης της εκκλησίας και των δήμων υποστηρίζουν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι νεοάποροι που δημιούργησε η κρίση, οικογενειάρχες που μέχρι χθες ζούσαν με αξιοπρέπεια, καλύπτοντας επαρκώς τις καθημερινές τους ανάγκες, τους λογαριασμούς τους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. “Σήμερα δυστυχώς στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου τα κοινωνικά προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα, οι άνθρωποι αυτοί ζουν από τα ενοριακά συσσίτια και καταφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία ακόμη και για τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους”, τονίζει ο υπεύθυνος των φιλανθρωπικών δομών και δράσεων της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, πατέρας Στέφανος.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι σήμερα από τα ενοριακά συσσίτια σιτίζονται καθημερινά 6.300 άνθρωποι, αριθμός που κλείδωσε μετά από επίσημη καταγραφή στις 31-12-2013. Πέρυσι ο αριθμός αυτός έφτανε τους 5.200 πολίτες, το 2011 ήταν 2.745, ενώ το 2012 ήταν μόλις 1.387.
Τα συσσίτια προσφέρονται στις 20 από τις 59 ενορίες της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ η μεγαλύτερη προσέλευση σημειώνεται στην ενορία των Αγίων Πάντων και του Ευαγγελισμού στον Εύοσμο, όπου καθημερινά σιτίζονται περισσότεροι από 600 άνθρωποι, και στην ενορία του Αγίου Νικολάου, όπου προσέρχονται ημερησίως 120-130 πολίτες.
Εκτός όμως από τα συσσίτια, όπως ανέφερε ο πατέρας Στέφανος, η μητρόπολη έχει στήσει ένα πλήρες δίκτυο κοινωνικών δομών, όπως το παντοπωλείο και την αποθήκη ρουχισμού, από όπου κάθε 15 μέρες περισσότερες από 400 οικογένειες παραλαμβάνουν καλάθι με τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο εκπρόσωπος των φιλανθρωπικών δομών της μητρόπολης, στις ενορίες καταφεύγουν κάθε μήνα 140-150 άποροι πολίτες που ζητούν χρήματα για να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, τη θέρμανση ή το νοίκι. “Συνολικά έχουμε 1.500 οικογένειες τον χρόνο, οι οποίες ζητούν σε τακτά χρονικά διαστήματα από 50 έως 80 ή 100 ευρώ για να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους”, τόνισε ο πατέρας Στέφανος. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει ακόμα ότι υπάρχουν πολλοί γονείς που ζητούν λεφτά ακόμα και για να αγοράσουν ένα καρότσι για το μωρό τους και άλλά αναγκαία είδη, τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν.

Στρατός εθελοντών
Η παροχή υπηρεσιών όμως από το δίκτυο κοινωνικών δομών δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε καμία περίπτωση χωρίς τη βοήθεια εθελοντών, οι οποίοι διαθέτουν καθημερινά τον χρόνο τους για να μαγειρέψουν, να καθαρίσουν και να βοηθήσουν στην παράδοση και παραλαβή τροφίμων και άλλων ειδών. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν... στρατό, καθώς σήμερα τις υπηρεσίες τους προσφέρουν 1.000 άτομα σε όλο το δίκτυο που έχει αναπτύξει η μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. “Κάθε εβδομάδα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους περί τα 60-70 άτομα, τα οποία εναλλάσσονται. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτε απολύτως. Είναι οι αφανείς ήρωες που επιτελούν ένα σημαντικό έργο για τους αδύναμους συμπολίτες μας”, επισημαίνει ο πατέρας Στέφανος. Ο ίδιος πάντως, κληθείς να απαντήσει αν το φαινόμενο της φτώχειας λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, τόνισε ότι “δυστυχώς υπάρχει τεράστια αύξηση, αφού κάθε χρόνο προστίθενται 1.000 και πλέον πολίτες που ζητούν βοήθεια από την εκκλησία και τους κοινωνικούς φορείς”. Εκτιμά ότι το πρόσωπο της κρίσης γίνεται ολοένα και πιο σκληρό για τους πολίτες και κυρίως για τα πιο φτωχά και αδύναμα νοικοκυριά. “Με τρομάζει η θλίψη στα πρόσωπα των ανθρώπων και η απόγνωση στο βλέμμα τους. Κανείς δεν γεννιέται επαίτης. Γίνεται λόγω των συνθηκών, που στη χώρα μας είναι πολύ δύσκολες, και αυτόν το σταυρό του μαρτυρίου θα πρέπει να τον σηκώσουμε όλοι μαζί”, τονίζει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος φιλανθρωπικών δράσεων της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Ίδιο παντού το πρόσωπο της φτώχειας
Μεγάλη είναι η αύξηση που σημειώνει και ο αριθμός των σιτιζόμενων και στην κεντρική Θεσσαλονίκη. Συνολικά στα 15 ενοριακά συσσίτια της μητρόπολης Θεσσαλονίκης σιτίζονται καθημερινά περίπου 3.500-4.000 άτομα, ενώ ένα πιάτο φαγητό αναζητούν 1.500 άνθρωποι στα συσσίτια της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ενοριακών αλλά και των δημοτικών συσσιτίων, οι άνθρωποι που καταφεύγουν σ’ αυτά είναι συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, μέλη πολύτεκνων οικογενειών, ανασφάλιστοι και οικογενειάρχες με πολύ μικρά εισοδήματα, ακόμη και πρώην επιχειρηματίες που έχασαν την περιουσία τους.
Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι των κοινωνικών παντοπωλείων των δήμων δίνουν μάχη για να αυξήσουν τις παροχές που δέχονται από ιδιώτες και σούπερ μάρκετ, ωστόσο το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς η ζήτηση ξεπερνά πλέον κάθε προηγούμενο. Σε μεγάλους δήμους, όπως Καλαμαριάς και Παύλου Μελά, κατά μέσο όρο καλύπτονται 200-250 οικογένειες από τις 600-700 που είναι εγγεγραμμένες στις λίστες των παντοπωλείων και πρατηρίων, λαμβάνοντας δέματα δύο φορές τον μήνα για περίπου έναν χρόνο.

Δήμος Παύλου Μελά: Επτακόσιες κάρτες υγείας από το κοινωνικό ιατρείο
Πάνω από 700 κάρτες υγείας ανασφάλιστων πολιτών εκδόθηκαν από το κοινωνικό ιατρείο του δήμου Παύλου Μελά, ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινωνικό ιατρείο της Βόρειας Ελλάδας το οποίο πλαισιώνεται από ένα δίκτυο δεκάδων λειτουργών υγείας (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές), διοικητικών και άλλων. Το ιατρείο απευθύνεται σε όλους όσους βιώνουν, για διάφορους λόγους, αποκλεισμό από την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγεία και φάρμακα.
Στο κοινωνικό ιατρείο λειτουργούν οφθαλμιατρείο, φυσιοθεραπευτήριο, φαρμακείο, καρδιολογικό ιατρείο, παιδιατρικό, πνευμονολογικό, ορθοπεδικό, ψυχολογικό, γυναικολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό, γαστρεντερολογικό, οδοντιατρείο και γενικός χειρουργός. Μεταξύ άλλων διαθέτει έναν υπερσύγχρονο υπερηχοτομογράφο, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τα ανασφάλιστα παιδιά.
“Η πλήρης κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναγκάζει τους πολίτες να στραφούν στις εθελοντικές δομές παροχής πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, που ήδη και αυτές βρίσκονται εδώ και καιρό στα όριά τους. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εθελοντές ιατρούς οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν την προσπάθειά μας. Επιδιώκουμε την παροχή ενιαίων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε μόνιμη βάση για όλους τους ανασφάλιστους δημότες μας. Η διοίκηση του δήμου θα συνεχίσει να απλώνει ένα δίχτυ αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στην οικογένεια, στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στον πολίτη που πλήττεται από την οικονομική κρίση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Πολυκλινική για άπορους
Δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε 119 άπορες οικογένειες και εκατοντάδες ακόμη ανασφάλιστους πολίτες παρέχει και το δημοτικό ιατρείο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια έδωσε τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν εξετάσεις 87.039 πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για μια πολυκλινική, καθώς στελεχώνεται από 22 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, που παρέχουν πλήρεις ιατρικές και διαγνωστικές υπηρεσίες, ενώ πραγματοποιούν και κατ’ οίκον επισκέψεις σε ασθενείς.
Το δημοτικό ιατρείο που εδρεύει στις Συκιές αποτελεί μια σύγχρονη και πρωτοποριακή κοινωνική δομή που έχει τεθεί στην υπηρεσία των δημοτών από το 2011, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες (δημότες και κατοίκους), με προτεραιότητα σε άπορους και ανασφάλιστους πολίτες. Επίσης δίνει προτεραιότητα και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, στους ηλικιωμένους-μέλη των ΚΑΠΗ και τους ωφελούμενους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, το ιατρείο παρέχει αυτή τη στιγμή δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε 119 ανασφάλιστες οικογένειες, ενώ από το 2011 έως και το 2013 διενεργήθηκαν συνολικά 1.656 υπέρηχοι καρδιάς, 690 ουρολογικοί υπέρηχοι, 510 γυναικολογικοί υπέρηχοι, 931 οφθαλμολογικοί έλεγχοι, σφραγίστηκαν 1.244 βιβλιάρια υγείας επαγγελματιών και έγιναν 484 επισκέψεις κατ’ οίκον σε ασθενείς.
Το ιατρείο λειτουργεί στο πλαίσιο του δημοτικού κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ταμείο του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Συστεγάζεται από το 2011 με το Α’ ΚΑΠΗ Συκεών στην οδό Καυκάσου 64-66, έχοντας ανοιχτές τις πόρτες του για όλους τους πολίτες καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.


Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Πηγή δημοσίευσης: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου