Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ ο Γιάννης Βούρος! Καλη του επιτυχία!



Το όνομά του ακουγόταν ως το επικρατέστερο για την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Τελικά ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος διορίστηκε χθες έπειτα από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Τζαβάρα επικεφαλής της δεύτερης κρατικής σκηνής.
 

Οι φήμες που εδώ και ημέρες ήθελαν τον ηθοποιό Γιάννη Βούρο ως τον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος επιβεβαιώθηκαν τελικά χθες με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, το λακωνικό κείμενο της οποίας έγραφε πως με απόφασή του «νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας ορίζεται ο θεατρολόγος και ηθοποιός κ. Γιάννης Βούρος».

Ο επικεφαλής της δεύτερης κρατικής σκηνής θα αναλάβει ωστόσο τα καθήκοντά του και θα εγκατασταθεί στο γραφείο του στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στην Εθνικής Αμύνης από αύριο Παρασκευή, όπως είπε ο ίδιος στη «Μ» σε τηλεφωνική συνομιλία μετά την αποχώρησή του από το ΥΠΑΙΘΠΑ, χωρίς όμως να θέλει να προχωρήσει σε περαιτέρω δηλώσεις για τα αρχικά σχέδιά του.
Αργότερα σε γραπτή ανακοίνωσή του επισήμανε: «Τα περί ευθύνης και τιμής είναι αυτονόητα. Το ΚΘΒΕ μπορεί να υπογραμμίσει και να συνεχίσει να ενισχύει τη θέση του όχι μόνο στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας και της Βαλκανικής χερσονήσου αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα, όταν θα έχει παραχθεί πολιτιστικό προϊόν ικανό να κριθεί και να αξιολογηθεί. Έτσι κι αλλιώς στο χώρο του Θεάτρου τα πάντα κρίνονται σαν ένα εκ των υστέρων αποτέλεσμα και όχι σαν ένα εκ των προτέρων γεγονός».

ΘΕΑΤΡΟ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηθοποιός του θεάτρου -έπαιξε από ελληνική φαρσοκωμωδία μέχρι αρχαίους τραγικούς και από γαλλικό μπουλβάρ μέχρι Τσέχοφ και Πίντερ- και της τηλεόρασης ο Γιάννης Βούρος έχει πίσω του και την εμπειρία της πολιτικής, αφού διετέλεσε βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών από το 2009 έως το 2012.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου του 1955 και η καταγωγή του είναι από τη Χίο και την Καβάλα. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και στη Σχολή Χατζηδάκη. Είναι πτυχιούχος δημοσιογραφίας-δημοσιολογίας, απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην «Ημερησία» και την «Αθηναϊκή» στο πολιτικό ρεπορτάζ και στην Κρατική Τηλεόραση. Διετέλεσε μέλος του δ.σ., αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ έχει σκηνοθετήσει και μεταφράσει θεατρικά έργα από τα αγγλικά και τα γαλλικά.
Από τις εκδόσεις «Λιβάνη» έχει εκδοθεί το βιβλίο του «Μ’ ένα φλασάκι στο μυαλό». Μεταξύ άλλων είναι ιδρυτικό μέλος και υποστηρικτής του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη «Το Εργαστήρι» για παιδιά με νοητική υστέρηση και του ιδρύματος MDA Ελλάς για άτομα με νευρολογικές παθήσεις. Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος για θέματα θεάτρου και κινηματογράφου.
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε πρόσφατα, λίγο πριν από το Πάσχα, όπου μαζί με τον ηθοποιό Αλέκο Συσσοβίτη παρουσίασε την παράσταση «Sunset Limited» στο θέατρο «Αυλαία». Από εδώ και πέρα όμως και μετά το χθεσινό διορισμό του η παρουσία του θα είναι πλέον πιο… σταθερή στην πόλη.

ΕΝΑ ΠΑΝΟ ΧΩΡΙΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
Ο Γιάννης Βούρος αντικαθιστά τον Σωτήρη Χατζάκη, που, χωρίς να έχει λήξει η θητεία του, παραιτήθηκε, για να διοριστεί καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Την περασμένη Τρίτη έληξε και η θητεία του δ.σ. του οργανισμού. Ένα πανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έγραφε χθες «Σωτήρη Χατζάκη σ’ ευχαριστούμε για όσα έκανες - οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ», αντικαθιστώντας το προηγούμενο που προέτρεπε στον πρώην πρόεδρο Μάκη Τρικούκη «Τρικούκη, φύγε τώρα». Φαίνεται όμως πως η ανάρτηση αυτού του παράδοξου «ευχαριστηρίου» έγινε αυθαίρετα από μία μικρή ομάδα ηθοποιών, χωρίς να αντιπροσωπεύει το σύνολό τους, αφού η ΑΕ εξέφρασε με γραπτή ανακοίνωση ενστάσεις για την εν λόγω κίνηση. «Υπερβολές αυτού του τύπου έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με την αισθητική μας και τις αρχές μας. Αυτή καθεαυτή η πράξη υποβαθμίζει το μέγεθος της εκτίμησης στο πρόσωπο του απερχόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.


 Της Κυριακής Τσολάκη

Πηγή δημοσίευσης: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου